Vahşi Barbar kan emici işgalci “bilmem ne bela” Emperyalist azğınlara karşı kanla-canla verilen istiklal ve istikbal mücadelemiz de hayat bulan, 29 EKİM 1923 tarihin de İLAN edilen; Özü Hakimiyeti Milliye olan HAK’kın hakimiyetini ve Halkın iradesini merkeze koyan, Cumhurun özgür iradesi ile yapılacak seçimler vasıtasıyla temelleri yükseltilen, BİRİNCİ MECLİS’in yaptığı ANAYASA ile KATİ ekseriyetle kabul görüp Necip Türk milletinin FERASETİNE emanet edilen, 1. MECLİS ile hayat bulan CUMHURİYET idaresini kutluyor ilelebet yaşayacağına gönülden inandığımız Milletimize hayırlar getirmesini; 1.MECLİS ANAYASASININ hükümlerinin esas alınacağı nice Cumhuriyet yılları ve Nice Cumhuriyet BAYRAMLARI diliyorum.
Hassaten şu veciz ifadeleri de tarihini ve kendini tanıma adına,konunun değerini anlatma adına, candan damlayan kan kalemden damlayan fikir ve inancın hayat suyu kadar değerli gerekli görmekteyiz.
1921 Anayasası 1. MECLİS..
TEŞKİLÂTI ESASİYE KANUNU
Kanun Numarası : 85
Kabul Tarihi : 20/1/1337 (1921)
Madde 1.- (Özgün hali) Hâkimiyet bilâ kaydü şart milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir.
Madde 1.- (Değişik : 29.10.1339 (1923) – 364 S. Kanun) Hâkimiyet, bilâ kaydü şart Milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devletinin şekli Hükümeti, Cumhuriyettir.
Madde 2.- (Özgün hali) İcra kudreti ve teşri salâhiyeti milletin yegâne ve hakikî mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder.
Madde 2.- (Değişik : 29.10.1339 (1923) – 364 S. Kanun) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır. Resmi lisanı Türkçedir.
Madde 3.- Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur ve hükümeti << Büyük Millet Meclisi Hükümeti >> unvanını taşır.
Madde 4.- (Özgün hali) Büyük Millet Meclisi vilâyetler halkınca müntahap âzadan mürekkeptir.
Madde 4.- (Değişik : 29.10.1339 (1923) – 364 S. Kanun) Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur. Meclis, Hükümetin inkısam ettiği şuabatı idareyi İcra Vekilleri vasıtasiyle idare eder.
1924 Anayasası
TEŞKİLÂTI ESASİYE KANUNU
Kanun Numarası : 491
Kabul Tarihi : 20/4/1340 (1924)
BİRİNCİ FASIL
Ahkâmı esasiye
Madde 1.- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Madde 2.- (Özgün hali) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır; resmî dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir.
Türkiye Devleti, Cümhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, lâik ve inkılâpçıdır. Resmî dili Türkçedir. Makarrı Ankara şehridir.
Madde 3.- Hâkimiyet bilâ kaydü şart Milletindir.
Madde 4.- Türkiye Büyük Millet Meclisi milletin yegâne ve hakikî mümessili olup Millet namına hakkı hâkimiyeti istimal eder.
Devletin dini islamdır hangi anayasa?
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ise, 3 Mart 1924’te halifeliğin kaldırılması ile yönetim, teokrasi ilkelerinin dışında tutulmuştur. Ancak 1924 Anayasası’nda “Devletin dini İslâmdır” cümlesi bırakılmıştır.
10 NİSAN 1928 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE ANAYASA’NIN 2 MADDESİNDE YER ALAN “TÜRKİYE DEVLETİ’NİN DİNİ İSLAM’DIR” HÜKMÜ ÇIKARILMIŞTIR.
10 Nisan 1928 Anayasa’da Laiklik İlkesine İlk Adım
10 Nisan 1928 tarihinde devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasını sağlamak gerekçesiyle, 1924 Anayasasında yer alan “devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılmış ve laik devlet yolunda ilk adım atılmıştır.
“devletin dini İslam’dır” maddesi kaldırılır iken; İlk Müslüman Türk devleti olma özelliği taşıyan Karahanlılar ile 924 yılında hükümdar olan Satuk Buğra Han döneminden o yıllara kadar İslamiyet ile hüküm süren bir Millete Gerekçesi olarak;
“Böylece farklı dinlere mensup olsalar da tüm yurttaşlar, dil, ırk, renk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle olduğu gibi dini inançları açısından da ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olmuşlardır.” Denilmiştir.
