Kadınların ortak kullanım alanlarında sözlü veya fiziki tacize uğraması, özgürce hareket edememesi tüm dünyada yaşanan ciddi bir sorun. Kadınların bu rahatsız edici durumlardan kurtulması için uğraşan bazı ülkeler toplu taşıma araçlarında özel uygulamalar geliştirdi.
Kadınların toplu taşımada çok rahatsız olduklarını, toplu taşıma kullanan tüm kadınların büyük ekseriyeti söyleyecektir. Kadın ve erkek aynı araçta, üst üste, tıkış tıkış bir şekilde yolculuk yapmaya çalışıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılmasının gerekliliğini tüm Dünya kadın ve erkekleri kabul etmektedir.
Eğer bir düzenleme yapılmıyorsa kadınlar için bir pozitif ayrım yapılmalıdır. İşe gidiş-eve dönüş saatlerinde yaşanan izdiham kabul edilemez boyutlara gelmiş durumdadır. Ulaşım alt yapısının yeterli hale gelmesi veya işe gidiş saatlerinin düzeltinceye kadar doğru dürüst ayrı toplu taşıma hizmeti yapalım. Yapamıyorsak, bu durumu becerecek hale gelene kadar kadınlarımız, kızlarımız için pozitif bir ayrım yapalım. Kadınlarımız, kızlarımızdan daha hassas olanlar için, ‘pembe metrobüs’ uygulamasını yapalım hem kadınları hem de her an sapık damgası yiyecek erkekleri rahatlatalım.
SOLmuş zihniyette ki kadın istismarcılar ,ayrı toplu taşımaya kadınlar bizi tecrit mi ediyorsunuz diyerek karşı çıkacaklarmış. Bu işler ancak eğitim ile önlenirmiş, Yahu bu gibi araçlarda insan ayakta bile zor durabiliyor. Ayriyeten Erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da eğitilemeyecek karaktersizler var.
Kadın haklarını savunduğunu söyleyenlere
16 milyonluk nüfusu ile dünyada 130 ülkeden daha kalabalık olan İstanbul’da hanımlar için toplu taşıma ayrıcalığı bir lütuf değil acil bir ihtiyaçtır. Yoğun saatler araçların bir kısmının hanımlara tahsis edilmesi bu şehirde yaşayan hanımların hakkıdır, İstanbullu hanımlar dünyanın birçok şehrinde uygulanan bu alternatiften mahrum bırakılmamalıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ek hiçbir yük getirmeyecek ‘kadınlar için pembe toplu taşıma’ uygulaması, kadınların bir çoğu ile beraber, bir çok babayı, abiyi, kocayı da sevindirecektir.
Urfalılar pembe otobüs istiyor!
İlk defa Şanlıurfa’da, 2015 yılında başlayan uygulama , Özgecan’ın katlinden sonra üniversiteli öğrencilerin isteğiyle, Osmanbey Kampüsü’ne giden öğrenciler için başlamış. Yurdun önünden alıp hiç durmadan okula bıraktığı için otobüsten çok servis denebilecek körüklü büyük bir otobüs tahsis edilmiş ve bir çok kesimi birlikte sevindirmişti. Şimdi de tüm Şanlıurfa’lı bayanları,erkekleri sevindirecek pembe otobüs uygulamasını Zeynel Abidin Beyazgül başkandan bekliyoruz.
Bu dönemlerde ise Bursa’da ‘pembe vagon’, Sivas’ta ‘pembe taksi’ ,Malatya’da ‘pembe trambüs’ ve Kahramanmaraş’ta ise 2017 den buyana özel hat uygulamaları hayata geçirildi. Tüm bu özel ayrıcalıktan da ‘pembe trambüs’ uygulamasından da büyük ekseriyetin memnuniyet duyduklarını belirtelim.
Yeni yönetimi alan CHP zihniyetinde kilerin duyduğumuz kadarı ile, kadınların toplumda rahat etmelerini eski yönetimden daha çok istemekte imiş, Kadın hakları diyerek kocaman laflar etmekteler imiş.
işte size fırsat Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana doğru bir adım atın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde pembe Metrobüs için bir girişim başlatın. Bakın hiç olmazsa işe gidiş-eve dönüş saatlerinde hemen başlatılmalıdır. Belki de gelecek seçimlerde makarna kömür dağıtmak zorunda kalmazsınız.
Hadi bir de Dünya milletlerinin, kadınların ayrı olarak toplu taşınmasına nasıl bakıyor bir görelim isterseniz…
DÜNYADA TOPLU TAŞIMA DA KADINLAR VE TACİZ REZALETLERİ
Meksika
2000 yılında ilk vagonların pembe geri kalanının unisex olduğu trenler ile uygulamaya başlanan Mexico City’de 2008 yılında pembe otobüs uygulamasına da başlandı ve aktif pembe taksiler de bulunuyor.
