“Yeni Nesil İnternet, yeni bir Âlem, yeni bir Hayat, Metaverse”! Rengarenk bir Dünya ve Sanal Alemin Dijital Kimlikleri…“Metaverse Âlemi”; herkesin, istediği her şeyi herkesle her zaman her yerde süresiz sınırsız yaşayabilmesi, yapabileceği ve birlikte olabileceği bir Âlemdir.
Metaverse ya da sanal evren, insanların hiçbir fiziksel çaba harcamaksızın artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal evrene denir. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in internette bir sonraki adımının Metaverse olacağını şirketin isminin değiştiğini açıkladı ve internetin bir sonraki adımı olan Metaverse’ü tanıttı.
“METAVERSE”, “SANAL GERÇEKLİK”, İNTERNET DÜNYASININ YERİNİ ALMAK ÜZERE…
Temellerini, 1000 yılı aşkın bir süre evvel Hasan Sabbah’ın Alamut’da, Şahrut Nehrinin kenarındaki, “Deylem Cenneti”nde attığına inandığım “Metaverse”, “Sanal Gerçeklik”, internet dünyasının yerini almak üzere…
Yeni Nesil İnternet! Bir “Sanal Başlık” veya “sanal gözlük” kâfi gelecek bu sanal aleme geçiş yapmak için. Bu teknolojide, beyniyle de iletişime geçip haberleşebilen, Hologram, Arttırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Sanal Gözlük ve BlockChain Kripto para ile, herkesin dijital kimliği olan kendi “AVATAR”ını oluşturması ve istediği işi, şeyi, alış verişi yapması ve hazzı alması mümkün olacak, bu dijital sanal alemden kalıp gerçek dünyaya ve hayata geçiş yapmak istemeyecektir!
Bu “Meatverse Âlemi”nde, herkes, herkesle birlikte de olabilecektir!
Meta-universe ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılan Metaverse, gerçek ve sanal dünyanın bilim kurgu ile birleştiği bir ‘dijital dünya’ olarak tanımlanabilir. Böyle bir ‘dünyada’ insanlar farklı elektronik aletlere geçiş yapabiliyor ve sanal ortamda iletişim kurabiliyor. Bu durumda bir bilgisayara bağlanmanıza gerek kalmıyor. Daha somut ifadesiyle Metaverse, artırılmış gerçeklik ürünlerine ve hizmetlere deniliyor. İnsanların metaverse’de hayal edebileceği her şeyi yapabilecektir.
METAVERSE, YA DA ASIL ADIYLA “META-UNİVERSE” NEDİR?
Metaverse’in temeli, yazar Neal Stephenson’un 1992 yılında yazdığı Snow Cash kitabına dayanıyor. Stephenson kitabında fizik, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçekliğin bir internet ortamında paylaşıldığı teorisini işliyor. Gelecekte, işe gidip gelmeden ofise, arkadaşlarınızla bir konsere veya ebeveyninizin oturma odasına anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz!
Bazı oyun şirketleri hali hazırda Metaverse dünyasını kısmen uygulamaya geçmiş durumda. Örneğin bunlardan biri Roblox. Metavers sisteminin temel alındığı bir askeri tatbikat Business Wire…
Bu platform, çocuklar ve gençler tarafından yapılmış sayısız oyunlardan oluşuyor. Fortnite platformunda da, 350 milyon kişinin oynadığı bir hayatta kalma oyunu da yine Metaverse ile ilişkilendirilebilir.
Bir süre önce sanal konserler veren Repçi Travis Scott bu konserlerde bir “AVATAR” olarak ortaya çıkmış ve 12 milyon kişi tarafından takibe alınmıştı.
Bir “Teleportasyon”a benzetilebilecek olan bu duruma göre ekranlar, hologramlar, artırılmış gerçeklik gözlükleri zamanla sanal bir evrende buluşarak, bir tür ‘hareketliliğin akışını’ mümkün hale getirecektir.
Okuyucularımızın daha iyi anlayabilesi açısından, daha basit bir anlatımla hayatın içine nasıl sokabiliriz! Bu nedenle, bir sanal gerçeklik olan “Metaverse” hakkında bazı yorumlara ve yazılanlara bir göz atmaya ne dersiniz!
