A…İngiltere’de kısa etek ve dar pantolon giyen kız öğrencilerin okula alınmaması ve velilere mail yoluyla gönderilen ‘ölçülü’ giyim talebi tepkiye neden oldu.
İngiltere’nin Bletchley kasabasındaki Lord Grey ortaokulu yönetimi 30 kız öğrencinin dar pantolon veya kısa etek giymeleri gerekçesiyle derslere girmesine izin vermedi.
Okul yönetimi ayrıca velilere gönderdiği bir maille yaşları 11 ilâ 18 arasında değişen öğrencilerin eteklerinin ‘dizlerinin altında’, pantolonlarının ise ‘ölçülü’ olmasını talep etti.
29.04.2016/ www.sputniknews.com/
B…KORE’de okulda öğrencilere için, etek örten sıra uygulaması var, ne dersiniz ? Bir öğretmen olarak bence harika bir fikir, özel sınıflarda önüne plastik takılmış sıralar var,neden aynı şeyleri öğretmen masaların da yapmıyorsunuz.
C…Sunday Times gazetesinde yer alan habere göre, tek tip üniforma politikası gereğince, İngiltere’deki en az 40 ortaokulda kız öğrencilerin etek giymesinin yasaklandığı belirtildi. Kaynak: Sputnik
D…Astana’da mini etek serbest başörtü yasak!
Orta Asya ülkelerinden Kazakistan’da okullardaki başörtülü öğrencilere büyük baskılar uygulanıyor. Bir kriz haline dönüşen mesele, camilerde tartışma konusu olmaya başladı.
Defne Bayrak / Timeturk/2009
E…Fransa’da okullara mini etek giymeyen kızları almıyorlar 28 Şubat sürecinin, en anti-demokratik uygulamalarından ‘ikna odaları’nın bir benzeri, Avrupa’nın göbeğinde yaşanıyor.
‘İSTEDİĞİM ETEĞİ GİYERİM’
Cezayir asıllı Sarah K.’nın uzun eteği, okul müdürü tarafından dini simge olarak algılanmış, genç kız evine yollanmıştı. Fransa’da yayım yapan Le Monde gazetesine göre, ülke genelinde 130 kız öğrenci geçtiğimiz yıl, uzun etek giydikleri gerekçesiyle evlerine yollandı. Son Güncelleme: 13.05.2015
Fransa’da uzun etek giydiği için okula alınmayan 15 yaşındaki genç kız, okulda Müslüman olmayan ama uzun etek giyen kızlara herhangi bir yaptırım uygulanmadığını, yaptırımın sadece Müslümanlara yönelik olduğunu söyledi. 13 Mayıs 2015/ iyigunler.net
F…Alman Okullarında Mini Etek ve Dekolte Yasağı
Almanya’da hava sıcaklığı artarken okullarda özellikle kız öğrencilerin çok kısa veya dekolte kıyafetler tercih etmesinin ardından bazı okullar kısıtlayıcı önlem alma yoluna gidiyor.
Stuttgart’ta ‘Evangelisches Heidehof Gymnasium’ okulundaki kız öğrencilerin kısa dar şort, mini etek ve dekolte kıyafet giymeleri ‘uygunsuz durum oluşturuyor’ gerekçesiyle yasaklandı. Söz konusu yasağa uymayan öğrencilere ceza olarak okul tarafından diz kapaklarına kadar uzanan siyah bol bir tişört veriliyor ve ceza alan öğrencinin tüm gün okulda bu tişörtle durması gerekiyor.
Haberler.com/ 25.07.2013
G…Kalçaları örtme şartı
Tartışma ABD’de kıyafet kısıtlaması uygulayan bir çok okulu da içine çekerek büyüdü.
2015 yılında Massachusetts’deki Cape Cod Teknik Yüksek Okulu öğrencileri, kalçalar bir etek, şort ya da tünikle örtülmeksizin tayt giymelerini yasaklayan yeni kıyafet yönetmeliğine karşı eyleme geçtiler.
Okul yöneticisi Robert Sanborn Boston Globe gazetesinde uygulamayı, kıyafet politikasının öğrencileri çalışma hayatına hazırlamayı amaçladığını söyleyerek savundu.
Okul kıyafet politikasından geri adım atmadı.
Bazı durumlarda tartışma söz konusu taytların renkleri ve vücudu ne kadar sergilediğine kadar detaylandı.
2013 yılında Lululemon spor giysileri şirketi, fazla parlak bulunan taytlarını piyasadan çekme kararı aldı.
Şirketin kurucusu Chip Wilson’un daha sonra ürettikleri taytların her kadına yakışmadığını söylemesi tepkileri iyice alevlendirdi.
