“Ben belediye başkanı olsam” başlıklı yazıma başlamadan şunu ifade etmek isterim ki bu yazı siyasi bir yazı, birilerini karalamak veya methetmek için yazılmış bir yazı değildir. Bu yazı, memleketini seven, yıllarca memleketin sorunlarını kaleme almış, çözümü için mücadele etmiş bir Urfalının duygu ve düşünceleridir. Altmış yaşındaki bir Urfalının, Urfa şehir merkezindeki gözlemleri, sorunları tespitleri ve çözüm önerileridir. Belediye başkanına ve ekibine bir mesajıdır.
Şanlıurfa’da 2019 yerel seçimleri bitmiş Büyükşehir Belediye Başkanlığını Zeynel Abdin Beyazgül kazanmıştır. Hem memlekete hem kendisine hayırlı olsun. Başarılar dilerim.
Urfa doğurganlık oranı yüksek, sürekli göç alan ve büyüyen bir şehirdir. Urfa pek çok konuda altyapısı yetersiz, tek caddeye mahkum olmuş, dört etrafı gecekondularla dolu bir şehirdir. Bu nedenle Urfa, belediyecilik açısından problemleri çok olan, zor bir şehirdir. Hal böyle olsa da yeni bir vizyon, yeni bir ekiple, mücadele, azim ve kararlılıkla çok şey başarılabilir.
“Ben belediye başkanı olsam” başlıklı yazıma başlamadan şunu ifade etmek isterim ki bu yazı siyasi bir yazı, birilerini karalamak veya methetmek için yazılmış bir yazı değildir. Bu yazı, memleketini seven, yıllarca memleketin sorunlarını kaleme almış, çözümü için mücadele etmiş bir Urfalının duygu ve düşünceleridir. Altmış yaşındaki bir Urfalının, Urfa şehir merkezindeki gözlemleri, sorunları tespitleri ve çözüm önerileridir. Belediye başkanına ve ekibine bir mesajıdır.
[pro_ad_display_adzone id=”2299″]
BEN, URFA’DA BELEDİYE BAŞKANI OLSAM NELER YAPARDIM
Aylardan beri düşünüyorum. Ben, Urfa’da Büyükşehir belediye başkanı olsam neler yapardım? Bu soruya karşılık düşüncelerimi ve hayallerimi paylaşmak istedim.
1-Yeni Urfa’yı kurardım.
Mevcut Şanlıurfa’yı yerinde bırakır, Akabe mevkiinde yolları, meydanları, bulvarları, çarşıları, alışveriş merkezleri, park ve bahçeleri, yürüyüş ve bisiklet sürme yolu gibi alanları olan modern bir şehir olarak Yeni Urfa’yı kurardım. Valilik, belediye binası, Vergi dairesi gibi devlet dairesi binalarını, Ticaret odası, Ticaret Borsası gibi sivil toplum kuruluş binalarının buraya taşınması için çaba sarf ederdim. Yapılacak binalarda veya yüzey kaplamalarında, tarihi ve estetik görünüm sağlamak, yazın sıcaklığını azaltmak, yöredeki malzemeden istifade ederek inşaat maliyetini düşürmek gayesi ile Urfa taşı kullanılmasını teşvik ederdim.
2-Ovaların imara açılmasını önlerdim.
Şehrin etrafında imara uygun pek çok dağlık alanda imar çalışmaları yapardım ve verimli ovaların imara açılmasını kesinlikle önlerdim. Şehir merkezinde olduğu gibi ilçelerde de ovalarda yapılacak imar çalışmasını engellerdim.
3-Eski Urfa’yı restore eder ve mekanlara çeşitli fonksiyonlar kazandırırdım.
Tarihi mekanların ve evlerin olduğu eski Urfa’yı gecekondulardan arındırır, tarihi mekanları ve evleri restore eder, geleneksel ve tarihi eşyaların satıldığı işyeri, konukevi, pansiyon, otel, misafirhane, müze, kültür merkezi gibi çeşitli fonksiyonlar kazandırırdım.
