İnsanlığın ATA yurdu ve tarihin sıfır noktası kabul edilen, üzerinde bulunan pırlanta güzelliğinde ki tarihi değerleri bir ana kraliçe asaleti ile taşıyan Şanlıurfa’nın saymakla bitmeyen özellik ve güzelliklerinin yanında, halkının ve sevenlerinin kalbini mengeneye sokmuşçasına eziyet veren dillerine pelesenk olmuş, konuştukça ümitsizliğimizi vurdumduymazlığa eviren ortak bir sözü vardır. Urfa’nın sahibinin olmadığı ve her nedense hep haksızlığa uğratılarak geri bırakıldığı düşüncesi kadın erkeğin dilinde yer etmiştir. Bir kere cümle alem şahittir ki tarih öncesinden bu yana Urfa’mızın insanı serttir-Merttir-Cömerttir, ticari faaliyetlerde bireysel olarak çok başarılıdır, sanat etkinliklerinde doğal yeteneklere sahiptirler, sosyal ve komşuluk ilişkilerin de de tüm takdirlerin üzerinde, imanın inancın ve tarihin süzgecinden süzülerek mırra kıvamına getirilen örnek şahsiyetlere ve hikayelere sahiptirler.
Urfa’lı kadirşinastır fakat gelin görün ki yine Urfa’lılar tarafından Urfa’lıyı yaralayacak bazı sözler kullanmaktadır”urfa’lı Urfa’lıyı hafif tartar kendinden olan idareciden veya başarılı hemşerisinden gereken ilgi ve alakayı esirger” ve de toplumsal dayanışmaya yılan zehiri etkisin de zarar verecek bir sözü “Urfa’lıdan Urfa’lıya hayr gelmez” olarak söylenmektedir; Zinhar haksız olarak söylendiği kanaatindeyiz..
İşte ben bugün sizlerin de yakından tanıdığı kökü kömçeği ile Urfa’lı olan Şanlıurfa’dan başlayıp Ankara il sağlık müdürlüğü ve oradan da memleketine kendi birikimlerini aktarmak için gönüllü olarak gelen Prof. Dr. Mehmet GÜLÜM’ün hikayesinin bir kısmını, özveri ile çalışılır ise gönüllerde yer tutulacağını en sıcak bir örneğini anlatarak, sahipsizin sahibi Allah’tır sözünün mana bulmasını anlatacak-aktaracağım. Mehmet Gülüm Hocanın Ankara’da il sağlık müdürü olarak görev yaptığı dönemde korona illetine yakalandığın da, Şanlıurfa’lı Mehmet Gülüm hocanın pratisyenliğinden Mehmet Akif eğitim ve araştırma hastahane Başhekimliğine kadar ve daha fazlasıyla yapmış olduğu çalışmaları unutmamış kendine yakışanı yaparak bir vefa örneği sergileyerek Şanlıurfa’dan dua halkaları oluşturmuş ve Mehmet hocanın şifa bulması için dua kervanlarını Ankara semalarına kadar ulaştırmışlardır. Şanlıurfa’lının uzatılan ele karşı vefasını göstermesi, insanımızın gönlünde iyiliğin değerinin zayi olmayacağı inancına yer açmış ve isteyince çalışınca oluyormuş, gönüllerde yer tutuluyormuş dedirtmiştir.
PROF. DR. MEHMET GÜLÜM KİMDİR?
1969 Urfa doğumlu olup İlk, orta ve lise öğrenimini Urfa’da tamamlamıştır. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2004 yılında Harran Üniversitesinde Üroloji Uzmanlık Eğitimini tamamladı. Çocuk Ürolojisi ve Androloji alanları ile ilgilendi. 22. Dönem Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı seçildi. 2011-2014 yılları arası Harran Üniversitesinde Öğretim üyesi olarak hizmet verdi. 2013 yılında Doçent unvanını aldı. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticiliği ve Başhekimlik görevlerini üstlendi.
Başhekimlik görevi sürerken Hacettepe Üniversitesine naklen atandı. 2015-2018 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 28 Şubat 2018 itibariyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesine Başhekim olarak görevlendirildi. Akabinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesinde Başhekim olarak görev verildi.
2019-2021 yılları arasında Ankara il sağlık müdürü olarak görevlendirildi, bu süreç içersin de sağlık bakanı ve bakanlık ile sağlıklı tutarlı şahsiyetli görev bilinci ile yapmış olduğu hizmetler sonrası kendi rızası sağlık Bakanı Fahrettin Koca beyefendinin özel isteği ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleri-tensipleri ile memleketi olan Şanlıurfa’nın sağlık alanında ki ihmal edilmiş sorunlarının çözümü için Şanlıurfa il sağlık müdürlüğüne atanması gerçekleştirilmiştir.
