Sivrisinekler 3500 türü olduğu bilinen, davetsiz misafirler, kızarık kaşıntı, uykusuzluk gibi verdikleri rahatsızlıklar kadar sıtma, sarı humma gibi hastalıkların da bir numaralı bulaştırıcısıdır. Zira son dönemlerin en azılı virüslerinden olan Zika virüsünün bulaştırıcısı olan sivrisinekler, hamile kadınların kusurlu bebekler doğurmasına neden olabiliyor ve bu sinekler de ne yazık ki ülkemizde de görülüyor. Peki, Bu can sıkan sevimsiz konfor ve sağlık düşmanlarımızı nasıl uzak tutarız veya etkisiz olmasını sağlayabiliriz. Bunlarla mücadele ederken Sinek kovucu matlar ve fişe takılan cihazlar sağlıklı değildir, bunların içinde kimyasallar havanın kalitesini bozar. Doğal yöntemleri bir gözden geçirelim istersiniz.
Sivrisinek Hangi Kokuyu sevmez
Sinekler; Taze baharat otları olarak da bilinen (aromatik) otlara baharatlara, aromatik yağ kokularına (tarçın yağı, argan yağı, fesleğen, nane, limon, lavanta, portakal yağı, okaliptüs ) gibi kokulara gelmez. Öte yandan sarımsak ve taze baharat otlarının mum kokularından da uzak dururlar.
Sivrisinek kovucu olarak Fesleğen, nane, biberiye gibi bitkiler sivrisineklerin en sevmediği bitkilerdir. Sivri sinekler ayrıca tarçın kokusundan, limon ve portakal kokusundan da hiç hoşlanmazlar.
Karanfil kokusu sivrisinekleri rahatsız eder. Yeşil limonu kesip üzerine karanfil taneleri koyarak da korunmak mümkündür.
Her kişinin kabul etmeyeceği bir yol da Sarımsak yemektir, sarımsak yediğimizde tüm vücudumuzdan bizim pek fark edemeyeceğimiz bir koku yayılır, bu da sivrisineklerin sizden uzak durmasını sağlar. Sinek savar kremleri veya spreyleri gibi ürünler sineklere itici gelen bir kokuya sahiptirler.
Biraz pamuğa lavanta yağından döküp ve yatak başımızın üzerine koymanız sivrisinekleri engelleyici olabilir. Zaten lavanta kokusunun uyku kalitesini iyileştirdiği söylenir. Hem rahat uyuyoruz hem de sivrisinekler kesinlikle yaklaşamıyorlar. Lavanta dökülmüş Pamuğu tazelemek etkisini yenileyecektir. Her gün lavanta yağını tazelediğinizden dolayı da eviniz lavanta kokusu ile şenlenecektir. Mevsim itibari ile lavanta çiçekleri de açmış durumda ise bir tutam koparıp iple bağlayıp belirli yerlerde eviniz de bulundura bilirsiniz.
Sivrisinek ısırıklarına karşı ne yapmalı
Kolonya, buz, limon suyu, çay, bal, sarı kantaron yağı sivrisineklerin ısırdığı yerlerdeki kaşıntıyı ve şişkinliği azaltmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemlerdir. Isırığın üstüne sürüp bir süre kaşımadan beklerseniz, kaşıntının hafiflediğini fark edecek ve sonrasında unutacaksınız.
Buz torbasını ya da bir kalıp buzu ıslak elbezine sarıyorum. Isırığın üzerine bastırıyorum, uykuya geri dönmeniz 1 dakika bile sürmüyor.
Sivrisinekler en çok kimleri ısırır ?
Yaz başlarken yaz meyveleri , deniz mevsimi, Tatil göçleri ve sivri sineklerin bulunduğumuz mekanlar istilaları başlar. Sabah vücudunuzda onlarca sinek ısırığıyla uyanıyorsunuz. Ancak evde başkaları da var ama sadece sizi ısırıyorlar. Sivrisinekler bazı kişilere neden karşı daha isteklidirler ve bazı kişilere daha fazla rahatsızlık verirler neden mi, İşte nedenleri.