4-Ana caddeyi her hafta yıkatırdım.
Abide’den, Balıklıgöl’e kadar olan caddeyi haftada en az bir kez deterjanlı suyla yıkatırdım, kokular dökerek şehrin mis gibi kokmasını sağlardım.
5-Şehrin çeşitli yerlerine tuvaletler yaptırırdım.
a-Abide’den Balıklıgöl’e kadar olan caddedeki işyerleri başta olmak üzere lokanta, kahve ve benzeri işyerlerinde tuvaleti olmayan yerlere tuvaleti belediye olarak ben yapardım. Daha sonra denetler, temiz tutmaları, kağıt peçete, sabun bulundurmaları için sürekli denetledim.
b-İnsan yoğunluğu olan yerlerde umumi tuvalet yaptırırdım. Abide’den Balıklıgöl’e kadar olan ana cadde başta olmak üzere insan yoğunluğu olan şehrin çeşitli yerlerine umumi tuvaletler yaptırırdım ve yirmi dört saat temiz kalması, kağıt peçete bulundurulmasını sağlardım.
c-Tarihi mekanların olduğu yerlere, dinlenme yeri ve umumi tuvaletler yaptırırdım. Harran, Şuayb şehir, Hanelbarur gibi tarihi yerlerin yakınına küçük de olsa dinlenme yeri, su içilecek yer ve tuvalet yaptırırdım.
[pro_ad_display_adzone id=”2299″]
6-Esnafın yol işgallerini önlerdim.
Halkın rahatça yürüyebilmesi için, ana cadde üzerinde, çarşı ve pasajlarda esnafın yol işgallerini önlerdim.
7-Yiyecek maddelerinin hijyen ortamlarda satışı için gerekli önlemlerin alınmasını sağlardım.
Halkın sağlığı için, et, ekmek ve yiyecek maddelerinin, isot (pul biber) ve kurutmalıkların daha hijyen ortamlarda üretimi ve satışı için gerekli önlemlerin alınmasını sağlardım.
8-Şehir içi trafiğini rahatlamak için park yerleri oluştururdum ve araçların, yol kenarında park etmelerini önlerdim.
Urfa tek cadde üzeri kuruludur. Nüfus ve araçlar çoğalmış şehir içi trafik sıkışmıştır. Mevcut durumda, yol genişlemediğine göre, yolu ikiye, üçe bölmek çözüm değildir. Trafiği rahatlatmak için muhtelif yerlerde çok katlı veya yer altında park yerleri oluşturdum ve Balıklıgöl’den, Abide’ye kadar olan yol başta olmak üzere yoğunluğu olan cadde ve sokaklarda araçların yola park etmesini önlerdim. Böylece şehir içinde trafiği rahatlatırdım. Park yeri yapmayan binaya ruhsat vermezdim.
9-Kapaklı Pasajı’ndan Balıklıgöl’e kadar olan caddeyi araç trafiğine kapatırdım.
Kapaklı Pasajından, Balıklı göle kadar ana caddeyi araç trafiğine kapatırdım. Esnafa mal gelişi için gecenin belli bir saatinde araçların geçişine izin verirdim. Gidiş geliş için raylı tramvay koyardım.
10-Urfa kalesine girişi kolaylaştır, kalede gezinti ve oturma alanları yapardım.
Urfa Kalesinin arka tarafında park yeri yapar, halkın araçla oraya kadar ulaşımı sağlardım. Kaleye bir köprü ile bağlantı yapar, halkın yaya olarak kaleye girmesi sağladım. Kale üzerinde de düzenlemeler yapar gezinti alanları ve oturma yerleri yaparak Kale’yi turizme kazandırırdım.
11-Karakoyun Deresi’nden Fırat’ın suyunu geçirdim.
