Uyku sağlıklı yaşam için bir zorunluluktur.
Uyku esnasın da bilincimizin haricinde, bütün vücut fonksiyonlarımız uyur. Tabi aynı zamanda vücudun geri kalanı, zihnimiz gibi hala aktiftir. Yeterince uykunuzu almadığınız zaman yorgunluk, hissizlik ve bazen baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi durumların yaşandığını biliyoruz. Uykusuzluk durumunda zihinsel aktivite de yavaşlar ve kolayca konsantrasyonumuzu kaybederiz.Peki o zaman hangi sebeplerle uykusuzluk çekilir,bir bakalım
Uyku hapları
Uyumak için aldığınız uyku hapları uykuyu bozan en büyük faktörlerden birisidir. Ayrıca uyku haplarına bağımlı olmanız iyi bir uyku çekmenize engel olur.
Gün içinde uyumak
Gün içinde kısa vadede uyuklamak geceleri uyumanızı zorlaştırır. Geceleri uyuyamamanız gün içerisinde daha yorgun ve sinirli olmanıza sebep olur.
Bu döngü kontrol edilemez bir hal alabilir.
Yaşlılar ve çocuklar dışında yetişkin insanların gün içinde uykuya ihtiyacı yoktur.
Eğer gün içinde uykuya çok fazla ihtiyaç duyuyorsanız en fazla yarım saat kestirin.
Kafein tüketimi
Kahve ve çay da bulunan kafein uyarıcı bir maddeye sahiptir. Sabahları güne başlamak için tercih edilen bu içecekler geceleri tüketildiğinde uykusuzluğa neden olur. Araştırmalara göre, kafein insan vücudunda 8 saat kalıyor, iyi bir uyku için öğleden sonra kahve ve çay tüketimini durdurun.
Sigara
Sigara, kahve ve alkol kadar uyarıcı olduğu için uykusuzluğa neden olur. Uyumadan önce sigara içmek uykunuzun kaçmasına neden olur.
Çalışma saatleri
Değişen çalışma saatleriniz varsa uykusuzluk probleminizin en önemli nedeni bu olabilir. Vücudunuz gece ve gündüz döngüsünü karıştırarak uykusuzluğa neden olur.
Sağlıklı bir uyku için yapılması gerekenler
Uykusuz bir yaşam insan hayatı için mümkün değildir. Daha sağlıklı bir hayat için birkaç hafta uygulanacak bu yöntemler ile sağlıklı bir uyku düzenine sahip olabilirsiniz.
Lavanta kokusu
Daha iyi bir uyku için yatak odanızda lavanta kokusu bulundurun. Lavanta sakinleştirici etkisi ile kalp atışlarınızı yavaşlatacak ve kan basıncını düşürecektir böylece daha kolay ve rahat bir uykuya geçiş süreciniz olacak.
Kitap okuyun
Yatakta kitap okumak gözlerin ağırlaşmasını ve zihnin başka bir şey düşünmeden uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Duş alın
Ilık bir duşun ardından geçen 15 dakika içerisinde uykunuz mutlaka gelir.
Yatak odanızda dikkat etmeniz gerekenler
1- Yatak odanızda loş bir ışık tercih edin.
2- Yatak odanızı sesten koruyun.
3- Yatak odanızın duvarlarında sizi dinlendirecek renkler kullanın.
4- Yatak odanızı sadece uyumak için kullanın.
5- Yatak odanızın ısısı ne çok soğuk ne çok sıcak olsun.
6- Yatak ve yastık seçimlerinizi rahatınıza göre yapın ve yastığınızı 2 yılda bir değiştirin.
Uykuya geçişi kolaylaştıracak egzersiz
Uyku sorunu yaşayanlar için Harvard Üniversitesi’nde yapılan 60 saniyede uykuya dalmasına yardım edecek nefes egzersizi ile sizde uykuya geçişinizi kolaylaştıracaksınız.
• Tüm nefesinizi boşaltın.
• 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın.
• 7 saniye boyunca nefesinizi tutun ve 8 saniyede tüm nefesinizi boşaltın.
• Bu yöntemi 3 kez tekrarlayın.
Bu egzersiz ile oksijen vücutta dolaşır ve vücudu rahatlatır. Ayrıca nefes verirken zihindeki stres ve sıkıntılar da vücuttan atılır.
Sizce insanda aşırı uykusuzluğun ne gibi sonuçları olabilir?
Aşırı uyku eksikliğinin ölüme yol açabileceğini düşünmek mantıksız değildir.
Sinir sistemine ciddi zarar vermesi, vücudun farklı organlarına zararlı olabilir. Sonunda ölümcül bir sonucu olabilecek bir zincir başlangıcıdır. Ayrıca hiç kimsenin uyanık kalamayacağı bir nokta olduğunu da düşünüyoruz. Beynin normal işlevlerinin değiştiği açıktır. İnsanlar stresli, çok sinirli, düzensiz davranışlar sergilemeye ve hatta halüsinasyonlar görmeye başlarlar. Bazen saçma sapan konuşurlar. Bütün bunlar gerçekten yaşanır. Ancak, kişinin normal uyku düzenine döndüğü zaman, tüm bu belirtilerin ortadan kalktığı ve görünür sonuçların kalmadığı da açıktır.