1928 anayasa değişikliği hangi alanda değişiklik getirmiştir?
10 Nisan 1928 tarihinde devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasını sağlamak gerekçesiyle, 1924 Anayasasında yer alan “devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılmış ve laik hukuk devleti yolunda ilk adım atılmıştır.
5 Şubat 1937 de anayasada yapılan değişiklik nedir?
Kabul tarihi: 5/2/1937
Madde 1 — Teşkilâtı Esasiye Kanununun ikinci maddesi aşağıda yazılı şekilde değiştirilmiştir: Türkiye Devleti, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, lâik ve inkılâpçıdır. Resmî dili Türkçedir. Makarrı Ankara şeh ridir.
TÜRKİYE DEVLETİNİN RESMİ DİNİ VAR MI?
1924 Anayasası, 10 Nisan 1928’de 1222 sayılı kanunla tadil edilmiş ve anayasanın 2. maddesi olan “Türkiye Devleti’nin dini, din-i İslâm’dır” maddesi çıkartılmış ve 1937 de Devletin dini LAİK olarak konulmuştur. Bu tadilattan sonra 1961 ve 1982 anayasalarında da devletin dinine dair herhangi bir maddeye yer verilmez.
Gelelim 1923 de Cumhuriyetin ilan edilmesinin akabinde Cumhuriyet gelirken nelerin Gönderildiğine..
O YILLARI HATIRLADIKTAN SONRA YİNE BAYRAM EDİN, LAKİN NİÇİN BAYRAM ETTİĞİNİZİ DE BİLİN.
3 Mart 1924 son Osmanlı Hanedanı Padişah ve halife ülkeden kovuldu…
Yani Müslümanları bir arada tutan 1400 yıldır süregelen halifelik ortadan kaldırıldı.
Hilafetin İlgasına ve Hanedanın Türkiye Cumhuriyeti Haricine Çıkarılması Hakkındaki karar kurulan 2. Meclisin oyuyla 1924 yılın da kabul edildi.
1Kasım 1928 tarihinde İslam harfleri kaldırıldı…Latin Harfleri kabul edildi. İslami ve yerel kıyafet yerine Avrupa taklitçisi kıyafet ve şapka zorunlu hale getirildi… fes – sarık ve takke,Çarşaf velhasıl aslını,geçmişini hatırlatan her şey yasaklandı.
Anadolu topraklarından İslamiyet’i silmek adına atılmış adımlarda bir tanesi olan Ezan’ın Türkçe okutulması Ezan, “Tanrı uludur…” diye ilk olarak 29 Ocak 1932’de Fatih Camii’nde okutturuldu
1924 Anayasası’nda “Türk Devletinin dini, Din-i İslam’dır” ifadesi yer alırken, 1937 yılında Başbakanı İsmet İnönü’nün döneminde anayasaya laiklik ilkesi dâhil edildi.
Hz.Ömer zamanından bu yana Müslümanların kullandığı Hicri takvimi kaldırıldı….Hz. İsa’nın doğumu esas alınarak düzenlenmiş Hristiyan’ların kullandığı takvim sistemi kabul edildi.
Müslümanların Cuma tatili kaldırılarak, sisteme uyum gerekçe gösterilerek Yahudi’lerin Cumartesi Hristiyanların Pazar günü esas alınarak kullanılmaya başlandı.
“Takvim, saat ve ölçü sistemlerinin değiştirilmesi, ülkede çağdaş olanda birlik sağlanması ve bunun yanında uluslararası ekonomik ve ticari ilişkilerde yaşanan zorlukların ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen inkılaplardandır.” denildi.
Kurtuluş mücadelesinde canlarını ortaya koyan ve tek suçları vatan-Din Namus olan Binlerce vatansever, hoca, Alim, ve Müslüman İstiklal Mahkemelerinde idam edildi..
Şimdi istersen Bayram et istersen İslam’ın izzeti Ecdadın Emaneti adına Gayret et.
Mustafa Hakkı SEZGİN/ Türkiye Postası Gazetesi / Genel Yayın Yönetmeni
Alıntı (1)- Dr. Sait BAŞER