“Metaverse! Gerçekliğin, sanal olan ile ayırt edilemeyeceği geleceğin ta kendisi… Fiziksel ve dijital dünyaların birleşimi… İnsan yaşamının bir kısmının orada devam etmesi… Halihazırda pandemiyle birlikte eğitimin, çalışmanın, alışverişin online olabileceğini gördük. Şimdi sıra geri kalanlarda…
Bundan 20 yıl önce sosyal medya neyse, 20 yıl sonra da Metaverse öyle olacak. Sönüp giden değil, gittikçe büyüyen ve parlayan herkesin yer alabileceği bir teknoloji… 1980’lerden bugüne bilgisayarların, internetin nasıl evrim geçirdiğine ve dünyayı nasıl değiştirdiğine bakarsanız, bugün anlatılan bu vizyon da büyük bir değişimin habercisi…
Facebook adını neden Meta yaptı? Öyle ki yılların Facebook’u, adını Meta diye değiştirdi. Dünyanın bilinirliği en yüksek beşinci markası adından vaz geçti… Bir trilyon dolar değerinde bir şirketten bahsediyoruz.
İş, “bu proje tutmaz” muhabbetini çoktan geçti. Apple, Google, Microsoft, Roblox, Tiktok, Nvidia, Epic Games gibi şirketler milyarlarca dolar yatırıp Metaverse için savaşıyorlar. Coca-Cola, Visa, Burberry bunun bir parçası olmak için yarışan birçok markadan sadece birkaçı…
Facebook’un yaratıcısı Zuckerberg, yakın bir zaman önce Metaverse’i inşa etmek için Avrupa’da 10 bin mühendisi işe alacağını belirtti. Böyle bir yatırımın altına girdiyse vardır bir bildiği… Haber ile birlikte Metaverse ile ilgili kripto paralar adeta patlama yaptı. Neden? Bu evrende geçerli akçe olabilme ihtimallerinden…
Elon Musk neden kafayı taktı?
Tamamen sanal bir evren inşa edilecek. Bu sanal dünyada tıpkı gerçek dünyadaki gibi insanlar alışveriş yapabilecek, gezecek, konserlere, toplantılara, buluşmalara katılabilecek.
Dijital bir şehre girmek istediğimizde vize istenecek. Tabii ki çoğu bedava olmayacak. Kripto paralar geçecek. Yepyeni bir ekonomi oluşacak.
Malum Elon Musk bu işe sağlam yatırım yapıyor. İnsan beynini neuralink projesi ile birlikte bu evrene tam bağlantı için hazırlıyor. Başarılı olursa “matrix” gerçekleşir diyebiliriz aslında.
Metaverse’te internetteki sanal tipiniz yani avatarınızla var olacaksınız. Diğer avatarlarla etkileşime geçeceksiniz. Orada öğrenecek, eğlenecek, değer üretecek ve para kazanacaksınız.
Metaverse seni çağırıyor!
Decentraland, The Sandbox gibi firmalar kripto paraların ve şifreleme teknolojisinin kullanıldığı sanal evrenler yaratmaya başladı bile…
Bırakın yaratmayı adamın birine 259 parsellik sanal bir evin arsasını tam 913 bin dolara sattı… O mu akılsız biz mi öngörü sahibi değiliz, ileride göreceğiz!
Görünen şu; Metaverse trilyonlarca dolarlık bir yapı haline gelecek. En az kripto paralar kadar gerçek. Yepyeni fırsatlar sunacak. Herkes aynı internet gibi Metaverse evrenine bir şekilde dahil olacak. Blok zincir, bitcoinler, token’lar, NFT’ler, sanal ve kripto paralar boşuna üretilmedi.
