En sık görülen ağrı tiplerinden biri olan bel ağrısı kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekle birlikte bel fıtığı gibi önemli bir rahatsızlığın da habercisi olabilmektedir. Ancak her bel ağrısını da bel fıtığı habercisi olarak değerlendirmek hatalı bir kanıdır. Toplumuzda da sıklıkla görülen bel ağrısı, akut bel ağrısı ve kronik bel ağrısı gibi iki başlık altında incelenebilir.
Akut Bel Ağrısı Nedir?
Ortalama 6 haftadan kısa sürede seyreden, gündelik aktiviteler, kazalar, ağır yük kaldırılması, uzun süreli topuklu ayakkabı giyilmesi, hatalı duruş, oturuş ve yatış pozisyonlarının yanı sıra uzun süreler oturarak ya da ayakta durarak çalışılan meslek gruplarında akut bel ağrısı sıkça görülmektedir. Genellikle istirahat ve doğru aktivite ile hızlı şekilde bel ağrısı ortadan kalkmaktadır.
Kronik Bel Ağrısı Nedir?
En az 3 ay süreyle devam eden bel ağrılarıdır. Hastalar genellikle şiddetli ağrı, acı veya kasılma gibi şikayetler ile doktora başvurmaktadır. Kronik bel ağrısı her zaman bel fıtığı işareti olmamakla birlikte ağrının sebebinin detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Kronik bel ağrısı romatizmal hastalıklar, fazla kilolar, kireçlenme, duruş bozuklukları, hareketsiz yaşam, stres, hatalı yatak kullanımı, beslenme bozuklukları, kilo faktörü gibi pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu süreçte uzman bir hekime danışmak ve uygun tedavi ile ilerlemek en sağlıklısıdır.
Bel Ağrısı ile Bel Fıtığını Ayırmak Çok Önemli
Bel ağrısı halk arasında ilk önce bel fıtığı ile yorumlansa da bu ağrıların sadece %5’i bel fıtığından kaynaklanmaktadır. Bel fıtığı, bel bölgesindeki ani ve devam eden zorlanmalar sonucunda, omurlar arasında bulunan disklerin dışındaki koruyucu bölümlerin zarar görmesi ve disklerin yer değiştirerek sinirleri sıkıştırması ile oluşur. Fıtıkta bel ağrısının yanı sıra bacaklarda şiddetli ağrılar, bacak, ayak ve parmaklarda uyuşmalar, idrar tutmakta güçlük yaşanması ile birlikte bacaklarda güç kaybı ve hissizlik gibi şikayetler de görülür. Bel ağrınıza eşlik eden bu tip şikayetleriniz var ise en kısa zamanda uzman bir hekimden destek alınmalıdır. Çünkü durum bu belirtilerde gerçekten önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Bu yönde şikayetler mevcut değil ise yürüyüş gibi basit ancak etkili kardio çalışmaları yapmak, fazla kilolardan kurtulmak, ağır bir şey kaldırırken, otururken, ayakta dururken doğru pozisyonlarda hareket etmek, bedeninizin ihtiyaçları doğrultusunda sağlıklı yatak seçmek, hava akımlarına dikkat etmek ve bel ağrısı egzersizlerini aksatmadan yapmak ağrılardan kurtulmanızı kısa vade de sağlayacaktır. Ancak en önemli durumda burada devreye girmektedir. Çünkü mevcut bel fıtığı probleminiz var ve cerrahi durum gerekmiyorsa bu durumda mutlaka uzman bir fizyoterapist’e başvurmanız gerekmektedir. Çünkü durumunuz ilerlemeden ve kötüleşmeden fizyoterapist müdahalesi sizi sağlıklı yarınlara kavuşturacaktır.
Bel Ağrısı Tedavisinde Güncel Yöntemler
Tüm bu önerilerin yanı sıra elbette bel ağrısı için uzman bir isimden destek almak ve bu süreçleri onun önderliğinde sürdürmek en sağlıklı yönelim olacaktır. Bel ağrılarınız için Osteopati, Ortopedik Manipulatif Fizyoterapi (Manuel Terapi), Gtos Terapi, Psikonöroimmünoloji gibi etkili ve güncel tedavi yöntemleri Dünya’da ve ülkemizde giderek yaygınlaşmakta ve başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Fonksiyonel tıp ve bütüncül yaklaşım dahilinde değerlendirilen bu yöntemler ülkemizde de merkezimizde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Sizlerinde her ne sebebten olursa olsun bir ağrı şikayetiniz var ise öncelik uzman bir hekime, sonrasında ise bir fizyoterapist’e mutlaka başvurmanız gerektiğini belirtmek isterim. Yaşadığınız probleminiz ve tedaviler hakkında detaylı bilgi almak için Uzman Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin ile iletişime geçip randevunuzu alabilir, bel ağrısından uzak bir şekilde yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz. Sağlıklı günler.
Uzm. Fzt. Ahmet Burak Sezgin / bilgi@ahmetburaksezgin.com | www.ahmetburaksezgin.com