Karakoyun Deresi şehri su basamaması için yapılmıştır ve yıllarca şehrin ortasından su akmıştır. Temiz sularında pek çok Urfalı yüzmüştür. Yıllar sonra su kesilmiş ve çöp ve pislik yuvası haline gelmiştir. Bazı belediye başkanları bir kısmını kapatmış, ağaçlandırmıştır. Bir belediye başkanı da şehrin tarihi köprülerinin bulunduğu Karakoyun özerine çok katlı bir İşhanı yaptırmıştır. Belediye başkanlığını kazanırsam karakoyun deresini kapatacağım” gibi söylemler yılarca siyasetçilerin seçim malzemesi olmuştur. GAP projesi kapsamında Fırat nehir iki kanal ile Harran ovasına bağlanmıştır ve 1994 yılında Harran ovasına su verilmeye başlanmıştır. Bu tarihten sonra pek çok siyasetçi Fırat’ın suyunu Karakoyun Deresi’ne akıtacağını ifade etmiş fakat bugüne kadar gerçekleşmemiştir. Avrupa’nın pek çok şehrinde, şehir içinden geçen su kanallarına rastlanır. Ülkemizde Eskişehir başta olmak üzere birçok ilin içindeki dereler ıslah edilmiş ve içinden su akıtılarak şehre güzellik katılmıştır. Ben belediye başkanı olsam Karakoyun üzerindeki tarihi köprüler hariç, sonradan yapılan yapıları yıkar, Fırat suyunun Karakoyun Dersi’nden akıtırım. Böylece yazları çok sıcak geçen Urfa için şehrin ortasından geçecek bir su ile şehre nefes aldırır, çevresi yeşillik ve oturma alanları ile güzelleştirirdim.
12-Urfa’da yaşayanların, Urfa’yı tarihi, kültürel ve sanat yönü ile tanıması yönünde çalışmalar yapardım.
Bu kapsamda şehir halkının, bilhassa gençlerin, üniversitede okuyanların, Urfa’nın tarihi, turistik ve dini mekanlarını tanıması, kültürünü, müziğini, yemeğini tanıması, şehrin tarihini bilmesi, önemli kültür, sanat ve edebiyat adamlarını tanıması için çalışmalar yapardım.
13-Kültür Sanat Merkezi ve Spor salonları kurardım.
a-Şehir merkezine İçinde kültür sanat müzesi, sinema ve tiyatro ve sergi salonları olan kültür sanat merkezi kurardım. Kültür müzesi içinde Urfalı Ressamların tablolarını, ebru, hat ve diğer güzel sanat ürünlerini, Urfalı yazarların kitapları, yayınlanan dergiler gibi basılı eserleri sergilerdim.
b-Çeşitli mahallere de küçük çapta Kültür sanat ve spor faaliyetlerinin yapılacağı, kurs ve konserlerin verileceği, kültür sanat merkezi ve spor salonları kurardım. Gençlerin el sanatlarını, müzik ve halk oyunlarını öğreneceği kurslar açardım. Futbol, Basketbol, voleybol gibi sporların yapılacağı semt sahaları ile Güreş, Boks, Judo, Tekvando, Karate, Jimnastik, Pinpon gibi salon sporları için spor salonları kurardım.
14-Şehrin tanıtımı ve şehrin tarihi, kültürü, sanatı ve edebiyatı konularındaki çalışmaları desteklerdim.
Şehrin tarihi, kültür sanat ve edebiyatı konularındaki kitap, dergi, sanat eserleri, belgesel film ve çeşitli yayınları desteklerdim. Şehrin tanıtımı yurtiçi ve yurt dışında tanıtımı ilgili projeler düzenlerdim. Şanlıurfa’nın tarihi mekanlarını, kültür ve sanatını, edebiyat ve müziğini ön plana çıkaracak uluslararası festival, sempozyum vb. etkinlikler düzenlerdim.
15-Turistik mekân işletmecileri, çalışanlara, sıra gecesi ekiplerine eğitim verir, denetlerdim.
Turistlerin en önem verdikleri konulardan biri hijyendir (temizliktir). Bu nedenle alışveriş edilen, oturulan, yatılan, yemek yenen mekanların, mutfakların ve çalışanların temizliği sürekli kontrol ederdim. Turistler için düzenlenen Sıra gecelerini, ses yüksekliğini, sunulan yemeklerin hijyen olmalarını kontrol ederdim. İş sahiplerine, çalışanlara, Sıra gecesi ekiplerine, kültür ve turizmin önemi, geleneksel müzik ve yemek, hijyen konularında meslek içi eğitim kursları düzenlerdim.