Gidip de bu durumu gerçek dünya ile karşılaştırmaya çalışmayın. Birbirlerinin yerini tabii ki alamazlar. Gerçek vücudumuz ile gerçek bir dünyaya sahibiz zaten ama yetmiyor. Daha fazlası gerekiyor. İnsanlar bu sanal evrende çok vakit harcayacak. Bu görülüyor…”
Çok gelişmiş bu “Metaverse (Evren Ötesi), Sanal Gerçeklik”, simülasyon yaşam programı giriş için 3 boyutlu gözlük donanımlı özel sensörlerle donatılmış bir kask giyilerek özel donanımı ile düşüncelerini hareket haline getirecek dışsal etkileri de duyu olarak hissettirecektir. Örnekle simüle dünyada ateşe yaklaşınca ısı hissini verecek ve evinin salonunda rahat koltuk içinde macera dolu bir dünyaya olabildiğince özgür, süper donanım ve meziyetlerle bir kişi olarak yaşanabilecektir. Misal olarak; bir banka soymayı arzu ediyorsan simülasyon programı sana gerçek personeli, güvenliği, para kasaları olan bir banka sunacak. Sana kapısından girip soyguncu olduğuna ikna etmek kalmış! Öğretmen olmak istiyorsan program sana bir okul ve öğretmen arkadaşlar sınıflar müdür tahsis edilecek. İyi öğrenciler yetiştirmek artık senin bilgi ve becerine kalmış. Üstelik aynı okulda senin gibi öğretmen olmak istemiş diğer bir kişi ile de yüz yüze gelip dertleşebilecek ve ortak kararlar alabileceksiniz. Sizin etrafınızda bütün diğer karakterler sanal zeka sahip simülasyon oyuncuları bütün objeler ileri grafik animasyon tasarımlar olacak. Bu oyunun içine evinden birisi de öğrenci olarak katılacak. O öğrenci olarak katılan da gerçek hayatta öğretmenine çok kızıp sanal dünyada bunun acısını ilk karşılaştığı öğretmenden almak isteyen biri olacak muhtemelen. Beyin Cerrahı olmak istiyorsan, gerekli donanımlar, hasta, beyin, aletler önüne konup, başarılı bir ameliyat sana kalacak. Zamanla simüle oyun o kadar çok sanal yapay zeka yanında gerçek oyuncular ile de dolacak ki. Bu oynayan için haz almayı daha üst seviyelere taşıyacak.
Bu verilen misaller, kendi dünyanızda yapamayıp yapmak istediğiniz arzularınız, hayalleriniz ile birleştirin işte bu “metaverse” “Üst derece simüle edilmiş program” size bunu olabildiğince gerçeğe yakın gerçekleştirme olanağı verecek. Çalışan simülasyon programı bir nevi Tanrıcılığa oynamak gibi…!!!
METAVERSE KRİPTO PARALAR GİBİ HAYATIMIZIN İÇİNE HAFIZA-AHLAK-İNANÇ KAPILARINI KIRARAK GİRECEK KADAR GERÇEK .
Yeni Nesil İnternet! Bir “Sanal Başlık” veya “sanal gözlük” kâfi gelecek bu sanal aleme geçiş yapmak için. Bu teknolojide, beyniyle de iletişime geçip haberleşebilen, Hologram, Arttırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Sanal Gözlük ve BlockChain Kripto para ile, herkesin dijital kimliği olan kendi “AVATAR”ını oluşturması ve istediği işi, şeyi, alış verişi yapması ve hazzı alması mümkün olacak, bu dijital sanal alemden kalıp gerçek dünyaya ve hayata geçiş yapmak istemeyecektir!
Bu “Meatverse Âlemi”nde, herkes, herkesle, her yerde birlikte de olabilecektir!
Hasan Sabbah’ın yalancı cennetini Metaverse’ye örnek olarak kabul eden Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ın gibi, bizde şeytani düzenin Hasan Sabbah kurduğu dünyada nasıl helali haram, haramı helal kıldıysa Zuckerberg de Metaverse ile aynısını yapacak çek yakın bir zaman dilimi içersin de geleceğimiz –gençliğimiz arttırılmış sanal gerçeklik dedikleri Afyon ile yeni Haşhaşiler üretmek üzeredir demekteyiz. Metaverse başlığını-gözlüğünü takan o yalancı dünyanın kölesi olacaktır. Şu anda elinden telefonu bırakamayan genç-yaşlı kitle yalancı sanal cennettin içinde kaybolacaklarının en açık habercisi değil midir.
KAYNAK: Yazar: Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN / 3 KASIM 2021
YAZININ DEVAMI VE TAMAMI İÇİN: https://www.akademikakil.com (BEYNİMDE FIRTINALAR!)
https://www.akademikakil.com/?print-my-blog=1&post-type=post&statuses%5B%5D=publish&rendering_wait=0&columns=1&font_size=normal&image_size=none&links=include&show_site_title=1&show_site_tagline=1&show_site_url=1&show_date_printed=1&show_title=1&show_author=1&show_date=1&show_categories=1&show_content=1&show_divider=1&format=pdf&pmb-post=55568