Covid-19 ile mücadele sürecinde yaşanan olumsuz ekonomik tablonun etkisinin kalkması için devlet bu süreçte önemli adımlar attı. Bu destek adımları hem iş dünyasında hemde çalışanlara hemde diğer vatandaşlara ayrı ayrı sağlanmaya özen gösteriliyor.
Koronavirüs salgını karşısında sağlanan desteklerin türü değişiyor. Hükümet salgının etkilerini azaltmak için bu zamana kadar vatandaşlara karşılıksız destek ödemelerinde bulunmuştu. Kredi ve işverenlere sağlanan teşvikler ile devam eden bu destekler hem vatandaşların hem de işverenlerin ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladı. Salgının etkilerinin devam etmesi nedeniyle bir destek beklentisi de borçlar için oldu. Bu beklentiye de hükümetten karşılık geliyor. Başta Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı vatandaşların ve iş dünyasının borçlarına ilişkin bir çalışma sunacak ve borçlara yapılandırmalar gelecek.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifine göre Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, SGK, KYK, tüm idari para cezaları ve trafik borçları yapılandırılacak. Yapılandırılan borçlar 6- 18 taksitle ödenebilecek. Ödemeler 2 ayda bir ödenebileceği için vade 36 aya kadar uzayabilecek.
Hazine ve Maliye ve Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne yapılacak ödemeler için ilk taksit Ocak 2021, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak prim ve diğer borç ödemeleri için ilk taksit şubat 2021’de başlayacak.
Yapılandırmak için yasanın yürürlüğe girmesinin ardından mükellefler yıl sonuna kadar başvuruda bulunabilecek.
Teklif kamuoyunda “varlık barışı” olarak adlandırılan düzenlemeyle, yurt içi veya yurtdışındaki döviz, altın gibi menkullerini kayıt altına aldıranlara vergi muafiyeti getirilmesini de öngörüyor.
Yapılandırma kapsamına 31 Ağustos 2020’den önceki borçlar girecek.
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere faiz indirimi yüzde 90 oranına kadar indirim sağlanacak.
Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları; kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak.
Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.
Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla iki ayda bir ödeme olacak şekilde 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021’de gerçekleştirilecek. Yapılandırma kapsamına 31 Ağustos 2020’den önceki borçlar girecek.