BBC NEWS/ Vicky Baker BBC / 27 Mart 2017
Ğ…Bin 400 kız öğrencinin okuduğu İngiltere’nin en kaliteil okulları arasında gösterilen Sandbach Yüksek Okulunun müdürü, kızların etek boylarını kısalttıklarını belirterek, bundan sonra kız öğrencilerin de pantolon giymek zorunda olduğunu söyledi. Sandbach Yüksek Okulu Müdürü John Legh, “Uygunsuz etek boyları le ilgili problem kökten halletmek için pantolon giyme zorunluluğu getirdik. Önümüzdek eğitim öğretim yılından itibaren kızlar okulda etek giyemeyecek.” Dedİ
Bu arada dün İtalya’nın bir tatil köyünde getirilen mini etek yasağının ardından İngiltere’de benzer bir kararın alınması dikkat çekti. 27.10.2010/ www.haberturk.com
H…Melbourne’de bir özel okul, kreş, hazırlık ve 1’nci sınıftaki kız öğrencilere etek giymeyi yasaklıyor.
Essendon’daki Lowther Hall Anglican Grammar School, küçük kız öğrencilere pantalon ya da şort giyme zorunluluğu getirdi. Amaç ise daha fazla fiziksel faaliyeti teşvik etmek.
22 Ekim 2018/ Avustralya postası
Evet, Dünyamızın çeşitli yerlerinden eğitimci ve idarecilerin KENDİ ÜLKELERİNİN kızlarının okullarda giydiği kıyafetle ilgili velilere ve öğrencilere hem tavsiyeleri hem de yaptırımları olmuş, olmaktadır,
Belki sizde merak ediyorsunuzdur, bizim idarecilerimizden Mili ve Manevi değerler istikametinde eğitimi HEDEF olarak österen Milli eğitim görevlilerinden veya Devlet idarecilerimizden öğrenci kızlarımızın giyim kuşamları ile ilgili bir uyarı,yaptırım duyan var mı. Ben bu konularda uyarı yapıp ta meslekten uzaklaştırılan veya ceza almış olanları sormuyorum.
Mevcut dayatılan eğitimin görünenleri olarak güya bir çok noksanlıkları dile getirilir. Meselâ öğretmen kifayetsizliği, okul ve derslik kifayetsizliği, alet, edevat ve malzeme kifayetsizliği, eğitime ayrılan harç kifayetsizliği vs. gibi. Eğitimdeki bütün başarısızlıklar hep bu eksikliklere bağlanır, biraz KUR’AN’ı kerimin dediği gibi akledersek, düşünürsek asıl yanlışın Muasır medeniyetin ! temsilcileri olarak gördüğümüz batı tipi eğitim tarzı ve asıl eksiğin Milli, dini şahsiyet eksikliği olduğunu görebiliriz. Asıl noksanlıklar, toplumu mazisinden kopararak, din, ahlâk, mâneviyat ve insanlık duygularından kasıtlı olarak mahrum edilmesidir, asıl yanlış bu değerleri dışlayan materyalist (maddeci) temeller üzerine bina edilen eğitim, öğretim sistemindedir.
Cumhuriyetin ilanından bu yana devletimizin ve Milletimizin bekasına hizmet edecek eğitimin ihtiyaçları şöyle dursun, inancına, örfüne ve bin yıllık kültürüne tamamen zıt bir değişikliğe gidilmiştir. Onun içindir ki, bir asra yakın zamandan bu yana Üniversitelerimiz de dahil olmak üzere eğitim yuvalarımız ilim üretememiş ve öğretememiştir.
137 ülke baz alınarak hazırlanan “Eğitim Kalitesi 2018” raporuna göre Türkiye 99’uncu sırada yer alırken, listenin başına yerleşen ülke İsviçre olmuştur.
Yazımızı fazla uzatmadan diyoruz ki, Eğitimde Milli ve Manevi değerlerin hakim olduğu müfredat uygulanmalıdır, Materyalist dayatmadan vazgeçilmelidir. Kadın derneklerinin, Feministlerin ve genç nesillerimizi İFSAD etmek için çalışanların yaygaralarına aldırmadan, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitimi olarak KARMA eğitim sisteminden vazgeçilmelidir. Elzem olarak ta 2019-2020 eğitim yılı için, Gelecek nesillerimizin selameti için, kızlarımızın kıyafetlerine çeki düzen verecek bir genelge yayınlanmalıdır. Ahlaklı ve tertemiz nesillerin yetiştirilmesi dini ve Milli mecburiyetimizdir. Milli değerlere sahip ahlaklı ve tertemiz nesiller yetiştirilmesine, Çocuklarımızın okulda kantinden alacağı yiyecek maddeleri kadar, sağlık nesiller kadar önem verebilmeliyiz.
Selam, Sevgi ve Muhabbetle
Mustafa Hakkı Sezgin