Antik çağlardan bu yana vücut üzerinde gelişen deformitenin fizik tedavi niteliğinde rehabilitasyonu sağlayan manuel terapi holistik yaklaşım çerçevesinde değerlendirilen bir bilim dalıdır. Günümüzde giderek yaygınlaşan bu uygulama birçok rahatsızlığın giderilebilmesine olanak sağlamaktadır.
FİZYOTERAPİ’DE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM METODLARINDAN BİRİ OLAN ‘ MANUEL TERAPİ ‘ NEDİR ?
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR ?
Sağlık alanında her geçen gün farklı bir yeniliğin hayata geçirildiği günümüz şartlarında modern toplumun gerekliliklerine uygun olarak dizayn edilen manuel terapi gibi bir takım hizmetler bu alandaki boşluğu dolduruyor. Antik çağlardan bu yana vücut üzerinde gelişen deformitenin fizik tedavi niteliğinde rehabilitasyonu sağlayan manuel terapi holistik yaklaşım çerçevesinde değerlendirilen bir bilim dalıdır. Günümüzde giderek yaygınlaşan bu uygulama birçok rahatsızlığın giderilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bütün kas ve iskelet sisteminde ellerin kullanıldığı yöntemlerle sağaltımını sağlayan manuel terapi yöntemi özellikle batı dünyasında tıbbi tedaviye destek olarak önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizde yeni sayılabilecek bu uygulama aslında fizik tedavi kapsamında uygulanan metotlardan bir tanesidir.
Manuel Terapi İle Tedavi Edilmeye Çalışılan Rahatsızlıklar
Özellikle kronik bel ağrıları ve yumuşak doku zedelenmelerinde, sakroilyak eklem disfonksiyonu gibi rahatsızlıkların tümünde uygulanan manuel tedavi yöntemi, kas ve iskelet yapısının ayakta kalmasını sağlayan önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bu terapi yöntemi ile tedavisi sağlanan sorunları kısaca izah etmek gerekirse;
- Boyun fıtığı
- Eklem problemleri
- Kas zedelenmeleri (yırtılma vs)
- Omuz zedelenmeleri
- Kalça çıkığı
- Topuk dikeni
- Kalça protez uygulaması sonrasında ortaya çıkan semptomlar
- Ayak problemleri
- El ve dirsek sorunları
- Bel fıtığı
- Fibromiyalji
Gibi birçok sorun ve şikâyetler sayılabilir. Tedaviye destek olarak oldukça etkili bir yöntem olan manuel terapi, özellikle bel fıtığırahatsızlığında cerrahi müdahale öncesinde denenmesi gereken bir yöntem.
Manuel Terapi Yumuşak Doku Mobilizasyonu Sağlıyor
Manuel terapi yönteminin popüler bir yöntem olmasının nedenleri arasında hiç kuşkusuz uygulamada tamamen ellerin kullanılması ve yumuşak doku zedelenmesi gibi rahatsızlıklarının sağaltımını gerçekleştirmesinin büyük rolü bulunuyor. Hiçbir cihazın veya ilacın kullanılmadığı manuel terapi doğal ve yan etkisi olmadığından günümüzde giderek daha fazla tercih edilen bir uygulama. Terapist tarafından doku sıvılarını harekete geçirmek, omurgayı saran dokunun gerekli düzeyde basınç ile fonksiyonlarının normalleşmesini sağlamak terapistin ilk olarak hedeflediği olgulardır. Aynı zamanda Nöromüsküler refleks bozuklukları ile ortaya çıkan ağrı semptomlarının giderilmesini sağlayan manuel terapi mevcut tıbbi tedaviye konunun uzmanı tarafından uygun bulunması halinde eşlik eder. Bu noktada bilinmesi gereken kişinin hangi türde ağrı şikayetleri olursa olsun öncelikle bu şikayetlere sebep olan sorunun tıbbi olarak tespitini yapması ve tıbbi olarak durumunu belirlemesidir. Bunun ardından uzman tarafından manuel terapi yöntemini uygun görülmesi halinde başvurulacak bir yöntem olduğu unutulmamalıdır. Gerekli tetkikleri yapmadan direkt olarak fizik tedavi veya manuel terapi yöntemlerini kullanmak doğru bir davranış değildir. Çünkü bu yöntem doğal şekilde ortaya çıkan ve tıbbi olarak teşhis edilememiş fonksiyon kayıpları ve hareket kabiliyetinin işlevini tekrar kazanmasını ve iyileşmesini sağlamaya yönelik bir uygulamadır.
