Ağız, vücudumuza, hastalıkların giriş yollarından bir tanesidir. Bu yüzden hastalıkları engellemede ve sağlıklı olmada ağız ve diş bakımı çok önemlidir.
Batı, ilk diş fırçasını 1780 yılından itibaren İngiltere’de kullanmaya başlamıştır. O zamanlar fırça domuz kılından, sapları da koyunların ayak kemiklerinden yapılmaktaydı. Daha sonraları plastik sap ve naylon kıl uygulamasına geçilmiştir. İşte batı medeniyetinin 234 yıl gibi kısa bir süre önce kullanmaya başladığı diş fırçasına bakılırsa bu konuda İslam medeniyetinin ne kadar önde olduğu anlaşılır. Hz. Muhammed (sav) 1436 yıl önce: “Eğer ümmetime zor gelmeyeceğini bilsem beş vakit namazdan önce misvak kullanmayı emrederdim” buyurmuştur. Buna ilave olarak, namaz öncesi abdest sırasında, ağzın yıkanması ve parmakla dişlerin ovulması da yine İslam’ın ağız temizliğine verdiği önemi göstermektedir.
1436 yıl öncesinde Peygamber’imiz’in bu tavsiyelerinin ne kadar önemli olduğunu anlamak için, o çağdaki tıp ve diğer bilimlerin yetersizliği düşünülmelidir.Mikroplarla ilgili hiçbir şeyin bilinmediği, salgın hastalıkların insanları kavurduğu çağda Peygamberimiz (sav), abdest ve misvak ile muazzam bir hijyen (genel temizlik bilimi) prensibi ortaya koymuştur. Bilimde en önemli unsur kaidedir. İlmi bir hadiseyi kaideli olarak anlatamazsanız bu bilgi günün birinde unutulup gider ve hiçbir faydası da olmaz. Peygamberimiz (sav):
- a) Ağız temizlenmelidir.
b) Ağız, misvak ve abdest ile temizlenmelidir, kaidelerini getiriyordu. İşte bu kaide diş hekimliğinin temelidir.
Avrupa bu kaideyi on bir asır sonra bulmuştur.Ayrıca Peygamberimiz (sav)’in söylediği bu kaideyi, Müslümanlar kesin olarak kabul etmiş ve imanlarının gereği olarak hayata geçirmişlerdir. Günümüzde ise dişlerin fırçalanması konusunda çok yoğun bir kampanya yapıldığı halde istenilen sonuç alınamamaktadır.Kısa bir süre öncesine kadar dişlerin insan sağlığındaki yerini tıp bilmiyordu. Hastalıklar sadece problemin olduğu yerde aranıyordu. Bugün yapılan araştırmalar, diş ve diş etinde yerleşen bakterilerden dolayı birçok hastalığın meydana
geldiğini ortaya koymuştur. Halk arasında pek yaygın olarak bilinen ve “beta” diye adlandırılan bakterinin yuvası diş çürükleri ve diş eti iltihaplarıdır. Bu bakteriler, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından akut eklem romatizmasına kadar birçok hastalığın sebebidir. Yine kalpte oluşan myocarditis sebebi bu bakterilerdir.
Diş çürükleri ve buralarda yaşayan bakterilerin; böbrek yetmezliklerine, yarım beyin ağrılarına, bazı genel vücut kaşıntıları ile göz ve kulak hastalıklarına sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, daha birçok hastalığın kapısı da yine dişler ve ağızdır.
İşte Peygamberimiz (sav) diş ve ağız sağlığının önemine tam 1436 yıl önce işaret edip bizlere rehber olmuştur. Biz Müslümanlar bu gerçekleri bilmeden önce de iman edip misvağı kullandık. Bugünün bilgileri ise bu gerçeği doğrulamaktadır. Nitekim en iyi tefsir olan zaman, birçok İslam hükümlerinin doğruluğunu ispat etmekte, bizler de buna şahit olmaktayız.