Meksika, özellikle toplu taşıma araçlarında yaşanan cinsel saldırılarla mücadele etmekte zorlanıyor. Meksika’da tacizlerle mücadele için toplu taşıma araçlarına bir çok uygulama getirildi.
Kadınlara özel otobüsler ve tren vagonları bunlardan bazıları Las Hijas De Violencia (Şiddetin Kızları) isimli bir sanat topluluğundan kadınlar, tacizde bulunan erkeklere punk müzik ve konfeti tabancalarıyla karşılık vermeye başladı.
Geçen yıl Meksiko Belediye Başkanı’nın duyurduğu ve kadınlara tehlikede hissettiklerinde çalabilecekleri düdükler verilmesi yönündeki yeni strateji ise tartışma yarattı.
Brezilya
2006’da Brezilya hükümeti Rio de Janeiro banliyö trenlerinde ve metrolarda ‘pembe vagonları’ uygulamaya aldı. Sadece birkaç istasyonda yaşanmış kural tanınmazlıklara dair haberler dışında olumsuzluk yaşanmamış.
Japonya
Cinsel tacizi durdurmak için pembe vagon uygulamasına başvuran ülkelerden biri de Japonya. 2000 yılına girerken sekiz tren işletmesi ve Tokyo’daki iki metro işletmesinin desteğiyle, istasyonlarda erkek güvenlik görevlileri tarafından korunan kadınlara özel vagonlar seferlere başladı. Sabah 7-9 arası yoğunlukta, varlığını hissettiren ve kadınlara hem rahatsız edilmeme hem de oturabilme konusunda rahat yolculuk imkanı veren vagonlara çocuklar da alınıyormuş ve bu artık halkın bir kültürü haline gelmiş.
Hindistan
Delhi, Bombay, Calcutta ve Chennai’de, istasyonda bekleyen polislerin kontrolüyle kadın vagonları uygulamasına başlandı. Yasağa uymayanlara para cezası uygulanıyor. Sonrasında pembe taksi uygulamaları da başladı.
Tayland
2014’te başlayan gündem ile birlikte bir kız çocuğunun tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından uygulamaya geçilen sisteme göre; en önemli üç tren hattında, mavi yerine lila ve koyu pembe perdeli trenler servise başladı. Gece yolculuğuna öncelik veren trenler, özellikle uykulu yolculuklar için büyük rahatlık sağladı.
İran
2006 yılında pembe otobüs uygulamasına da başlandı. Tahran’da metronun son birkaç vagonunun kadınlara ayrılması, yıllar önce kabul edilen bu uygulama memnuniyetle devam etmektedir. Metrolarda sadece kadınlara ayrılmış vagonlar bulunsa da bunları kullanmak isteğe bağlı. Uzun yol otobüsleri ve trenlerde ise bir ayrım yok.
İstanbul’a Pembe Toplu Ulaşım Yakışacak
Şüphesiz ki toplumda saygıyı ve korumayı en çok hak edecek olanlardan kadınlarımız, kızlarımız ve annelerimize hak ettikleri değerleri vereceğiz.
Asıl olması gereken düşüncesinin bile bizleri rahatsız ettiği bu pozitif ayrılığa gerek olacak çirkin davranışların bizim toplumumuzda var olmasıdır.
Ne yazık ki sabah, akşam ve kalabalık iş saatlerin de kızlarımızı, kadınlarımızı iğrendiren, psikolojisini bozan fiziki ve sözlü tacizler devam etmektedir. Ayrımcılığa sebep oluyor diyerek bu olayları yok saymak canlarımız kadınlarımız, kızlarımızın feryatlarına kulak tıkamak, yaşadıklarına göz yummaktır.
Bu işten sorumlu olan yetkili zatlar, bu ah’ların yükünü ve vebalini taşıyamazlar.
Özellikle kadın haklarına her fırsatta sahip çıktığını söyleyen SOLmuş zihniyetin kadınlar için ayrı ulaşım araçlarına da neden karşı çıktığını izah edecek bahaneden öte bir sözleri olabileceklerini zannetmiyorum.
Bu işi kendine dert edinen, Kadınlar için pembe otobüs uygulamasının hayata geçirilmesini isteyen, sivil toplum örgütlerini İstanbul’da tez zamanda imza kampanyası başlatmalarını bekliyoruz.
TÜRKİYE POSTASI GAZETESİ
Genel Yayın Yönetmeni
Mustafa Hakkı SEZGİN