Yaşar Nuri Öztürk; Ölünün arkasında okunan kuran üzerine , Kur’an ölülere inmiş bir kitap değildir, Kur’an her yerde okunur ama bilesiniz ki okunan Kur’an’ın ölüye hiçbir faydası olmaz.
Kur’an okuyup bir ölüye gönderdiniz mi ölüye bir faydası olur mu ?.El cevap OLMAZ. Diyor..
Mehmet Okuyan; Mezarlığa gittiğiniz de kuran okuyun ama bilin ki ölüye bir faydası yok siz faydalanacaksınız. Kuran yatan ölülere okumaya gerek yoktur, gezen ölülere okunur diyor.
Bayraktar Bayraktaroğlu: Babası ben seni hafız ettim ben ölünce bana kuran okur musun diye sorunca sen kendi kuranını okuduysan okudun ben kendiminkini okuyorum, diye cevap verdim diyor. Rahmet dileyip, istiğfar isteyeceğimizi fakat ölülere kuran okunamayacağını söylüyor.
Abdulaziz Bayındır: Kur’an’ı kerimin ölülerle ne ilgisi var, kur’an dirilere okunur ölülere değil. Namaz kıl desen benden geçti diyecek, oruç tut desen benden geçti diyecek , ölülere yalnızca dua ederiz başka bir şey yok diyor. Fakat duanın gittiğini söylediği ölüye Kur’an’ı kerimin ulaşmayacağını söylüyor
İhsan Eliaçık: Bu zata vasiyet edilmiş, O ‘na Mezarımın başında Kur’an dili ile okuma ve Yasin süresinin Türkçesini okuyun demiş, Bu zat da dua ve talkın da sonra Mezarlıkta ki insanların gözlerinin içine baka baka Yasin’i Türkçe okudum. Yani ben Yasin’i ölüye değil oradaki dirilere okudum, çünkü Kur’an’ı Kabirdekilere işittiremezsin, benim görevim dini hurafelerden kurtarmaktır, diyor.
Hayrettin Karaman; “Kur’ân’ın niçin gönderildiğini açıklayan ayetler arasında “ölüler için, ölülere okunsun” manasında bir âyet yoktur. “Yâsîn” sûresini ölülerinize okuyun” meâlindeki rivayetin sahih hadis olup olmadığı tartışmalıdır. Ayrıca pek çok muteber âlim bunu “Ölmek üzere olan kimselerin yanında okuyun” diye anlamak gerektiğini ifade etmişlerdir.” diye yazıp ardından,kafalara şüpheyi koyduktan sonra taklacı kuş misali yorumunu da ekliyor.
“Allah rızası ve gereğince amel etmek niyetiyle Kur’ân okumak bir ibadettir. Daha başka ibadetler gibi bu ibadetin de sevabını ölüye hediye etmenin bir sakıncası yoktur. Ölüye faydası olması muhtemeldir, olmasa bile okuyan ve yapan ibadet etmiş olmaktadır. (Yeni şafak 22.03 2020)
KUR’AN BİZE YETER ALDATMACASI
Birileri Kur’an bize yeter diyorsa ,bu bahtsızlara Kur’an dini anlamaya yaşamaya yeterse,öyle ise siz niye konuşuyorsunuz demeli bence. Birileri ölüye dua edilir amma Kur’an okunmaz diyorsa, nasıl oluyor da duanın gidip faydası olduğunu söylediğiniz ölüye, Kur’an yetişmez ve ölüye faydası olmaz diyorsunuz diye sormalı bence.Hiç şüphesiz Kur’an bize yeter diyenlerin birinci amacı Peygamber(s.a.v)i ve hadisleri sünnetleri İslam’ın içerisinde hükümsüz kılmak içindir.Bilmeden konuşanları da mevlam uyandırsın diyelim.
Bizim inancımız olan İslamiyette kişinin ölümünden sonra da ruhları, Kıyamet kopuncaya kadar yaşamaya devam eder. Bu nedenle Ölenlerle irtibatımız da devam eder, buna dua ve Kur’an okumada dahil, ölüler için birtakım ibadetleri yerine getirerek onların azabını azaltabiliriz ya cennet bahçelerinden bir bahçede olurlar veya haşr oluncaya kadar azap içinde debelenip dururlar.
Kur’an olumakta dahil olmak üzere Esas olan kişinin kendi ibadetini yapması inancıdır, ancak yakınları bazı ibadetlerin sevabını ölüye bağışlayabilir,onlar adına hayır hasenat yapa bilirler. Yapanın ecrinden bir şey eksilmez bağışlananı ise ALLAH dilerse kabul eder. Bir kişi Efendimiz’e (s.a.v.) gelir ve şöyle der: Annemizin bir ay oruç borcu kaldı ve öldü. Ben onun yerine tutsam olur mu? Efendimiz (s.a.v.) “borcunu öde” buyurmuştur.
