İki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla bardak,Kupa, şişe veya boynuzla kan aldırma uygulamasıdır. Peygamberimiz (s.a.s)’in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.
Hz. Peygamber (s.a.s) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır)”(Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26,)
” Bir kimse ayın onyedi, ondokuz ve yirmibirinde hacamat olursa her dertten şifa bulur. ” E. Davud Tıp H. 3861; Tirmizi Tıp H. 2051”
Sıcaklar şiddetlenince, kan aldırmak suretiyle yardım isteyin. Zira kan yoğunlaşır da adamı hasta eder, hatta öldürür. ” (Râmûz el-Hadîs’ten)
Hacamatın mantığı nedir?
Hacamat, Osmanlı döneminde etkin uygulanan alternatif bir tıbbi tedavi yöntemidir. Geleneksel hacamatın mantığı ısı yoluyla özellikle sırt derisinde kılcal damarları uyarmak ve ufak kesiklerle kirli kanı dışarı akıtmak yöntemine dayanır.
Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade kan fazlalığının vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan genel bir tedavi usulüdür.
Hangi araç ve metodla olursa olsun önemli olan kan aldırmaktır. Uzman bir hekimin muayenesi ve tavsiyesiyle yaptırılan hacamat faydalı ve İslâm’da caiz olan bir tedavi usulüdür. Ameller niyetlere göre değer kazanır. Sünnete uymak niyetiyle ve bize emanet olan vücudumuzun sağlığına kavuşması için yaptırdığımız hacamat bir ibadet değeri taşır.
Hacamat öncesi gusül gerektirir mı?
Hacamattan önce boy abdesti almak ve nafile namaz kılmak sünnettir. Hacamat esnasında abdestli olmak daha iyidir. Hanımların acil bir durum yoksa adet dönemi sonrası Hacamat olmaları daha uygundur. Hacamat aç karnına yaptırılmalı yada yemekten sonra en az 2 saat geçmiş olmalıdır.
Hacamat kimler yapamaz?
Organ nakli geçirenlere, diyaliz ve hemofili hastalarına hacamat yapılmaz, Hacamat, yanık, egzama, varis yarası ve diğer yaraların, benlerin, vitiligonun üzerine yapılmaz, Dinç ve kuvvetli olanlar hariç, 60 yaşın üzerinde olup da hayatında hiç hacamat yaptırmamış olanlara hacamat yapılmaması daha uygundur.
Kalp ilaç kullananlar hacamat yaptırabilir mi?
Hacamat veya diğer ismiyle vakum tedavisi kanamayla sonuçlanan bir tedavidir. Kalp hastaları çoğu kez kan sulandırıcı ilaç kullanırlar. Hacamat bu tip ilaç kullananlarda önerilmez. Tansiyonu, kan pulcukları, kanama testleri normal olmayan kişilerde hacamat uygulaması tavsiye edilmez.
Hangi gün hacamat olunmaz?
Hacamat günlerinin en hayırlısı Pazartesi, Salı ve Perşembe günleridir Pazar ve cumartesi günüde hacamat yaptırılır. Acil durum söz konusu değil ise Cuma ve Çarşamba günleri kan aldırmak tavsiye edilmemiştir.
Hacamattan önce ne yenmez?
Hacamat’tan önce : Hacamat’tan önce ve sonra kan dolaşımını yavaşlatacak etkinliklerden uzak durmak temel prensiptir.
Hacamat aç karnına yapılır; Takribi 3 saat öncesi yeme içme işlemi bırakılır. …
Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda (Et, süt, yumurta… …
24 saat öncesinden cima yapılmaması iyidir.
Ne zaman hacamat yapılmaz?
Sünnet olan en faydalı günler hicri 17, 19 ve 21. günlerdir. Hacamat hicri aylarının 5-25 günleri arasında yapılırsa bir mahsuru olmaz. Tıbbın dehası İbn-i Sina Hz.leri El Kanun Fıt Tıbb( Tıbbın kanunu ) adlı eserinde ‘Çok acil durum yok ise hicri 25 inden sonra ve 5 inden önce hacamat yapılmamasını tavsiye eder.
2 hacamat arası kaç gün olmalı?
Vücudunda ciddi rahatsızlığı olan insanlar ayda 1 kez olmak şartıyla 5 veya 7 seans hacamat yaptırarak maksimum faydayı görebilirler. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda ve 10-15-20 günde bir ara vermeden yapılan hacamatlar kişinin sağlığını tehlikeye sokar.
Hacamattan önce hayvansal gıda yenirse ne olur?
Hacamat yaptırmadan önce hayvansal gıdaları bir günlüğüne bırakmak da faydalı olacaktır. Çünkü hayvansal gıdalar kanın koyulaşmasına neden olur. Eğer bu gıdaların alımı bırakılırsa, uygulama sırasında kan akışı daha kolay sağlanacaktı
Hacamattan önce ve sonrasın da tavsiye niteliğinde yapılması gereken hususlar
Hacamat tedavisinden bir gün önce ve sonra hayvansal gıdaların alınmaması Cimadan (Cinsel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak. Sigara kullananlar hacamattan en az bir saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır. Hacamat sonrası 6 saat kadar uyunmaz.
Hacamat yaparken kaç tane çizik atılır?
Bir şekilde 15-20 çizik atılır. Daha derin ve uzun çizenler de vardır. Fakat daha derin çizikler hastada ciddi ağrıya ve kan kaybına neden olabileceğinden tavsiye edilmemektedir. Hacamat kupaları tekrar aynı yerlere vakumlanır ve kupaların içine kan dolması beklenir. Kupaların tek kullanımlık olması gerekir. Tek kullanımlık olmayan kupalar bulaşıcı hastalık bulaştırabilir.
Fazla kupa uygulaması iyi değildir. En fazla 6-7 kupa yeterlidir.
Hacamatta çıkan kan ne anlama gelir?
Hacamatla alınan kan; pıhtılaşmış jöle kıvamında, özelliğini tamamen yitirmiş, toksik maddeler içeren ve damarda dolaşmayan, tıkanıklık ve en fazla zararlı maddenin toplandığı belli bölgelerdeki vücudun artık kullanmadığı kandır.
Hacamatta sarı su gelmesi nedir?
Vakum etkisi ile ağrılı bölgedeki bütün pis kan derinin altına toplanır. Daha sonra, neşter yardımı ile bu pis kan dışarı çıkarılır. Çok stresli hastalarda sarı su çıkmaktadır. Bu sarı suyun çıkması ile birlikte vücuttaki stres azalır.
Hacamat yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmeli?
Hacamattan sonra iştah biraz açılabilir. Mümkün olduğunca günü hafif gıdalarla geçirmek hacamatın faydasını artırır. 12-24 saat sonra duş alınabilir. Duştan hemen sonra yara izlerinin olduğu bölgeye ozonlu zeytinyağı veya kantaron yağı sürülmesi, yaraların çabuk iyileşmesi ve iz kalmaması bakımından çok fayda sağlar. Hacamattan sonra en az 2 saat kadar bir şey yenilip içilmemeli, 2 saat sonra ise sirkeli su veya bal şerbeti içmek faydalıdır. Hacamat yapıldığı gün ağır işler yapmaktan kaçınılmalıdır.
Mustafa Hakkı SEZGİN/ 31 ARALIK 2021