İleri yaştaki bir kadının ‘bir daha evlenme ihtimali’ ve ‘gelir elde edebilecek bir işte çalışması mümkün olamayacağı’ göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka alması öngörülecek.
NAFAKA ÖMÜR BOYU CEZA
“Yoksulluk nafakası” adı altında uygulanan süresiz nafaka, 1988’den önce 1 yıl olarak uygulanıyordu. 4 Mayıs 1988’den bu yana kanunun 175. maddesi gereği eski eşe ödenen nafaka süresi, ömür boyu olarak sürekli ödeme haline getirildi.
Ayrılan eşleri ömür boyu borca mahkum eden ve bir daha yuva kurulmasının büyük ölçüde önüne geçen süresiz nafaka zulmü nedeniyle ortaya çıkan çaresizlikler gün geçtikçe iç yakmaya can acıtmaya hayatları karatmaya devam ediyor. Yuvaları paramparça eden yanlış hukuki uygulamalar arasındaki süresiz nafaka, hazin vakaları üretmeye devam ediyor.
İLGİLİ KURUMLAR HAREKETE GEÇTİ
Süresiz nafakanın yol açtığı mağduriyetleri ve gelen yoğun şikayetleri değerlendiren hükümetin, sorunu çözmek için harekete geçtiği, Adalet Bakanlığı’nın da evlilik süresini, çocuk durumunu, gelir durumunu, boşanan kadının yaşını ve boşanmadaki kusuru dikkate alarak bir çalışma başlattığı öğrenildi.
Nafakaya ‘ömür boyu’ yerine ‘beş aşama’lı ayar çalışması yapılıyor.
Henüz hazırlık aşamasındaki çalışmada, nafakanın ‘ömür boyu’değil, beş aşamaya göre belirlenmesi öngörülüyor Buna göre nafaka, ‘evli kalma süresi’, ‘çocuk olup olmaması’, ‘boşanan kadının yaşı’, ‘gelir durumu’ ve ‘kusur durumu’ dikkate alınarak hesaplanacak.
Toplu tazminat seçeneği ve İslam’da Mehir
Şu anda da yasada var olan, ancak pek uygulanmayan, toplu tazminat alarak nafakadan çekilme imkanı da seçenekler arasında yer alacak. Nafaka yerine toplu tazminat ödenmesi mümkün olabilecek.
TBMM Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Olayları Araştırma Komisyonu’nun 14 Mayıs 2016 tarihli raporunda özetle şu tespit ve önerilerde bulunuldu: “Farklı ülkelerde görüldüğü gibi nafakanın belirli bir sürede verilmesine yönelik ilgili kurumlarca çalışma yapılması önerilmektedir. Bu süre zarfında nafaka alan yoksul eşin, sosyo-ekonomik açıdan güçlendirilmesi için meslek edindirme ve istihdam imkanlarından faydalanmasının sağlanması gerekmektedir. Yoksulluk hala devam ediyor ise nafaka oluşturularak, fondan karşılanmalıdır.”
KADININ YAŞI EN ÖNEMLİ UNSUR
Boşanan çiftlerin bu beş koşulu ne ölçüde taşıdığı, nafakanın hesaplamasında etkili olacak. Mahkeme, üç yıl, beş yıl gibi sürelerle nafaka ödenmesine karar verebilecek. Kadına ödenecek nafakada, boşanmada kadının ‘kusur’ derecesi önem taşıyacak. Kadının boşanmada ki kusurunun yüzde 50’nin üzerinde olması durumunda mahkeme nafaka verilmemesi yönünde karar alabilecek.
Evli kalma süresi ve çocuk olup olmamasıyla birlikte kadının ekonomik gelir durumunun yanı sıra, boşanan kadının yaşı nafaka hesabında en önemli unsur olacak. İleri yaşta olması durumunda kadının ‘kusur durumu’ fazla olsa bile ömür boyu nafaka ödenmesi söz konusu olacak. İleri yaştaki bir kadının ‘bir daha evlenme ihtimali’ ve ‘gelir elde edebilecek bir işte çalışması mümkün olamayacağı’ göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka alması öngörülecek.