Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizi dolayısıyla bölgedeki 13 Milyon 500 bin kişiyi etkiler iken tüm Türkiye’nin yüreğine ateş düşürdü. Depremlerde 6 bine yakın bina yıkılırken, son belirlemelere göre 44 bin 218 kişinin hayatını kaybetti. Afet olarak gerçekleşen depremin ardından kişisel veya kurumsal olarak tüm ülke birlik ve beraberlik üzere yüreklerdeki ateşinin etrafında bölgede ulaşabildikleri kişilere yönelik acil yardım çalışmalarına devam etmektedirler.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalarda 171 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı. Bakan Bozdağ, “Sorumluluğu ve imza yetkisi olan herkes sorgulanacak” dedi. Bilirkişi incelemelerine ilişkin son gelişmeleri de aktaran Bozdağ, “Bilirkişi incelemeleri Diyarbakır, Adana, Urfa ve Kilis’te tamamlandı. Şu ana kadar 6167 binada bilirkişi incelemesi tamamlandı.” şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin son gelişmeleri açıkladı.
Bakan Bozdağ, depremden etkilenen illerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalarda 171 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını bildirdi. Tutuklu 171 kişiden 78’inin müteahhit, 64’ünün yapı sorumlusu ve 11’inin de yapı sahibi olduğunu belirten Bakan Bozdağ, “Sorumluluğu ve imza yetkisi olan herkes sorgulanacak” ifadelerini kullandı.
“Ne kadar soru var ise soruşturulacak”
Sorumluların milletin gözü önünde milletin yargısına hesap vereceğini açıklayan Bozdağ, “Kimin ne kadar sorumluluğu varsa herkes sorumluluğu kadar mesul tutulacak. Denetim yapıldıysa bu denetimler doğru mu yapılmış, beton kullanılıyorsa oranlar teknik nizama uygun mu aklımıza gelecek ne kadar soru var ise hepsi soruşturulacak.” şeklinde konuştu.
“6167 binada bilirkişi incelemesi tamamlandı”
Delillerin toplanması sürecine ilişkin büyük bir itina ve titizlikle çalışıldığını söyleyen Bozdağ, “Her enkazda bilirkişiler inceleme yapılıyor. Bilirkişi incelemesi yapılmadan kaldırılan bir tek enkazımız yoktur. Bu zamana kadar 659 bilirkişi bölgede faaliyette bulunduğunu ifade etmek isteriz. Türkiye’nin 81 ilinden insanlar geldi. Bilirkişi incelemeleri Diyarbakır, Adana, Urfa ve Kilis’te tamamlandı. Şu ana kadar 6167 binada bilirkişi incelemesi tamamlandı.” dedi.
EN FAZLA YIKIM HATAY’DA MEYDANA GELDİ
Bakanlığın raporuna göre en fazla yıkım Hatay’da oldu. Toplam bina sayısının 130 bini bulduğu şehirde 5 bin 696 konut enkaza döndü. Bu konutlardaki daire sayısı ise 23 bin 90 olarak açıklandı. Hatay’da acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina sayısı 25 bin 822, daire sayısı 85 bin 724, ticarethane sayısı 19 bin 646, ahır sayısı 449 oldu. En fazla yıkılan bina 3 bin 79 ile Antakya’da meydana geldi. İlçeler arasında Kırıkhan’da 893, Samandağ’da 351, Altınözü’nde 263, Hassa’da 258, Defne’de 227, İskenderun’da 216 bina yıkıldı.
DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ MARAŞ’TA 3 BİN 752 BİNA ENKAZ OLDU
Hazırlanan raporda depremin merkez üssü Kahramanmaraş hakkında da bilgilere yer verildi. İki büyük depremin merkezinde toplam 103 bin bina bulunuyor. Bu binalardan 3 bin 752’si enkaza döndü. Maraş’ta yıkılan daire sayısı 15 bin 940 olarak açıklanırken bölgede acil yıkılacak ağır hasarlı bina sayısı ise 19 bin 194 olarak açıklandı. Kentin ilçelerindeki yıkım ise şu şekilde: Dulkadiroğlu ilçesinde bin 187, Türkoğlu ilçesinde 770, Pazarcık ilçesinde 582, Onikişubat’ta 483, Elbistan’da 468 bina yakıldı. Andırın ilçesinde ise yıkılan, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina sayısı ise “0” olarak kayıtlara geçti.
EN AZ YIKIM ADANA’DA
Depremde illere göre yıkılan bina sayılarına bakıldığında en az enkaz Adana’da gerçekleşti. Şehirde sadece 18 bina yıkıldı. Adana’da acil olarak yıkılması gereken bina sayısı ise 85 olarak rapora geçildi. En fazla yıkım 11 bina ile Çukurova ilçesinde oldu.
DEPREMDE STK’lar VE RESMİ KURUMLAR TEK YÜREK
Asrın felaketi olarak nitelenen deprem sonrasında bölgede görev yapan sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlar tek yürek olarak depremzedelerin yaralarını sarmak için arama-kurtarma, gıda, ısınma ve barınma ihtiyaçlarına destek olmak üzere sahada çalışmışlardır;AFAD,UMKE,İHH’nın da aralarında bulunduğu Türkiye’nin birlik olduğu, her dernek ve vakfın tüm imkanlarını deprem bölgesine seferber ettiği acılı günlerde, onlarca STK daha sahada görev aldı. Bunlardan bazıları şöyle: Birlik Vakfı, Beşir Derneği, Beyruha Gençlik ve Eğitim derneği,Anadolu Gençlik Derneği, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İnsan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Deniz Feneri, İsmailağa Derneği, Sadakataşı, Önder,Yeryüzü Doktorları, Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği, Safa Vakfı, Verenel Derneği, Türk Eğitim Vakfı, Ülkü Ocakları, Alperen Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği, Yardım eli Uluslararası İnsani Yardım Derneği, Selamet Uluslararası İnsani Yardım Derneği, İhlas Vakfı, Okçular Vakfı, Fetih İnsani Yardım Vakfı, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Türkiye Beyazay Derneği.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 11.424 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır” Rabbim bir daha böyle bir acı vermesin inşallah..
25/02/2023