Sivrisinekler yumurtlamak için kana ihtiyaç duyar. Dişi bir sivrisinek tek bir seferde 300 kadar yumurta bırakabilir. Ve ölmeden önce de bu yumurtlama görevini(!) üç kere yapabilir. Erkek sivri sinekler ortalama 10 gün (veya daha az) yaşarlar. Dişi bir sivrisinek ise yaklaşık 6 ile 8 hafta yaşar.
Dişi sinekler yumurtlayıcı tür oldukları için hepimizi rahatsız ederler.
Bir kaç farklı seferde bıraktıkları yumurtalar arasında beslenmek için ise kana ihtiyaç duyarlar,bir dişi sivrisinek ağırlığının üç katı kadar kanınızı emebilme gücüne sahiptir.
Sineklerin temel enerji kaynağı şekerdir, tüm sinekler meyve nektarı, suları ve bitki sıvılarıyla beslenir. Erkekler yumurtlayamadığı için ısırmaz.
Şeker enerji üretmek için kullanılır ve kan ise yumurtalar için saklanır.
Bilim adamları neden sivrisineklerin bazılarını daha fazla sevdiği hakkında araştırmalar yürütmektedir. Bazı insanlar sivrisineklerin sürekli hedefi haline gelirken bazılarının yanından tek bir sinek dahi geçmez. Çünkü sinekler sadece ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kaynaklara doğru uçarlar.
Dişi sinekler nefes verirken havaya karışan karbondioksiti izleyerek yönünü bulurlar. Kendine yuva arayan bir sinek bu gazı takip ederek hedefe ulaşır. Üzerimize konduğunda ise harekete geçmesini tetikleyen ya da önleyen faktörler işin içine girer.
Sivrisineklerin belirli bir favori teri var. Sivrisinekler yüksek yoğunlukta steroid, kolestrol, ürik asit üreten insanlara bayılırlar. Bunların yanında ter bezleri tarafından üretilen oktenol ve laktik asit’i de çok severler.Folik asit sinekler için önem arz eden kimyasallardan biridir. Saç spreyi, parfüm, deodorant ve sabun gibi kokular bu kimyasalların izlerini silebilir. Ancak tetikleyici ya da engelleyici olarak da görev yapabilen bu kokuların yoğun olanları genelde sineklere daha çekici gelmektedir.
Yani sivrisineklerin sizi ısırıp ısırmayacağını vücudunuz belirler.
Eğer çekici bir kokunuz varsa hedef olmaktan kaçamazsınız.
Vücudumuzda kokumuzu belirleyen genler vardır. Bu genlere sahipseniz sivrisineklerin hedefi haline gelebilirsiniz. veya sıcak bir vücut ısısına sahipseniz, sivrisineklerin hedefi haline gelebilirsiniz.
Bilim adamları neden sivrisineklerin bazılarımızı daha fazla sevdiği hakkında araştırmalar yürütmektedir. Bazı insanlar sivrisineklerin sürekli hedefi haline gelirken bazılarının yanından tek bir sinek dahi geçmez. Çünkü sinekler sadece ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kaynaklara doğru uçarlar.
Dişi sinekler nefes verirken havaya karışan karbondioksiti izleyerek yönünü bulurlar. Kendine yuva arayan bir sinek bu gazı takip ederek hedefe ulaşır. sivrisinekler nefes verirken ortama salınan karbondioksite karşı çok duyarlılar. Yani daha fazla karbondioksit üreten insanları daha çok ısırırlar kilolu ya da hamile insanlar gibi. Üzerimize konduğunda ise harekete geçmesini tetikleyen ya da önleyen faktörler işin içine girer.
Folik asit sinekler için önem arz eden kimyasallardan biridir. Saç spreyi, parfüm, deodorant ve sabun gibi kokular bu kimyasalların izlerini silebilir. Ancak tetikleyici ya da engelleyici olarak da görev yapabilen bu kokuların yoğun olanları genelde sineklere daha çekici gelebilmektedir.
Mustafa Hakkı SEZGİN