İstanbul’da iki adet Hırka-i Şerifin varlığı bilinmektedir.
Birincisi, Hz. Peygamber’in ashabından şair Kab b. Züheyr’e (r.a.) hediye ettiği, 124 cm. boyunda geniş kollu, siyah yünlü kumaştan dikilmiş krem renginde yün astarlı bir hırkadır.
PEYGAMBERİMİZİN HIRKASINI HEDİYE ETTİĞİ KİŞİ
Hırka, 630 yılında Hz. Peygamber’in huzurunda, ensar ve muhacirlerden oluşan topluluk önünde İslam’ı kabul eden Kab b.Züheyr’e orada okuduğu kaside dolayısıyla bizzat Hz. Peygamber tarafından giydirilmek suretiyle hediye edilmiştir. Bu sebeple, şairin bu kasidesi daha sonra İslam literatüründe “Kasîdetü’l Bürde” adıyla meşhur olmuştur.
Muaviye, hırkayı 10 bin dirhem gümüş karşılığında satın almak istemişse de Kab buna razı olmamıştır. Kab’ın vefatından sonra da Muaviye tarafından Kab’ın varislerinden 20 bin dirhem karşılığında satın alınan hırka, Emeviler ve Abbasiler zamanında halifelerce korunmuş ve önemli törenlerde giyilmiştir.
Hırka bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir. Hırka, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan iç içe iki altın sandıkta altın sırmalı yedi ipek kadife kumaştan oluşan bohçalara sarılı olarak korunmaktadır.
HIRKA-İ ŞERİF ve CAMİİ
İkincisi, Hz. Peygamber’in Yemenli Veysel-Karanî’ye verilmesini vasiyet ettiği diğer bir hırka ise 1617 tarihinde Üveysi sülalesinden Şükrullah Efendi tarafından İstanbul’a getirilen Hırka-i Şerif’tir.
Hz.Ömer ve Hz.Ali’nin bizzat vasiyet üzere götürüp teslim ettikleri hırka, Veysel karani’nin hiç evlenmediğinden dolayı çocuğu da bulunmamakta idi. Veysel-Karanî’nin vefatından sonra Hırka-i şerif kardeşi Şahabettin el Üveysi’ye geçmiş oradan da köprülü ailesinin muhafazasın da devam ederek 59. Kuşağın temsil ettiği aile tarafından bu günlere gelmiştir. Fatih semtin de Hırka-i Şerif camiinde sergilenip Peygamber sevdalılarının istifadesine devam etmektedir.
Hırka-i Şerif günümüzde, Ramazan ayının ilk Cuma günü saat 10.00’da resmi törenle ziyarete açılmaktadır. Bu törenin ardından vatandaşlarımızın ziyareti başlamaktadır.
Hırka-i Şerif Camii; iki katlı olması ve üst katında cemaatin rahatça ziyaretini yapabileceği ayrı giriş ve çıkış koridorlarının bulunması, Hırka-i Şerif’in ziyaret ve muhafazasına mahsus odanın bu koridorların tam ortasında bulunması, ziyaret devam etse dahi, namaz kılmak için engel teşkil etmeyecek genişçe bir mahalle sahip olması sebebiyle diğer camilerden farklı bir mimariye sahiptir.
Ziyaretçiler, Ramazan ayının ilk Cuma gününden Arefe günü ikindi namazı sonrasına kadar –hafta sonu da dahil- ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.
Hırka-i Şerif ziyareti, arefe günü ikindi namazını müteakip Hırka Dairesinde yapılan dini törenle son bulmaktadır.
Hırka-i Şerifi ziyaret saatleri de aşağıdaki gibidir.
Hafta içi: 10.00—18.00—–Hafta sonu:09.00—18.00
Namaz vakitlerinde ziyaretlere ara verilmektedir.
www.hirkaiserifvakfi.com TEL: 0212 631 73 03
Mustafa Hakkı Sezgin