Şimdi isterseniz Prof. Dr. Mehmet GÜLÜM’ün başında olduğu Şanlıurfa il sağlık müdürlüğünün 2021 yılında yaptıkları icraatları ve 2022 yılı için yapmayı planladıkları işleri sizlerin görüş ve takdirlerinize sunalım.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü 2021 yılı
Geride bıraktığımız 2021 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan ve ilimizde de etkisini göstermeye devam eden Korona virüs pandemisi süreci ile geçti. Ülkemizin tamamında olduğu gibi ilimizde de bu sürecin ana kahramanları, Gece gündüz, hafta Sonu bayram tatili demeden, kendi yakınlarının bile temas etmeye korktukları hastalara fedakârca ve büyük bir özveri ile yaklaşan sağlık çalışanları oldular.
En güçlü ülkelerin bile olumsuz etkilendiği Korona virüs sürecinde, bugüne kadar ilimizde salgın kontrol altında gitti. Yoğun bakımlarımızdan il dışına hasta sevk etmek zorunluluğu olmadı.
Aşı çalışmaları
İlimiz sınırları içerisinde yer alan kamu, özel ve üniversite olmak üzere 19 hastanemizde toplam 123 aşı odamızda COVID-19 aşısı yapıldı.
Tüm ilçelerimizde yer alan kamu ve özel kurumların talebi dahilinde mobil ekiplerimiz tarafından yerinde aşılama yapılmaktadır.
Suriye sınırında yer alan sınır karakollarında Tüm ilçelerimizde pazar yerlerinde kurulan mobil aşı istasyonlarımızda aşılama yapılmıştır.
Cezaevlerinde mobil aşı ekiplerimiz tarafından yerinde aşılama yapılmıştır.
Milli Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte belirlenen okullarda ve öğretmenevlerinde ilçe sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerle öğretmen aşılamaları gerçekleştirilmiştir. Okullarda Aşı Devam etmektedir.
146 ortaöğretim kurumunda yer alan 69.196 öğrenciye “COVID-19 Aşılamaları Hakkında Bilgilendirme Eğitimi” verilmiş olup, kurum personelleri aşılanmıştır.
Suriyeli vatandaşlarımız için 17 göçmen sağlığı merkezimizde ve 2 göç idaresinde aşılama çalışması yapılmaktadır
25 Şubat -18 Mart tarihleri arasında 33 mobil ekiple 891 kırsal mahallede aşılama yapılmıştır.
1-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz aşı çalışmamızda 155 mobil ekiple 1418 merkez ve kırsal mahallelerimizde aşılama yapılmıştır.
Kasım Ayı itibari ile 80 mobil ekip ve 9 sabit noktada, Kovid-19 aşılama çalışması devam etmektedir. Hastanelerimizde Gece 24:00 a kadar Aşı yapılmaktadır. Vatandaşların Aşı olmaları için bütün kolaylaştırıcı faktörler uygulanmaktadır. Hafta içi İl Sağlık Müdürü, Hizmet Başkanları idareciler ve Aşı ekipleri aşı oranının az olduğu köyleri tespit ederek, Özellikle Tereddüdü olan, Ön yargıları olan vatandaşlarımızla görüşüp ikna etmeye çalışılıyor. Onların yanlış bildikleri bir durum varsa düzeltmeye çalışılıyor. 1200 civarında köye gidildi, 4 defa gidilen köyler var.
Okullarda Aşı Bilgilendirme çalışmaları, Okul Ziyaretleri aralıksız devam ediyor.
Çağrı ekipleri vasıtasıyla vatandaşları mahalle mahalle arayarak, gerekli bilgilendirmeyi yaparak aşısını tamamlanmamış kişileri tespit ederek, o mahalleye aşı ekibi gönderip Aşılama yapılmaktadır.
Yapımı devam eden ve tamamlanan yatırımlarımız;
1700 Yataklı Şehir Hastanesi (Genel Hast. 600 Yatak, Kardiyoloji-KVC 200 Yatak, Onkoloji 200 Yatak, FTR 100 Yatak, Kadın Doğ.ve Çocuk Hast. 600 Yatak)
Barış Pınarı Hareket bölgesinde Telabyad’ta 8, Rasulayn’da 3 olmak üzere bugün itibariyle Telabyad Suluk merkezde toplam 11 sağlık merkezi açıldı. Sağlık merkezinde Çocuk, Kadın Doğum, Cildiye ve Diş poliklinikleri hizmet veriyor. Aynı zamanda bölgede 2 Aşı merkezi ve Şark Çıbanı merkezi ile hizmet verilmektedir.
Doğum Oranı Fazla Olması Nedeniyle Sağlık Bakanlığı Tarafından İlimize 3 Adet Yeni Doğan Acil Yardım Ambulansı Gönderildi
İlimiz genelinde 8 adet yeni Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık hizmetleri istasyonu inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı.
Ceylanpınar Devlet Hastanesi 01.06.2021 tarihinde yeni yerine taşındı.
