Bademcik şişmesi olarak isimlendirilen bu hastalığın şiddeti, kişinin vücut direncine bağlı olarak değişiklik gösterse de kişide genellikle boğaz ağrısı, titreme, yutkunma zorluğu, eklem ağrıları, halsizlik ve kırgınlık gibi belirtiler görülüyor.
Bademcik şişmesi olarak isimlendirilen bu hastalığın şiddeti, kişinin vücut direncine bağlı olarak değişiklik gösterse de kişide genellikle boğaz ağrısı, titreme, yutkunma zorluğu, eklem ağrıları, halsizlik ve kırgınlık gibi belirtiler görülüyor.
Bademcik Şişmesi Neden Olur?
Genellikle soğuk algınlığı, grip gibi bakteri ve virüslerin yol açtığı rahatsızlıkların tetiklediği bademcik şişmesi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor.
Hastalığın belirtileri, hastanın vücut direncine ve hastalığın şiddetine göre farklılık arz edebiliyor.
Aşağıda Yaygın görülen belirtileri şöylece sıralayabiliriz:
40 dereceye kadar varabilen ateş, Yutkunurken zorluk çekme, Boğaz ve baş ağrısı, Titreme ve üşüme, Kulak ağrısı, Halsizlik, Vücutta genel bir kırgınlık, Kötü ağız kokusu.
Bademcik Şişmesi ve Tedavisi
Bademciklerinizdeki şişme aldığınız tüm önlemlere rağmen bir türlü geçmiyorsa, şikayetleriniz devam ediyorsa vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmelisiniz.
Bademcik şişmesinin tedavisi amacıyla mutlaka bir KBB yani kulak/burun/boğaz uzmanına görünmeniz gerekiyor.
Bademciklerdeki şişmenin sık sık tekrar etmesi, kişinin nefes alıp vermesini zorlaştıracak kadar büyümüş olması, hastada aynı zamanda geniz eti probleminin de bulunması durumunda doktorlar, ameliyatla hastanın bademciklerini almaya karar verebiliyor.
Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer?
Aşağıdaki önerilerimize kulak vererek, hastalığınızı daha kısa bir süre içerisinde atlatabilirsiniz.
Bu süreçte yutkunmanızı daha da zorlaştıracak, bademciklerinize zarar verecek, katı gıda tüketiminden kaçının. Mümkün olduğunca sıvı gıdalarla beslenmeye çalışın. Örneğin, bol bol sebze çorbaları ve tavuk çorbası tüketebilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizin daha da güçsüzleştiği bu dönemde vitamin ve mineraller açısından zengin gıdalarla beslenin. Bağışıklığınızı güçlendirmek adına portakal suyu gibi C vitamini içeren meyve suları tüketebilirsiniz.
Boğazınızın daha da kuruyarak, tahriş olmaması adına gün içerisinde bol bol su için.
Boğazlarınızın kurumaması için mutlaka evinizi ve yatak odanızı iyice nemlendirin.
Bol bol istirahat edin ve vücudunuzu dinlendirin.
Bademcik tedavisinde Neler İyi Gelir?
Antibakteriyel ve antiviral etki göstererek, bademciklerdeki iltihabın atılmasına yardımcı olan besinleri tüketerek, iyileşme sürenizi kısaltabilmeniz mümkün.
Bademcik şişmesine iyi gelen besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Limon:
Güçlü bir anti-inflamatuar, anti-viral ve antibakteriyel olan limon; bademcik şişmesinin yanı sıra iltihaplanmasına da oldukça iyi geliyor.
Limonun bu özelliğinden yararlanabilmek adına bir bardak ılık suyla bir adet taze sıkılmış limon suyunu karıştırın.İçerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı bademcikleriniz tamamen iyileşene dek günde 2 sefer olacak şekilde tüketin.
Zerdeçal
Harika bir iltihap giderici ve ödem söktürücü olan zerdeçal, boğaz ağrılarımızı hafifletiyor, şişliği alıyor.
Günde birkaç bardak zerdeçal çayı içerek, bademciklerinizi iyileştirebileceğiniz gibi 1 bardak suya eklediğiniz 1 çay kaşığı zerdeçal tozuyla gün içerisinde birkaç sefer gargara yaparak da hastalığınızı doğal bir şekilde tedavi edebilirsiniz.
Zencefil
Tıpkı zerdeçal gibi iltihap giderici etkisi ile ön plana çıkan zencefil, bademcik iltihabını ve şişmesini iyileştiriyor.
Günde birkaç bardak zencefil çayı içerek ya da zencefil tozlu suyla gargara yaparak, bademciklerinize yerleşen mikrop, bakteri ve virüslerle savaşa bilirsiniz.
Bademcik Şişince Ne Yapılır
Bitki çayları:
Şifa dolu özellikleri sayesinde pek çok hastalığın yanı sıra grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını da daha kolay bir şekilde atlatmamızı sağlayan bitki çayları; bademciklerdeki şişliği, kızarıklığı alıyor.
Boğazlarımızı yumuşatan bitki çaylarına papatya, ıhlamur, adaçayı ve okaliptüs çaylarını örnek olarak gösterebiliriz.
Tuzlu su ile gargara:
Virüs, bakteri ve mikropları yok eden tuzlu su; bademcikteki iltihaplanmayı da akıtıyor.
Tuzlu su ile gargara yapmak için öncelikle 1 tatlı kaşığı tuzla 1 bardak ılık suyu karıştırın. Bu suyla gargara yapın ve tükürün. Bu işlemi günde 3-4 sefer tekrarlayın.
Adaçayı Kürü
Adaçayı kürünü hazırlamak için 1 su bardağı steril suyu cezveye koyun. Cezveye 1 tatlı kaşığı taze adaçayı ya da 5 gram kurutulmuş adaçayı katın.
Çayı 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından ocaktan alın ve 5-10 dakika ılımaya bırakın. Günde 2-3 sefer bu suyla gargara yapın.
Hazırladığınız gargarayı mutlaka 24 saat içerisinde kullanın. Ertesi gün gargara yapmak istediğinizde tekrar yeni bir kür hazırlayın.