16-Yıl içinde çeşitli toplantılar düzenleyerek çeşitli kesimlerin fikrilerini alırdım.
Yıl içinde istişare toplantısı veya çalıştay gibi çeşitli toplantılar düzenlerdim. Muhtarlar ve mahalle sakinleri ile mahallenin sorunları, Mimar ve mühendislerle imar ve altyapı, Kültür ve sanat adamları ile kültür ve sanat konuları, Sanayici ve Esnaflar gibi çeşitli kesimlerle toplantılar yaprak, sorunları ve çözüm yollarını istişare ederdim.
17- Ayın belli günlerini halkın sorunlarını dinlemeye, (Makam aracını kullanmadan) çarşıda pazarda halkın arasında gezmeye ayırırdım.
18-Çevre temizliğine, park bahçe ve ağaçlandırmaya azami düzeyde önem verirdim.
19-Yol, köprü, kavşaklarda, işyeri ve apartman girişlerinde, otobüslere binişlerde engelli vatandaşların rahat yürüyecekleri, inip-binebilecekleri şekilde gerekli düzenlemeleri yaptırırdım. Otobüs duraklarına, yolcuları yazın sıcağından ve kışın soğuğundan koruyacak şekilde duraklar yapardım.
20-İyi bir idare, iyi bir ekiple başarılır, bu nedenle kuracağım ekipte liyakatli, çalışkan ve dürüst insanlara yer verirdim.
Belediye başkanı olarak seçilenler, genellikle kendilerine yakın, sözünden çıkmayacak veya partilerine yakın kişilerden kadrolarını oluşturmaktadırlar. Halbuki bilgili, tecrübeli, çalışkan ve dürüst kişilerden kurulacak ekip hem başkana başarı kazandırır hem de memlekete daha çok faydalı hizmetler yapar.
21-Şehir içindeki yol, köprü, kavşak projelerini, günde üç vardiya çalışarak en kısa zamanda bitirirdim.
- Tarım ve Sanayi yanında Şanlıurfa ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri turizmdir. Bu nedenle turizmin gelişmesi için özel bir çaba sarf ederdim.
Turizmin gelişmesi için, şehrin temizliğine, yolların, çarşıların, tarihi yerlerin temizliğine özel önem verirdim. İşyerlerinin temizliği, fiyatlar uygun olup olmadığını, Yüksek müzik sesinden oluşan gürültü ve tabelaların oluşturduğu görüntü ve çarşılardaki koku ve dumanlardan oluşan hava kirliliğini konularını denetlerdim. Dilencilerin turistleri rahatsız etmemesi için gerekli önlemleri alırdım. Gelen misafirlerin nelerden memnun oldukları, nelerden memnun olmadıkları konusunda çalışmalar yapar, zaman zaman guruplara katılır onlara “hoş geldiniz” der, görüşlerini alır, anketler düzenlerdim. Tespit edilen sorunların çözümü için gerekli tedbirleri en kısa sürede alırdım. Turizm hakkında, esnafı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere çalışmalar yapardım. Potansiyeline göre Urfa’nın yatak kapasitesi azdır. Bu nedenle bazı aylarda Urfa’da konaklamak için yer bulunamamaktadır. Konaklama kapasitesinin arttırılması için çözümlerden biri Urfa evlerinin restore edilerek, konaklama tesisi haline getirilmesidir. Bu bakımdan Urfa evlerinin restore edilmesi çalışmaları desteklerdim. Ayrıca; Konaklama kapasitesini arttırmak ve yemek kültürümüzü tanıtmak amacıyla ev pansiyonculuğunun gelişmesi için çaba sarf eder, Ev pansiyonculuğu konusunda kurslar açar, eğitimler verirdim.
Abuzer Akbıyık
Araştırmacı-Yazar