Japoncada “yalnızlık” anlamına gelen “kodoku ” ve “ölüm” anlamına gelen Şhi ” kelimelerinin birleşiminden oluşan “kodokuşhi ” yani “yalnız ölüm” terimi, Japonya’da yalnız yaşadıkları evlerinde vefat eden insanların ölüm biçimini anlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Japonya’da evlerinde yalnız başlarına ölen insanların sayısı günümüzde o kadar artmıştır ki bu ölüm biçimi günümüzde Japonya’da ciddi bir sosyal sorun hâline gelmiştir.
Sayısal açıdan incelendiğinde, kodokuşhi sorununun vahameti daha net bir biçimde anlaşılmaktadır. Öyle ki 2019’da yayımlanmış olan bir yazıda, bir yıllık süre içerisinde toplamda 28 bin kişinin kodokuşi kurbanı olduğu belirtilmiştir. Bu da günde yaklaşık 76, saat başı ise yaklaşık (3)üç yalnız başına ölen kişi anlamına gelmektedir. Bu kişilerin ölümünden, ancak hayatını kaybetmiş olan kişinin cesedi çürüme aşamasındayken yayılan kokular vasıtasıyla haberdar olunmaktadır.
Kodokuşi sorununun ciddileşmesi temelde, Japonya’da aile bağlarının gittikçe zayıflamasından, Japon nüfusunun gittikçe yaşlanmasından ve Japonların aile kurmaya gittikçe daha az meyilli olmalarından kaynaklanmaktadır.
Japonya’da insanların sorun yaşadıklarında, kültürel olarak, komşularından çok ailelerine başvurmaları da ailesi ile bağları zayıflamış (hatta kopmuş) olan insanların yalnız kalmasına neden olmaktadır.
Japonya’da tek kişilik hanelerin tüm haneler içerisindeki oranı da yıldan yıla artış göstermiştir ve göstermeye devam etmektedir. Tek kişiden oluşan hanelerin tüm haneler içerisindeki payı 1980 yılında %6,1 iken bu oran 2000 yılında %10,2’ye, 2015 yılında ise %14,5’e yükselmiştir. Bu oranın, Japonya’da 2035 yılında %16,5’e çıkacağı tahmin edilmektedir.
Aynı eğilim, 50 yaşına kadar hiç evlenmemiş olan erkeklerin tüm nüfus içerisindeki oranında da gözlemlenmektedir. Japonya’da 50 yaşına gelmiş olmasına rağmen hayatında hiç evlenmemiş olan erkeklerin toplam nüfustaki oranı 1985 yılında %1 ile %3 arasındayken bu oran 2015 yılında %23’e çıkmıştır. 2030 yılında bu oranın %28’e çıkacağı tahmin edilmektedir.
Bu nedenlerden dolayı Japonya’da kodokuşi sorununa çözüm bulunamadığı sürece bu meselenin ilerleyen dönemlerde daha da kötü bir hâl alacağı şimdiden anlaşılmaktadır. Japonya’nın bu sorunu çözmeyi başarabileceği veya başaramayacağı ise ilerleyen dönemlerde görülecektir.
Kaynak: Homo Homini Lupus
Peki bizde yani Türkiye’mizde yalnız yaşayanların ,Tek kişilik hanelerin oranı ve Durumu nedir ?
Türkiye’de 3 Milyon 730 Bin 505 kişi TEK başına yaşamakta, 2006 yılından bu yana 12 yıl içersin de yalnız-Tek yaşayan hane halkı yüzde 163 oranın da artmıştır.
Yorumu ve ileride Ülkemizin insanlarını bekleyen sorunu isterseniz bir düşünelim, belki erkenden bir çözüm bulmak için ilgilileri zorlarız da iyi bir şeyler yapa biliriz.
Not: İnternete yazarsanız daha çok yorum ve bilgi göre bilirsiniz, Örnek olarak internetten bir alıntı.
Genel profile baktığımızda; aileleriyle yakın ilişkileri olmayan, bunun yanında çevresiyle de yeterli sosyalleşme imkanına sahip olmayan, zamanında aktif olarak işgücü hayatında yer almış ama şu an emekli olan, 65 yaş üzeri (%49 oranında) insanların oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Bu türden yalnız ölümlerin altında yatan sebeplerden biri Japon ekonomisi olarak gösterilmektedir. şöyle ki 1960 ve 1970’lerdeki Japon ekonomisinde yaşanan gelişmeler sonucunda işgücü kıtlığı meydana gelmiştir ve insanlar çalışmak için ailelerinden ayrılarak tek başlarına farklı bölgelere taşınmış, böylece aile bireylerinden uzak kalmışlardır. Bu uzak kalışlar bir süre sonra aile bağlarını koparmış ve günümüzde kodokushi (lonely death) diye adlandırılan yalnız ölüm sayılarının artışına sebep olmuştur. Öyle ki Japonya’da her saatte 3 erkek tek başına ölmektedir