2019’un başından beri Dünya’yı etkisi altına alan COVID-19 virüsü ülkemizde de etkisini sürdürüyor. Alışmamız ve buna göre yaşamamız gereken bu pandemi sürecinde en çok dikkat etmemiz gereken husus sağlığımızı korumaktır. Düzenli ve yeterli su tüketerek, uyku düzeni sağlayarak, dengeli ve sağlıklı beslenerek, bol meyve ve sebze tüketerek, egzersiz yaparak bağışıklığı güçlendirmeye çalışmalısınız. Ancak sadece beslenmeyle bağışıklığı güçlü tutmak pek mümkün değil. Yaşa uygun şekilde gerekli hareket temposu tutturulmadığı müddetçe vücut bir süre sonra çökmeye başlar. Evde kalınan süre boyunca ufak egzersizlerle kasların çalışması ve bu egzersizlerin yürüyüşle desteklenmesi vücut açısından gereklidir. Spor yapamadığınız ya da yürüyüş fırsatı bulamadığınız noktada fizyoterapi yardımınıza koşar.
fizyoterapinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri neler?
Binlerce yıl boyunca sakatlıklar, işlevsel bozukluklar için fizyoterapi yöntemi kullanılmıştır. Fizyoterapi, fonksiyonel rahatsızlıkları fiziksel yöntemlerle iyileştirmeyi hedefler. Hareket etmek insanın doğasında vardır ve hareket etmedikçe insan sağlığı olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Düzenli egzersizin faydaları kişiden kişiye göre değişebilir. Yapılan araştırmalarda şiddeti orta düzeydeki egzersizlerin bağışıklık sistemimize yardımcı immunoglobulin adı verdiğimiz ve vücudu düşmanlara karşı koruyan yapıtaşları %20 oranında artırdığı gözlenmiştir. Ayrıca düzenli egzersiz strese karşı savaş için en etkili silahlardandır. Stres miktarının azalması da güçlü bağışıklığı beraberinde getirir. Ancak corona nedeniyle evde kaldığımız süre boyunca pek çoğumuz mecburen hareketsiz kaldık. Bu da sağlığımızı negatif etkiledi – etkiliyor.
korona virüs ile mücadelede fizyoterapi önemli
Corona sebebiyle oluşan hasarların önüne geçmek için de fizyoterapi önemli bir yer tutuyor. Pandemi sürecinde uzman fizyoterapistler eşliğinde hazırlanan egzersizler ile bağışıklık güçlendirmek hastalığa yakalanmamak için önemli adımlardan birisi. Yapılacak egzersizler ile kas gücü artar ve bütüncül fizyoterapi ile birlikte desteklenen dengeli beslenme sayesinde hastalıklardan korunmak için doğal bağışıklık güçlenmiş olur.
Bütüncül fizyoterapi ve gerekli egzersizler sadece COVİD- 19’a yakalanmadan önce değil sonrasında oldukça etkilidir. Virüsün sebep olduğu hasarların en aza indirilmesi için doğru fizyoterapi uygulamaları ve egzersizler oldukça işe yarar metotlardır. Özellikle akciğerlerdeki hasarın minimum olması için yürüyüş, hafif tempoda koşma gibi solunum sistemi ile birlikte kas gruplarını çalıştıran özel egzersizler bağışıklık için etkilidir. Özellikle akciğer hastalıklarında Dünya’da etkin rol alan ve sadece fizyoterapistlerin görev aldığı solunum fizyoterapisi alanı; Korona virus ile mücadelede solunum sıkıntısı çeken hastalar için umut oluyor.
fizyoterapi ve doğru beslenme ile güçlenen bağışıklık sistemi
Etkili sonuçlar için bütüncül ve fonksiyonel tıp yaklaşımlarının fizyoterapiyle beraber hareket etmesi önemlidir. Kişinin hareketlerindeki sorunu çözmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerine ek kullanılan doğru gıdalar ile birlikte tedaviye çok daha çabuk cevap verilir. Hareket ve fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak oluşan ağrılı bir çok problemin önüne geçmek için yapılan fizik tedavi metotlarına ek olarak doğru gıda alımı ve egzersizler ile hayat standartlarının yükseldiği görülüyor. Bel ve boyun fıtıklarının, kas spazmlarının, sinir sıkışmalarının, duruş bozukluklarının, omurga problemlerinin ve bir çok kas-iskelet sistemi hastalıklarının önüne geçmek için düzenli egzersiz, doğru beslenme ve bunlara ek olarak bir fizyoterapist eşliğinde yapılacak fizik tedavi hareketleri önemlidir.
bağışıklık sisteminin dostu; egzersiz
Virüs için en etkili silah doğal bağışıklıktır ve bu bağışıklığı güçlendirmek için fizyoterapiye ek olarak yapılan egzersizler doğru beslenme ile birlikte virüslere karşı güçlü savaşçılardır. Korona virüsünün solunumda hasar bıraktığı açıklanmışken bu alanda çok başarılı olan solunum fizyoterapistleriyle iletişime geçmek bu virüsün önüne geçmek için doğru bir hareket olacaktır.
Uzm. Fzt. Ahmet Burak Sezgin
Yazının Tamamı: https://www.ahmetburaksezgin.com