24 Haziran’da yapılan Seçimlerle birlikte 16 Nisan 2017’deki referandumda kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de tamamı yürürlüğe girmiş olacak.Cumhur seçimini yaptı, Başkan’ını seçti ve 600 milletvekili için kararını verdi.
Yeni sistemde cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar meclis dışından atanacak.
Cumhurbaşkanının ardından yeni kabine üyeleri de Meclis’te yemin edip göreve başlayacak.
Cumhurbaşkanlığı sistemin de hükümetin göreve başlaması için Meclis’ten güven oyu alması gerekmeyecek.
301 VEKİL SORUŞTURMA AÇILMASINI İSTEYEBİLECEK
Seçimle yürürlüğe girecek yeni sistemde Meclis tam sayısının yarıdan bir fazlası olan 301 vekil vereceği önergeyle Cumhur Başkan’ı hakkında bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılmasını isteyebilecek.
REFERANDUM
Yeni sistemde anayasa değişikliğinin 600 sandalyeli yeni Meclis’te referanduma sunularak yapılması için 360, referandumsuz yapılması için 400 oy gerekiyor.
CUMHURBAŞKANI AFET HALİNDE OHAL İLAN EDİLEBİLİYOR
Cumhurbaşkanı, “doğal afet, ağır ekonomik bunalım, savaş, savaşı gerektirecek durumların baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, kuvvetli kalkışma, şiddet hareketlerinin yaygınlaşması” gibi hallerde OHAL ilan edebilecek.
TBMM OHAL’İ KALDIRABİLECEK
Ancak TBMM gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya olağanüstü hali kaldırabilecek.
“Cumhur”un BAŞKAN’ı neler yapacak ?
Cumhurbaşkanı sadece Genel Bütçe Tasarısı’nı hazırlayacak.
Cumhurbaşkanı, Genel Bütçe Kanunu dışında yasa hazırlayamayacak.
Yasa metinleri kabine tarafından değil doğrudan vekiller tarafından hazırlanıp teklif olarak sunulacak.
Cumhurbaşkanı sınırlı konularda KHK çıkarabilecek. Bu yetki temel insan hak ve özgürlükleri ile kanunla düzenlenen konularda kullanılamayacak.
Cumhurbaşkanı ve Meclis, karşılıklı olarak seçimlerin yenilenmesi kararı verebilecek.
Cumhurbaşkanı Meclis’i fesih yetkisini kullanabilecek Ancak ,bu durumda TBMM seçimlerinin yanı sıra cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de yenilenmesi gerekecek.
HSK’NA 13 ÜYEDEN 7’SINI MECLİS VERECEK
16 Nisan 2017 de yapılan Referandumla kabul edilen Anayasa değişikliği paketiyle HSK adını alan yeni yapılanma, 13 üyeden oluşmuştu. Bu sistemde devam edecek, Adalet Bakanı ve Müsteşarı HSK’da doğal üye olarak yer alacak, geri kalan 11 üyeden 4’ü Cumhurbaşkanı, 7’si ise TBMM tarafından seçilecek
Cumhurbaşkanı’nı Meclis denetleyecek
Yeni Anayasa Tasarısı TBMM’nin Cumhurbaşkanı üzerindeki denetim gücünü de artırıyor. Değiştirilen 105 maddede, 600 milletvekilinin beşte üçünün (360)gizli oyuyla Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği yönünde soruşturma açabilecek.
Üye tamsayısının üçte ikisinin (400) oyuyla Cumhurbaşkanı yüce divana sevk edilebiliyor. Geçmiş sistemde ise sadece vatana ihanet suçlamasında Cumhurbaşkanı suçlana biliniyordu.