Bu hizmet sektöründe toplam 250-300 bin civarında çeşitli branş ve kademelerde personel bulunmaktadır. Bu personeller çalıştıkları birimlere sivil ya da üniformalı olarak görevlerini ifa etmektedirler
Polislik meşakkatli bir meslektir
10 Nisan Salı, Polis Teşkilatının 173. Kuruluş yıl dönümü. İlk Polis Teşkilatı 10 Nisan 1845 yılında 17 maddelik Polis Nizamnamesi kapsamında ilk defa Polis adıyla kurularak halkın hizmetine başladı.
Polis Teşkilatı çeşitli aşamalardan geçerek modern dünyanın ihtiyaçlarına göre günümüzdeki son şeklini almıştır. Bu ihtiyaçların başında vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak, mal ve can güvenliğini teminat altına almak, darda ve zorda olanlara kanunlar çerçevesinde hizmet etmek vardır.
Bu hizmet sektöründe toplam 250-300 bin civarında çeşitli branş ve kademelerde personel bulunmaktadır. Bu personeller çalıştıkları birimlere sivil ya da üniformalı olarak görevlerini ifa etmektedirler.
Her meslekte olduğu gibi Polis olmanın da birçok zorlukları vardır. Bunların başında çalışma saatlerinin çok uzun olması, süreklilik arz ettiği için gece, gündüz, aybaşı, yılbaşı, bayram, tatil demeden çalışmak vardır. Özellikle büyük şehirlerde personelin evine yakın yerlerde çalışamamasından dolayı işe gidiş gelişlerde zaman kaybı yaşamaktadır.
Ülkemizde genellikle eşit işe eşit maaş verilecek deniliyor fakat Polislerin bu konuda mağduriyeti giderilmiyor. Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlandı ve burada Polislerle aynı görevi yapan Astsubaylar maaşlarını ve emekli ikramiyelerini 3600 derece ve kademe üzerinden alırken , Polis memurları maaş ve ikramiyelerini 3200 derece ve kademe üzerinden almaktadır.
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası personel sayısında en az %20-25 oranında azalma yaşanmış bu gelişme de zaten yetersiz olan personelin iş yükünü daha da arttırmıştır. Polislik meşakkatli bir meslektir. İleriye dönük program yapma şansın yoktur. İzne ayrıldığında göreve geri çağırılma ihtimalin vardır. Bu şartlar altında bütün Polisler vatandaşların huzur ve güvenliği için gece ve gündüz demeden, sosyal hayatlarından yoksun bir şekilde görevlerini yapmaktadır.
“EMEKLİ POLİSLERİMİZ GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR”
Emekli polislerin geçim sıkıntısı yaşadığı bilinmektedir. Bu görevi yerine getiren güvenlik teşkilatımızın geçim kaygısı içerisinde, çocuklarının geleceğini sağlama kaygısı içerisinde , yarın ne olacağım kaygısı içerisinde yaşamaması gerekir. Bu sorunu çözmek devletin görevidir. Bugün insanlar Türkiye’de çalışanlar özellikle de Polis Teşkilatımız emekli olmaktan korkmaktadır. Emeklilik bir kabus gibidir çünkü emekli olunduğunda maaşlar yarı yarıya düşmektedir. Bu nedenle polislerimiz asla emekli olmak istememekte ancak zamanı geldiğinde de emekli olmak zorundadır. Emeklilikle, aylığın arasındaki bu uçurumu gidermek , polislerimizi emekli olmak korkusundan kurtarmak için siyaset kurumlarımızdan ve özellikle de hükümetlerimiz den beklemekteyiz. Her ne kadar zorlukları devam etmekte ise de biz emniyet mensupları devletimizin emrinde halkımızın hizmetindeyiz.
Bu duygu ve düşünceler ile Tüm Teşkilat mensuplarının yeni kuruluş yıl dönümünü kutlarım, mesleklerinde başarılar diler ve tüm ömürlerini sağlıklı bir şekilde geçirmelerini temenni ederim.