Genç nüfusun Ülkemizde askerlikte ihtiyaç fazlası oranının yüksek oluşu ilgilileri bedelli askerlik ve profesyonel orduya geçişte daha öncelikli kararlar almaya mecbur bırakıyor.
Şimdi gözler seçim sonrası gelecek açıklamalarda olacak.
Milli savunma Bakanı Canikli, bedelli askerlikle ilgili yoğun talep olduğunu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerekli açıklamaları yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra biz bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptık. Şu anda biz hazırız, bütün alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var.
Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık.
Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler.
Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak.
Aralık 2014’te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011’in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi.”dedi.
Bedelli askerlikte 28 yaş sınırı olabileceği ancak 25 yaş için de taleplerin yoğun olduğunu gelen bilgiler arasında. Bedelli askerlik ücretinin ise 20 ila 25 bin lira olması bekleniyor.
Bedelli askerliğe yönelik kalıcı çözümün sorulması üzerine Canikli, “Yükümlülüğü kaldırmayacağız, yükümlü sistem devam edecek, bunu kaldırmayacağız kesinlikle.” ifadesini kullandı.
Mart 2017 de eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, açıklamalarında ‘Şu anda tecilli ve bakaya 3 milyon 250 bin kişi var’ diyen Bakan Işık, bedelli askerlikle ilgili bir çalışma olmadığını dile getirdi.
Bedelli askerlik ve profesyonel askerlik konusundaki sorulara açıklık getiren Işık, “Kanunen tecil hakkı olanlara yapılıyor. Makul mazereti olmayanların askerlik ödevini yerine getirmesi gerekiyor.
TSK adım adım profesyonel orduya geçiyor.
Bundan 10 yıl önce subay ve astsubayın dışında uzman çavuşlar vardı, şimdi uzman erbaş ve usta er var. Bu süreçte TSK’nın yükümlü ere ihtiyacı var.
Bunu mağduriyet olarak görmek doğru değil. Bu bir hak ve görevdir, yapılması gerekiyor.
Şuana kadar 2 milyon 800 bin kişinin meşru sebeplerden dolayı askerliğini tecil ettirdiğini kamuoyu biliyor zannediyorum. Bakaya sayısı da 450 bin civarında.
3 Milyon 250 bin kişiden bahsediyoruz.
Bu insanların aileleri dahil bunca vatandaşın beklediği Bedelli Askerlik neden görmezden geliniyor. Bakaya sayısı 450 bin ise, yoklama kaçağı ile beraber bu sayı 1 milyonu rahatlıkla aşacaktır. Bu durumda vatandaşlarımız çözüm bekleyen bu duruma devletin bekleyenleri ve askeri kurumları rahatlatacak adımları atmasını beklemektedirler.