Pekin’den çıkan bir tren kesintisiz olarak Londra’ya ulaşacak, “Tek Kuşak Tek Yol” Projesi, ABD öncülüğündeki Atlantik gücüne de hem jeostratejik hem ticari hem de Küresel ekonominin yüzde 40’nı karşılayacak önemli bir alternatif oluşturacak.
65 ülke ve 3 milyar nüfusu etkileyecek, “Tek Kuşak Tek Yol” Proje kapsamında Çin’den Türkiye’ye gelen tren, 5 Kasım’da Marmaray boğaz tüp geçidinden geçerek Avrupa’ya doğru yola çıktı.Proje kapsamında Çin’den Avrupa’ya, Demir İpek Yolu üzerinden yapılan ilk tren sefer ile, Marmaray’ı kullanan ilk yük treni oldu.
2049’da tümüyle bitmesi beklenen Tek Kuşak Tek Yol Projesi kapsamındaki orta koridor, tarihi pek Yolu’nun canlandırılması olarak anılıyor. Projenin hayata geçmesi için Çin ve bölge ülkelerinin 8 trilyon dolarlık yatırım yapması planlanıyor.
Çin tarafından 2013’te açıklanan proje ile “Tek Kuşak Tek Yol” kapsamında Londra’dan Pekin’e ulaşacak. Projenin ana amacı Çin mallarının yanın da güzergah üzerinde bulunan tüm ülkelerin ürünleri diğer Asya ülkeleri ile Avrupa ve Afrika’ya kısa sürede birbirilerine ulaşılabilmesi olacak.
Projede demiryolları önemli bir yer tutarken, deniz yolu ve Rusya üzerinden de alternatif yollar olacak. Bu kapsamda Türkiye üzerinden geçen güzergah nedeniyle Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile de entegre olacak.
Proje kapsamındaki yük taşıma olanağıyla, Avrupa’dan gelen mal ve yükler İstanbul’a girmeden ülke içinde de dağıtılacak. Yine Türkiye’nin dahil olduğu, “Deniz İpek Yolu Projesi” ile de Türkiye’deki limanlara gemilerle de mallar taşınacak. Küresel ekonominin yüzde 40’nı ilgilendiren deniz yolu projesinde Türkiye, Ambarlı üzerinden İpek Yolu’nun Avrupa pazarlarına giriş terminali gibi görev yapacak.
Küresel ekonomiye Alternatif ticaret yolları
Başta ABD olmak üzere batı merkezli küresel ekonomiye alternatif oluşturması planlanan proje ile Avrasya temelli ulaşım ve ticaret altyapısı kurmak ile Çin ve Asya merkezli ticaret ağı kurulması öngörülüyor.
“İpek Yolu Ekonomi Kuşağı” ve “Deniz İpek Yolu’nun ana ayaklarını oluşturduğu projenin temel amacı Çin’i Orta Asya, Rusya ve Avrupa’ya karadan, Hint Okyanusu üzerinden de Basra Körfezi ve Akdeniz’e denizden bağlayarak, Endonezya, Malezya ve Pakistan gibi gelişmekte olan ülkelere Çin sermayesi taşınacak.