Bu din tahripçisi bahtsız kişilerin lafı eğip büktüklerine ve bilgileri istedikleri gibi kullanmalarına siz ne dersiniz bilmem fakat islam’i bilgilere, sahih kaynaklara baktığımız da ve Peygamberimiz ne diyor diye baktığımız da … buyurun bakalım ne diyorlar.
Ehli sünnet alimlerin çoğuna göre ölüye ve mezara Kuran okunur. Fatiha, İhlas, Yasin gibi sureler okunabilir. Okunan Yasin Suresi ölünün yükünü hafifletir (N.Hatipoğlu)
Hanefilere göre yıkanıncaya kadar cenazenin bulunduğu odada Kur’an okunması mekruhtur. Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 83-84). Şâfiîlere göre definden önce Kur’an okunması mekruhtur (Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, II, 438). (Diyanet İşleri Başkanlığı.)
Ana babasının veya birinin kabrini her Cuma günü ziyaret edip Yasin sûresini okuyana, Allah, Yasin’deki her harf miktarınca mağfiret eder.) Hadisi şerif [İ.Rafii]
Yasin suresinin on bereketin den biri : Ölüye okunan Yasin Ölünün azabı hafifletir.(Deylemi)
Bir kimse, kabristandan geçerken, 11 kere İhlas sûresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevab verilir. buyurulıyor. (Etfal-ül müslimin – İmam-ı Birgivi)H.Şerif.
Ehl-i sünnetin dört mezhep alimlerine göre, okunan Kur’an’ın sevabı ölüye ulaşır. Sadece şafiiler bu sevabın gitmesi için ardından dua etmeyi veya bizzat ölünün, kabrin başında okumayı şart koşmuşlar.
Öncelikle şu hususu bir açıklığa kavuşturalım.
Bizim ölülere yaptığımız dua, istiğfar ve Kur’an okumalarımız onlara ulaşıyor mu, onlar için fayda sağlıyor mu, isterseniz Ehli sünnet alimlerin ve hadis-i şerif ışığın da bakalım.
Ahmed b. Hanbel den bir Hadisi şerif
“Kabristana girdiğinizde Ayet’l-Kürsi ve üç defa ihlas suresini okuyarak şöyle dua ediniz: “Allahım! Onun ecrini şu kabir halkına ulaştır” (ibn Kudame) H.Şerif.
Bütün bunlar ölünün ardından Kur’an okunmasına ve sevaplarının hediye edilmesine kafi gelen delillerdendir.
Meşhur bir hadis-i şerifte ölünün üç şey ile amelinin kesilmeyeceği bildirilmiştir.
1-İnsanların faydalanacağı bir hayır, 2- Hayırlı bir evlat 3- Faydalanılan ilim…
(Dârimi, Mukaddime, 46)
Hayırlı bir evlat neden ölüye faydalı olsun ki? Ya da arkada bırakılan bir ilim neden ölünün defterine yazılsın?
Demek ki hayırlı bir evladın besmelesi, güzel ameli, hayırlı işinden bir hisse ölü ebeveynin amel defterine de yazılıyor. Böyle olduğu halde o evladın okuduğu ve ruhuna hediye ettiği Kur’an nasıl yazılmasın ki?
Haşr suresi 10. Ayette belirtildiği üzere dualarımız onlara ulaşıyorsa, okuduğumuz Kur’an-ı Kerimler neden ulaşmasın?
Bunun aksinde yani Ölüye kur’an okunmayacağına dair, Peygamber Efendimizden ve sahabelerinden de bir rivayet var mı ? yoktur, yoktur, yoktur.
Ölünün arkasından Kur’an-ı Kerim de okunabilir, istiğfar da edilebilir, onun adına hayır da yapılabilir.
Geleneksel İslam diyerek, Hurafeler diyerek, sahih olmayan hadisler diyerek, dinde reform, aydınlanma diyerek, sürekli İslam’ı tartışma konusu yapanlar, sahabe döneminden bu yana vardırlar bunların akıl babaları Abdullah ibni sebe’dir.
Yanı değerli Müslümanlar, bir şey hakkında şüpheler oluşturmadan yenisini teklif edemezsiniz/etmezler.Önce kafaları karıştırıp sonra vermek istedikleri mesajı veriyorlar, sonra da nereye sürüklemek isterlerse oraya kadar sürükleyeceklerdir. İşte tamda bu sebepten dolayı İslamın omurgası ehlisünnet alimlerinin izini takip etmek her iki Dünyamıza da Rahmettir.
Mustafa Hakkı SEZGİN/ Türkiye Postası Gazetesi /Genel Yayın Yönetmeni
Teşekkürler hocam
Açıklayıcısı ve özet
Güzel bir yazı.