Manuel Terapi Bütün Kas ve İskelet Sisteminde Etkili Bir Sağaltım Yöntemi
İnsan anatomisi gereği birçok ekleme sahip hareketli bir varlık. Bu hareketliliği sağlayan vücudumuzda bulunan kas ve iskelet yapısındaki oynar veya sabit eklemler sayesinde hareket eder ve yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılarız. İskelet yapısını destekleyen kas ve bunlara bağlı doku zaman içerisinde fıtık, kireçlenme, bağ ve doku zedelenmeleri gibi çeşitli deformasyonlara maruz kalır. Yaşam kalitesini düşüren ve hareket kabiliyetini kısıtlayan bu tip rahatsızlıklar kişinin hayat şartlarını olumsuz yönde etkiler. Özellikle eklemlerde ortaya çıkan ağrılı durumların manuel terapi yöntemi ile aşılması kişinin yaşamsal fonksiyonlarına devam edebilmesini sağlayan manuel terapi yöntemi fizik tedavi alanında önemli bir görevi üstlenmiş durumda. İhtiyaca göre manuel terapist tarafından belirlenecek seanslar ile gerçekleştirilen işlem, mevcut anatomik mekanizmanın tamamen düzeltilmesine ve manüpülasyon teknikleri ile mobilizasyonun, yani fonksiyonların yerine gelmesine kadar devam ettirilir.
Manuel Terapi Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisine Olumlu Katkılar Sağlıyor
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile giderek daha sık görülmeye başlayan bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı özellikle şirket veya büro çalışanlarının uzun zaman bilgisayar başında kalmaları veya uzun yol şoförlerinde ağırlıklı olarak ortaya çıkar. Boyun bölgesinin hareketsiz kalması ve kan dolaşımının zayıflamasına bağlı olarak gelişebilen bu rahatsızlık aynı zamanda genetik yatkınlık veya davranış yanlışlıkları ile ortaya çıkabilmektedir. Skolyoz, osteoporoz veya kifoz rahatsızlıkları gibi altta yatan başka rahatsızlıklarında etkileyebileceği boyun fıtığı yaş ilerledikçe daha fazla rahatsızlık vermeye başlar. Ayrıca omuza asılan ağır çantalar veya sırt çantaları uzun dönemde boyun fıtığına sebep olan yanlış uygulamalar arasında sayılabilir.
Manuel terapi yöntemiyle boyun fıtığı tedavisi, terapist tarafından gerekli ayarda basınç uygulaması, fonksiyonel hareketliliği sağlayacak masaj teknikleri ve doğru hareketlerle bölgedeki deformitenin giderilerek meydana gelen yapısal bozukluğun eski haline getirilmesini amaçlar. Ayrıca tüm omurga sistemi üzerinde kontrollerin yapıldığı uygulamada bir birini tetikleyen bir durum varsa bu durumu ortaya çıkarması açısından manuel terapi farklı bir çözüm sunmaktadır. Boyun omuru içerisinde bulunan disk dokusunun zamanla deforme olmasının yanı sıra zedelenme ile ortaya çıkabilen fıtık, yumuşak dokunun dışa sarkması neticesinde diğer dokulara baskı yapması ile semptomlara sebep olur. Omurganın anatomik yapısını oluşturan su ve kollajen yapıdan ibaret olan diskler her türlü hasarda kişinin yaşam kalitesini etkileyen boyun fıtığı ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Dikkatli bir yaşam ve zamanında müdahale ile boyun fıtığı tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
AHMET BURAK SEZGİN