PKK/PYD nin elinde petrol ve su kaynakları var
Habere göre terör örgütlerinin mali kaynaklarının kesilmesi stratejisini belirlerken başta şu gerçeği görmek gerekiyor:
Terör örgütleri faaliyet gösterdikleri yerler ve bölgelerdeki iktisadi yapılarda yuvalanıyor. Eş Şebab, Doğu Afrika’dan fildişi satarken Taliban afyon üretip satıyor. Irak’taki IŞİD ise kontrol ettiği süre boyunca petrol sattı.
-Haberde yer almasa da IŞİD’in bu petrolü batı ülkelerine ve Avrupa’daki iş adamlarına sattığı biliniyor.-
IŞİD’in 2013 yılı sonu itibariyle Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği topraklar genişledi, mali kaynakları da arttı. Örgütün 2013 yılında 500 milyon doları bile bulmayan geliri sadece bir yıl aradan sonra 1 milyar 900 milyon dolara ulaştı. Banka varlıklarına erişebilen, azınlıklarla, bölgeden kaçanların mal varlıklarına el koyan IŞİD ayrıca vergi, harç ve tarifeleri artırdı, para cezası kesti, para topladı. Habere göre petrol gelirleri ve Arap yarımadasından yapılan bağış ve hibelerle birlikte IŞİD’in mali varlığı çok kısa sürede kat kat arttı. Ancak başlatılan uluslararası operasyonlarla toprak kaybetmeye başlayan IŞİD’in mali varlığı da aynı hızda azaldı, 2016 yılında 1 milyar dolara kadar geriledi.
Öte yandan Batı Afrika’da faaliyet gösteren örgütler için elmas ticareti önem taşırken sahil bölgelerindeki örgüt ve çetelerin sigara kaçakçılığından para kazandığı biliniyor.
EN ZENGİN HİZBULLAH, İKİNCİ SIRADA İSE TALİBAN VAR
Ekonomi dergisi “Forbes” bu yılın ocak ayında kapsamlı bir analize dayandırdığı bir listede en zengin terör örgütleri sıralaması yaptı. Habere göre dünyanın en zengin örgütü Hizbullah ve İran ile yapılan nükleer anlaşma sonucunda kaldırılan yaptırımlar sonrasında ülkeye akan paradan Hizbullah da yararlanıyor. Buna göre İran yönetimi bu paranın bir bölümünü Suriye savaşına ve Hizbullah’ın silahlanmasına harcadı. Bir kaç yıl öncesine kadar yaklaşık 200 milyon dolarlık bir mali varlığı olan örgütün günümüzdeki mali varlığı 1 milyar 100 milyon dolar. Ayrıca yerel suç şebekelerin bir parçası olan Hizbullah artık küresel organize suç ağının da bir parçası. ABD’nin Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA), örgütün 80’li yıllardan itibaren Güney Amerikalı uyuşturucu üretici ve kaçakçılarıyla ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde arttığını ispatlayabildi. Örgüt, uluslararası emlak ticareti ve ikinci araba piyasasında da faal.
En zengin ikinci örgüt ise Taliban. Gelirinin büyük bir bölümünü uyuşturucu üretiminden elde eden örgüt, kontrol ettiği topraklardaki doğal kaynaklardan para kazanıyor, kaçırdıkları insanlar karşılığında alınan fidye ve bağışlarla mali varlığını artırıyor.