Karaköprü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine bağlı Esentepe Diş Polikliniği kapatılarak Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı 51 yataklı Yoğun Bakım Ünitesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Karaköprü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine kampüs alanı içerisinde 7*24 hizmet veren çocuk polikliniği hizmete girdi.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisinin genişletilmesi ve 4 olan Acil Poliklinik sayısı 6 ya çıkarıldı.
Siverek ADSM ünit sayısı 20 den 25’e yükseltildi.
Karaköprü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinin ünit sayısı 60’a yükseltildi.
Eyyubi’ye ADSM Ünit sayısı 60’a yükseltildi.
Haliliye ADSM kapatılıp yerine belediye tarafından müze yapılması için bakanlıktan izin alındı.
Devteşti kadın sığınma merkezinin 60 ünit ve 5 yataklı ADSH olması için bakanlıktan gerekli onaylar alınmıştır.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma ve Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ne kalp merkezi yetkisi verilmiştir.
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Siverek Devlet Hastanesi ve Viranşehir Devlet Hastanesine kronik yara bakım birimi açıldı.
Kovid takip merkezi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açıldı.
Aferez Ünitesi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açıldı.(Personeller eğitime gitti. Cihazlar alındı.
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye Ek binada Yanık ünitesi yanık merkezine dönüştürüldü. Yanık merkezi bünyesinde Yoğun Bakım ve Ameliyathane açıldı.
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni doğan servisi açıldı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine TBC-ARB laboratuvarı çalışması devam ediyor.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı AMATEM hizmete girdi.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Çamatem Polikliniği hizmete girdi.
Ceylanpınar Devlet Hastanesinde, 4 yataklı 1. Basmak Yeni doğan Yoğun Bakım birimi ve 4 yataklı 2. Basamak Yeni Doğan ünitesi halkımızın hizmetine açılmıştır.
Eyyubi’ye İlçe Sağlık Müdürlüğüne Yeni Mamografi Cihazı alındı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Okulu Revize Edilerek Sınıf Oluşturuldu.
Siverek Devlet Hastanesinde Gebe Okulu açıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Suriye Görev Gücü Başkanlığı İle Uluslararası İslami Yardım Vakfı İşbirliği çerçevesinde Barış Pınarı harekât bölgesi telabyad merkezde bölge halkına hizmet verecek olan Talasemi ve Kan Merkezi hizmet vermeye başladı
Müdürlüğümüze intikal eden, İlimizde bulunan nöbetçi eczane sayılarının yetersizliği nedeniyle nöbetçi eczane sayısının arttırılması hususunda, Şanlıurfa 27. Bölge Ecz. Odası ile görüşülerek, Merkezde 6 Olan eczane nöbet sayısı merkez ilçelerde 9 a yükseltildi.
2021-2022 ve DEVAMINDA PLANLANAN YATIRIMLAR
İl Sağlık Müdürlüğüne İdari Binanın Yapılması
43 Aile Sağlığı Merkezi,
Devteşti Ağız ve Diş Hastanesi
Harran Devlet Hastanesi
160 Yataklı Çocuk Hastanesi (Kaba İnşaatı Bitmiş Haliliye Ek Bina)
150 Yataklı Hastane (Harran Üniversitesi Eski Binasının Yerine)
200 Yataklı Viranşehir Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi
Süleymaniye Mahallesine 150 Yataklı Çocuk Hastanesinin Yapılması (uygun arsa bulunduğu taktirde); 8 Adet Aile Sağlığı Merkezi Sıhhat Projesi kapsamında yapılması, Hiberbarik Oksijen Tedavi Merkezi Planlanan yatırımlar arasındadır.
Bir de Şanlıurfa’yı bölgesinde daha da değerli kılacak olan TURKOVAC aşısının seri üretiminin Şanlıurfa’da başlatılması çabası var ki, bu Mehmet Gülüm Hocanın inkar edilemeyecek şahsi çabalarının katkıları sonucunda başarılmıştır.
Biz Türkiye Postası gazetesi olarak Prof.Dr. Mehmet Gülüm’ün doğup büyüdüğü topraklara hizmet görevini yapmak üzere kendi isteği ile gelmesini anlamlı ve fedakarlığın da üzerinde olarak, erdemli-vefalı bir şahsiyetin davranışı olarak görmekteyiz. Yaşanmış olan şerefli süreçte yapmış olduğu yöneticiliklerin hem bilgi-kadro ve bürokrasi birikimlerinin ve tecrübeleri ile gerek ülkemize gerek ise Şanlıurfa’mıza çok kalıcı eserler ile kalıcı hizmetleri olacağını büyük bir şevkle beklemekteyiz; Kendisine gerek Şanlıurfa’da gerek ise ülkemizin çözüm bekleyen önemli sorunların çözümüne anahtar olacak makamlarında alacağı görevlerinde ve yaşantısında, başarılarının devamı ile beraber mutluluklar diliyoruz.
TÜRKİYE POSTASI Gazetesi / 23 OCAK 2022