Dünya Bankası, COVİD-19 pandemisinde kullanılmak üzere 20 milyon insanın faydalanacağı ve 24 Nisan’da onaylanan 100 milyon dolar dolarlık olarak açıklanan krediyi onayladı. Dünya Bankası Salgınla mücadele kapsamında toplamda 160 milyar dolar düzeyinde bir finansal destek sağlamayı hedeflemekte.
Dünya Bankası Türkiye’ye vermeyi onayladığı kredi, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi için 24 Nisan’da onaylanan kredinin miktarı 100 milyon dolar ve Türkiye’nin krediyi geri ödemesini ise 5 sene ödemesiz 10.5 yıl olarak açıklandı. Ayrıca ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasında şu ana kadar 2 milyar liraya yakın para toplandığının da bilgisi verilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacak 100 milyon dolarlık kredi, COVID-19 pandemisinin yayılma hızını kesmek ve sağlık sisteminin vakaları tespit ve tedavi etme kapasitesini güçlendirmek için hükümeti destekleme amacı ile kullanılacak.
küresel anlamda salgının etkisini kontrol altına alması planlanıyor
Onaylanan kredi COVID-19 salgınından etkilenen vakaların teşhisi ve triajı için sağlık sisteminin acil olarak ihtiyaç duyduğu tıbbi cihaz, malzeme ve eğitim hizmetlerinin sağlanması amacıyla, test ve takip sistemlerinin güçlendirilmesi ve ön safta sunulan hizmetler için ihtiyaç duyulan cihazların temini; yoğun bakımdaki COVID-19 hastalarının tanısı ve tedavisi için ihtiyaç duyulan tıbbi cihazların ve malzemelerin finansmanı yoluyla hastalık yönetiminin ve tedavisinin desteklenmesi, Proje Yönetimi, İzleme ve Değerlendirme dilimi projenin uygulanması ve kaydedilen ilerlemenin izlenmesi ve değerlendirilmesi için ihtiyaç duyulacak insan kaynakları ile idari kaynaklarını destekleyecek. Böylelikle salgının küresel anlamda salgının etkisini kontrol altına alması planlanıyor.
Türkiye’ye verilmesi onaylanan COVID-19 pandemisinin sağlıkla ilgili etkilerine karşı aldığı önlemleri desteklemek için verilecek kredinin, Türkiye’nin genel ihtiyacı içersin de çok küçük bir meblağ olduğu belirtildi. Koronavirüs salgını geride kalsa bile ekonominin normale dönmesinin çok uzun zaman alacağına işaret eden uzmanlar“Haziran ayında salgın yavaş yavaş geride kalsa bile, ekonomi ve insanların davranış biçiminin 1 Ocak 2020’deki haline dönmesi en az 1-2 yıl alacaktır,görüşünü paylaşmışlardır. Gelecek günlerde İhracat ve turizm geliri gibi döviz geliri sağlayan sektörler durunca bizim gibi dış borç ödeyen ülkelerin döviz ihtiyacı artacaktır denildi.