Metil alkol kullanılarak yapılan içkiden çok sayıda kişi,hastalıklar,kazalar ve cinayetlerle hayatlarını kaybediyor. Peki, Vergisi alınmış içki hayat mı tazeliyor. Tıbbı olarak alkolün insana verdiği zararları bir anlamaya çalışalım.
Alkol, İnsan bedeni açısından oldukça sağlıksız kabul edilen ve islam dinince yasaklanmış bir içecek türüdür. Alkol kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine sebep olur.Alkol kullanımı erkek ve kadında üreme sisteminde bozukluklara yol açar, anne karnındaki bebekte fetal alkol sendromuna sebep olarak bebeğin beyin ve kalp gelişimine zarar verir. Alkollü içkilerin karaciğere de zararları vardır. Çünkü alkolün vücutta işlenmesini ve bu sırada açığa çıkan yan ürünlerin atılması karaciğerin görevleri arasındadır. Aşırı alkol tüketimiyle karaciğerimize fazla yükleniriz ve bu organda yağlanma ve büyüme meydana gelir. Karaciğerimiz bu durumda görev yapamaz ve siroz hastalığı ortaya çıkar. Alkol damarlarda genişleyemeye ve cilde daha fazla kan gelmesine bağlı kalıcı kızarıklığa ve şişkinliklere yol açar( yüz kıpkırmızı, Gözler patlak alkol alışkanlığı olan kişilerde görülen fiziksel bir durumdur.)Alkol beyinden göze giden görme sinirlerini tesiri altına alır, göz bebeğinde sararma, uyuşmaya sebep olur, görme bozuklukları ile körelmeye kadar varır. Yeterince oksijen almayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Geveleyerek konuşma, uyku hâli, kusma, ishal, mide rahatsızlığı, baş ağrısı, solunum güçlüğü, görme, işitme ve muhakeme bozukluğu, koordinasyon kaybı, olanları hatırlamama, iktidarsızlık ve sindirim bozukluğu, yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanseri, kazalar, iş kaybı, ailevi problemler ve hatta ölüm. Zararları saymayı şimdilik bu kadar ile bırakalım…Ve Tekrar hatırlatalı bu zararlar YASAL İÇKİLERİN ZARALARI diyelim, ve
Şimdi de vergisi alınmış içki ve vergisi alınmamış içki nasıl imal ediliyor bir bakalım.
Vergisi alınmış içkinin imalatı
Alkol, meyve ve sebzelerin içerisindeki şekerden üretilen bir kimyasaldır. Alkol, doğal şeker kaynağı bir katalizörle fermente edilerek yapılır. Bu katalizör genellikle mayadır. Fermantasyon sırasında ana kaynaktaki karbonhidratlar (nişasta ve şeker), bütün alkolü içkilerin temelini oluşturan karbondioksit ve etil alkole dönüşür. Alkollü içkilerin tamamında bulunan, kısaca alkol dediğimiz maddenin kimyasal adı etanol‘dür. Şeker+Maya+Etenol,Karbondiksit.
Etanol, maya denen tek hücreli bir canlının şekeri sindirmesi sonucu oluşur. Bu sindirim sonucu etanol (alkol) ve karbondioksit (gaz) açığa çıkar. Rakı, üzüm suyundan elde edilen alkolün damıtılıp yoğunlaştırılmasıyla yapılır, Alkol; şeker ve nişasta içeren bitkilerin mayalanması veya damıtılmasıyla elde edilir, Yeterli şeker ve nişasta bulunan her türlü bitkiden alkol elde edilebilir.
Alkol Nasıl Üretilir?
Öncelikle bilmeniz gereken iki kimyasal bilgi vardır. Alkolün kaynama noktası etil alkol 78,5 °C iken suyun kaynama noktası 100 °C ‘dir. Böylece alkol ve diğer sıvıların birleşik olduğu bir kabı ısıtarak alkolün sudan daha hızlı kaynaması ve buharlaşması sağlanır. Böylece su hâlâ kabın içindeyken alkol çoktan kaynamaya başlamış olur ve buharlaşma yöntemi ile alkolü üstte tutarak ayırmış oluruz. Buhar halindeki alkolü farklı bir kaba geçirdikten sonra ise yoğunlaşma yöntemi ile damla damla tekrar sıvı hale geçirebiliriz. Bu işlemin sonunda diğer kapta hiç alkol kalmamış ve 2. Kabımızda ise saf alkol elde etmiş olacağız. Bu işlemin sonrasında oldukça yüksek dereceye sahip olan saf alkole su ve çeşitli sıvılar eklenerek alkol derecesi içilebilir seviyeye (yüzde 50 – 20 arasına) düşürülür.
Vergisi alınmamış sahte( Metil) Alkol
Bir diğer alkol türü “Metil” alkoldür (metanol) ki; kimyasal çözücü olarak, boya endüstrisinde, antifrizlerde kullanılır. Vücuda alındığında direk sinir sitemini çökerten bir kimyasaldır. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, şiddetli karın ve bel ağrısı, solunum yetmezliği, körlük , göz bebeklerinde genişleme, ışığa cevapsızlık, göz bebeğinde kızarıklık, ödem ve ense sertliği yapar. Ölüme veya kalıcı hasarlara yol açar. Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Bu maddeyi elde ettikten sonra normal alkollerin içine katıyorlar ve maalesef tüketiciler normal, gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirleniyor.
Dini ve toplumsal, sosyal zararları ayrı bir yazıya bırakarak diyoruz ki, Yasal olanını da içsen, Sahta denileni de içsen ikisinin de sonucu ortada, birisi çok hızlı ve ani, yasal olan da yavaş yavaş ve hatta gelecek nesillerinizi de zehirleyerek ÖLDÜRÜYOR…
ÖNEMLİ NOT:Dünya sağlık örgütü KADIN CİNAYETLERİNİN yüzde yetmiş (70)’inin Alkolden kaynaklandığını bildiriyor.Pek sayın kadın hakları savunucuları ALKOLE karşı mücadele başlatacak mısınız. Hadi,Hadi,Hadi…
Alkolü hayatınızdan çıkarmanın yolu YEDAM’dan geçiyor.
Ücretsiz psikolojik danışmanlık ve sosyal destek almak için mutlaka bize danışın.
Seni Dinlemeye Hazırız: 444 79 75 / www.yedam.org.tr