İslâm bilginleri beş yerde, diş temizliğinin müstehap olduğuna dikkat çekmişlerdir. Bu beş yer şunlardır:
Dişler sararınca, Ağzın kokusu değişince, Uykudan kalkıldığında, Namaza kalkılacağı zaman, Abdest alırken. Buna, Kur`an-ı Kerim okumak veya toplum huzuruna çıkmak için yapılacak diş temizliği de ilâve edilmiştir . Peygamber(s.a.v.)`in gece misvağı yanında olmaksızın yatmadığı, sabah kalkar kalkmaz ilk işinin dişlerin temizlemek olduğu nakledilir (Ebû Dâvud Tahâre.Ahmed b. Hanbel). Bazı sahabiler, O`nun günde kaç defa dişlerini misvakladığını sayamadıklarını, söylemişlerdir (Ahmed b. Hanbel,)
Diğer yandan Hz. Peygamber, dişleri sararmış bir halde huzuruna çıkan bazı sahabilere şöyle buyurduğu bildirilir: “Hayret doğrusu nasıl oluyor da sararmış dişlerle dolaşıp duruyorsunuz. Dişlerinizi misvakla temizleyiniz” (Ahmed b. Hanbel, Geçmiş peygamberlerin dört sünneti arasında da diş temizliğine yer verilir. “Dört şey geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir. Haya duygusu, kokulanmak, diş temizliği ve nikâh” (Tirmizî, Nikâh; Ahmed b. Hanbel,)
Amerika ve Avrupa’da yapılan araştırmalar yalnızca diş fırçalama ile yeterli temizliğin yapılmadığını ortaya koymuştur.Dişlerin fırçalanması sonunda, büyük gıdalar temizlenmekte fakat diş fırçasının naylon kılları yukarıda bahsedilen bakteri plağına tesir edememektedir. Burada misvağın muhteşem tesiri ortaya çıkmaktadır. Misvak doğrudan bakteri plağına tesir ettiği için mekanik ve kimyevi tesirleri ile bakteri plağını ortadan kaldırmaktadır.
MİSVAK
Misvak “Arak Ağacı”nın kök ve dallarından elde edilen güzel kokulu bir diş fırçasıdır. Arak ağacı çölde bol yetişen bir bitkidir. Misvağın dişlerin temizlenmesi ve onlara parlaklık vermesinin yanında tükrük salgılanmasına da neden olan hoş bir tadı vardır. Bu şekilde »dişler dolaylı yoldan temizlenir. Yapısında diş eti enfeksiyonlanna karşı koruyucu tesiri olan tannik asit ve astranjan maddeler bulunur. Yine içindeki sodyum bikarbonat, dişlerin temizlenmesi ve parlaklık vermede diş hekimlerince sık kullanılan kimyevî bir maddedir. Misvağın pH derecesi ile tükürüğün pH derecesi (7,1) aynı olduğundan ağızda yabancı cisim reaksiyonu göstermez. Liflerinin yutulmasının sağlık açısından bir sakıncası yoktur
.MİSVAĞIN KULLANILMASI
Misvağın kalınlığı küçük parmak kalınlığında, uzunluğu ise bir karış büyüklüğünde olması tercih sebebidir. Kullanmadan önce ucundaki 1-1,5 cm”lik kısmın kabuğu soyulur. 24 saat suyun içinde bekletilerek liflerin açılması sağlanır,Lifler yumuşadığında kesilir ve tekrar tekrar kullanılabilir.Misvak bütün dişler ve diş etleri üzerine uygulanmalıdır. Hafifçe sürtmek asıl hedef değildir. Her dişin üzerine diş etinden dişe doğru ve döndürme hareketleri yapılarak sürülmelidir. Aynen diş fırçalama tekniklerinde olduğu gibi dişlerin dudak yüzlerine, çiğneme satıhlarına ve iç arka kısımlarına sürmelidir. Önce diş fırçası kullanılıp sonra misvak kullanılırsa mükemmel bir temizlik sağlanmış olur. Diş fırçası ile büyük gıda artıkları temizlendikten sonra misvak kullanıldığı zaman dişlerin üzerindeki bakteri plakları temizlenmiş olur. Son söz olarak, sadece Allah (cc) rızasını kazanmak ve Mısır’ın nil’i medine’nin gül’ü Peygamberimiz’in sünnetini yerine getirmek için diş temizligine hassasiyet gösteren ve misvağı kullananları imanlarından dolayı tebrik eder, Allah (cc) katında imanlarının kazancını alacaklarını,dünyada da bu güzel imanlarının karşılığını aldıklarını bilmelerini isteriz.
Sizlerden istirhamım… Aşağıdakı başlıklarla yazılanları İnternete soralım ve ögrenelim.1-Sodyum florür nedir. 2-Diş macununun zararları ve misvakın önemi. 3-YOUTUBE da aynı isimle videoyu da seyredelim.Sağlıklı güzel günlere
MUSTAFA H. SEZGİN – 07/ OCAK/ 2007