Gençler ve çocuklar gün geçtikçe daha ilgili ve bilgili oluyorlar, bilgiye ulaşmanın yolu şimdi çok daha kolay. Cep telefonları bize VE ÇOCUKLARIMIZA ait olması gereken zamanlarımızı da alarak bizi bulunduğumuz zamana, sahip olduğumuzu zannettiğimiz (sanal) çevrenin emrine amade bir halde yaşamamıza izin veriyor.
Tepeden yuvarlanan kaya misali hemen hemen hiçbir ebeveyn artık çocuklarına göz kulak olamıyor. Karşı koyamadığımız teknolojik yenilikler biz ebeveynleri çocukların ihtiyaçlarını temin etmekle görevli BİREYLER seviyesine indirdi.
Televizyon, bilgisayar, internet, ve cep telefonu Anne-babanın çocuk terbiye ve yetiştirme aslı görevini alarak poşet taşıyan ve hizmet eden görevli konumuna getirdi. Kendi milli manevi değerlerimiz ile yetiştireceğimiz, arkadaşını ve birlikte büyüyeceği çevreyi seçme özgürlüğümüz tamamen elimizden alındı ve hatta biz üstüne adam akıllı paralar vererek kendi ellerimizle SATIN ALDIK.
Gün geçtikçe vazgeçemeyeceğimiz ve hatta vaz geçmememiz gereken, tüm Dünya’nın kayıtsız kalamayacağı büyük teknolojik değişimler yaşanmakta.
Nesil farkı denilen 35-40 yıllık zaman dilimleri 3-5 yıla kadar geriledi. Aralarında 3-5 yaş fark olan bireyler arasında bile teknolojik üstünlükler ve farklar meydana geldi.
Evet iş buralara kadar geldi ise biz ne yapacağız ,hem çağın teknik ve teknolojik imkanlarından nesillerimizi faydalandıracağız hem de geleceğimiz olan evlatlarımızı Milli Manevi değerlerimizle DONANIMLI olarak geleceğe hazırlayacağız.
Çocuklarımız ile internet kullanım sözleşmesi
Treni kaçırmış olan anne-babaların işi çok daha zor, gelin biz kurtarabileceğimiz yeni nesil çocuklarımız ile ilgili neler yapabileceklerimize bakalım. Bize verilen bu ebeveynlik vazifesini diğital Dünya’ya karşı kullanma zamanını geçirmeden uygulamaya başlamalıyız.
Söylemesi dahi kolay olmayan bu işi nasıl yapacağız, öncelikle biz kendimizden başlayarak zamanımızı sosyal medya denilen makinelerin emrine vermekten ise, o teknolojik kolaylıkları kendi faydamıza çevirmeyi hedefe koyacağız.
Sınırlı ve belirli saatlerde ,yani belirleyeceğimiz zamanların dışına taşmadan kullanmayı kendimize söz ve ilke edineceğiz.
Tekrar söyleyelim her an değil, mesela sabah evden çıkmadan, öğle arası veya yemek sonrası 20 dakika olabilir. Bu ticari, akademik ve benzeri bizim ihtiyacımıza yönelik haberleşme yazışmaları için değil sadece Sosyal Medya denilen, Sanal dostluların kurulduğu platformlar için söylenebilinir
Gelelim çocuklarımız ile ilgili alınabilecek tedbirlere
– 2 yaşından önce çocuklar hiçbir teknolojik cihazla tanıştırılmamalıdır (Mama saati dahil)
-10 yaşına kadar çocuklar internete girerken mutlaka ailelerinin gözetiminde olmalıdır ve yaşlarına uygun olan sitelere girmelerini sağlamak için mutlaka güvenli internet hizmeti kullanılmalıdır.
-Eğer başarabilir isek 18 yaşından önce hiç bir sosyal medya sitelerine veya başka sitelere üye olmamaları sağlanmalıdır. Eğer üyeliğine engel olamadı isek şunlara DİKKAT edeceğiz.
– Ev adresi veya araç plakalarını gösteren fotoğrafları sosyal medyada yayınlanmamalı.
– Sosyal medyada hobilerinden, ilgi alanlarından ve özel zevklerinden bahsetmemeli.
– Tanımadığım kişilerle sosyal medya kanallarında arkadaşlık kabul etmemesi sağlanmalı gerekir ise belirli zamanlarda Arkadaş profili kontrol edilmelidir.
– İnternette tanıştığı hiç bir kişinin yüz yüze buluşma teklif etmesi durumun da ve
Rahatsız edici mesajlar alırsa bunu mutlaka önce ailesi ile paylaşması sağlanmalıdır.
– Sosyal medyada gerçek kimliğimi kullanmayarak, Sadece ilk isim veya fazla ilgi çekmeyecek bir rumuz kullanarak gerçek Arkadaş profili edinebilir.
Zamanın ne kadar çabuk geçtiğini yaşlananlar değil yaş alanlar daha iyi bilir. Onun için tedbir ve çabalar yarına yönelik değil bugünden uygulanmaya başlamalıdır. Bu gibi tedbirleri ANCAK küçük yaşta uygulamalar ile alışkanlıklar sağlanabilir. Evlat benim ben nasıl istersem öyle yetiştiririm deme hakkımız yok, ister Allah’a ve ahiret hayatına inanan bir ebeveyn olarak Emanet ve imtihan vesilesi kabul eder sorumluluk alırız. Ya da bu değerleri hesaba katmayan bir ebeveyn isek o zaman toplumsan hayatın kanun ve kurallarına uymak zorunda olarak sorumluluk alırız.
Bu konu Mülteci çocuklarının eğitimi ve Dünya yetimlerine sahip çıkmak kadar kutsal, ivedi ve vazgeçilmezdir. Selam ve Dua ile
Selam, Sevgi ve Muhabbetle
TÜRKİYE POSTASI GAZETESİ
Genel Yayın Yönetmeni