İstiklâl Savaşı’ndan sonra 1924 mart ayında yeni kurulan rejimi korumak için yasal düzenlemeler gerçekleşti.
94 sene evvel 3 Mart 1924’te hilafet kaldırıldı
Müslümanlar için bir sığınak olan hilafetin kaldırılması , İslâm dünyasına büyük zarar verdi.
Halifeliğin Osmanlı’ya geçişi nasıl oldu isterseniz kısaca bir göz atalım.
4 HALİFE
Dört Büyük Halife (632-661) ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler) Peygamber Efendimiz’in vefâtının ardından ümmetin başı olarak vazife yapmış halifelerdir.
4 Halife sırasıyla: Hz. Ebûbekir (r.a.), Hz. Ömer (r.a.), Hz. Osman (r.a.), Hz. Ali (r.a.)dir.
Emeviler döneminde (661-750) halifeliğin babadan-oğula geçmesiyle hilâfet, saltanat halini aldı. Bu hal Abbasiler döneminde (750-1258) de devam etti. Abbasi pâyitahtı Bağdat’ın 13. yüzyılda düşmesinden sonra hilâfet, Memluk Sultanlığı (1258-1517) himâyesinde yaşadı.
HALİFELİĞİN OSMANLI’YA GEÇİŞİ
Ridaniye ve Mercidabık zaferlerinin ardından Yavuz Sultan Selim Hân 4 Şubat 1517’de törenle Kahire’ye girdi ve Mısır ve Memluk sultanlığının bütün toprakları Osmanlı egemenliğine girdi. Memluk Sultanlığı’nın ortadan kalkmasıyla Osmanlı Devleti, Mısır’a hakim oldu ve Halifelik Osmanlılara geçti.
HALİFELİĞİN KALDIRILMASI
İstiklâl Savaşı’ndan sonra 1924 mart ayında yeni kurulan rejimi korumak için yasal düzenlemeler gerçekleşti. Saltanatın kaldırılması ile boşlukta kalan ancak geçen sürede yönetimde iki başlılık görüntüsü vererek halk egemenliğine dayalı sistemin sağlıklı işlemesini güçleştireceğine karar verilince halifelik makamının da kaldırılması gerekli görüldü. 3 Mart 1924’te Halifeliğin kaldırılmasına ve Osmanoğulları ailesinin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin 431 sayılı yasada, “Halife hal‘edilmiştir. Hilâfet, hükümet ve cumhuriyet mâna ve mefhumlarında mündemiç olduğundan hilâfet makamı mülgadır.”( “Halife görevinden alınmıştır. Halifelik, hükümet ve Cumhuriyetin anlam ve kavramı içinde esasen var olduğundan/saklı olduğundan hilafet makamı kaldırılmıştır.)” hükmüne yer verilerek Halifelik/Hilafet böylece kaldırılmıştır.
Cumhuriyet nedir?
Millet hâkimiyetine dayanan ve bu hâkimiyetin milletin temsilcisi olarak seçilen milletvekilleri ve başlarındaki cumhurbaşkanı tarafından yürütüldüğü devlet idare şeklidir.