Ülkemizde son yıllarda seracılığa yönelen çiftçiler organik tarımda da yeni ürünlerle buluşuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı sonu verilerine göre, Türkiye’de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 763 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektar olarak belirlendi. 2018 yılı itibari ile 42 ilimizde 12 bin 554 dekar alanda topraksız tarım yöntemi ile örtü altı bitkisel üretimi yapılıyor. Bu alanın tamamı seralardan oluşmakta olup, topraksız tarım metoduyla üretim yapan sera varlığımız toplam sera alanlarımızın yaklaşık yüzde 3’ü seviyelerini korumaktadır.
Muz ve salatalıkta sera üretimi, açıkta üretilenden daha fazla, Muzda toplam üretimin yüzde 75’i, salatalıkta yüzde 60’ı, sivri biberde yüzde 42’si, çilekte yaklaşık yüzde 50’si, sofralık domateste yüzde 45’i, kabakta yüzde 40’ı, patlıcanda yüzde 32’si serada üretilmektedir.
Teknolojinin tüm imkânlarının kullanıldığı modern seralarda, 2018 verilerine göre Ülkemiz, 692 bin dekar örtü altı alan varlığı bakımından dünyada Çin, Güney Kore ve İspanya’nın ardından 4’üncü, Avrupa’da ise İspanya’nın ardından 2’nci sırada yer alıyor.
Bazı illerimiz de organik tarımda da aşama kaydeden bazı çiftçiler, bilinen hububat ürünleri yerine Gaziantep fıstığı ve ceviz üretimine başladı. Buğday, mercimek, nohut ve üzüm kurutmalık elma, üretimi de yapılıyor. Ayrıca katma değerli olarak adlandırılan ürünler, Yaygın olarak yetiştirilen tahıl ve sebze gibi ürünlerden farklı olan bu özel ürünler, yetiştiricilere daha büyük paralar kazandırmaktadır.
Listede yer alan karlı tarım ürününü yetiştirmek ve üretmek hem kolaydır hem, daha da iyisi birçoğu için diğer tarım ürünlerine kıyasla tam zamanlı çalışmanıza bile gerek olmadan, birkaç saatinizi ayırabilirseniz ve tohumlar veya fideler ve malzemeler için biraz para harcayabilirseniz bu karlı bitkilerden istediklerinizi yetiştirebilirsiniz. İşte yetiştirmeye değer Katma değerli organik tarım ürün listesi.
Lavanta, Gurme mantarlar, Odunsu süs bitkileri, Sarımsak, Mor Patatesi, Gojiberry, Ginseng, Trüf Mantarı, Zencefil, Yaban Mersini, Fasulye, Brokoli…
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Amerika ve Hollanda’nın bütçeleri, her yıl karlı tarım ürünlerine yatırım yaparak ihracat fazlası vermektedir.2000’li yılların başında teknolojik ürünler yüksek katma değerli iken, 2020 den sonra tarım teknolojik ürünlerin yerini almaya başlayacaktır.
Köylerden kentlere yaşanan büyük göç ve tüketimin artması ile tarım ürünlerinin fiyatları her geçen gün daha da yükselmektedir. Tarım ülke ekonomilerin de en önemli paylara sahip olacaktır, Topraksız tarım ve gelişen teknolojilerin kullanımı ile geniş üretim sahalarında ürün fabrikaları yerini alacaktır. Tavuk yetiştiren Tavuk fabrikaları gibi, ürünün kalitesine ve niteliğine bakılmaksızın sadece ticari kazanımlara yol veren üretim geleneksel üretimi yok ederek Tarım ürünleri fabrikaları üretime hakim olacaktır. Kahraman bakkallar nesil Marketlere yenildi ise, eğer tedbir alınmasa organik ürünler teşvik edilmez ve desteklenmez ise Fabrika mahsulü ürünlerle gelecek nesiller beslenmek ! zorunda kalacaklardır.
Katma değerli üretimin desteklenmesi için organik tarım faaliyetlerine üretim sürecinde, üretimden sonra, örgütlenme ve pazarlama sürecinde çiftçinin desteklenmesi gerekmektedir. Organik ürünlerin diğer ürünlere göre fiyatlarının yüksek olması yanında üretim faaliyetleri süreçleri de daha zordur. Özellikle ürünlerinin pazarlanması üretim ara süreçlerinde çiftçinin desteklenmesi kaçınılmazdır.
TÜRKİYE POSTASI GAZETESİ
Genel Yayın Yönetmeni
Mustafa Hakkı SEZGİN