Çocuklarımıza satılan oyuncakların tamamına yakını veya gençliğimizin internet kanaları daha mı az toplumsal sağlığımızı ilgilendirmekte.
Hatta cinsel içerikli çocuk oyuncakları, sokaklarda gençlere kurulan tuzaklar , genç yaşta hatta çocuk yaşta ki uyuşturucu batağına saplanan kız ve erkek bireyler,TV kanalarında gençliği kötü örneklerle fuhuş gasp, bonzai, esrar, uyuşturucu ve uyarıcılı nesnelere özendiren diziler, internetten bu zararlı maddelerin reklam ve satışlarını önlemek ve bunların teşhir etmek çok mu önemsiz.
Çok kısa bir süre önce, görsel ve yazılı basında naylon poşetle ilgili haberler cıkmaya başladı, efendim sağlığa zararlı,kanser yapıcı ögelerin olduğu ile ilgili.Siz bu sözlere inandınızmı bilmem, fakat ben inanmadım ve ikna olmadım,bu işin içinde toplumsal menfaatın dışında başka bir şey var,oda çıkacaktır ortaya,hakikaten zararlı olabilir ki plastik hammaddesinin zararını her kes gibi bizlerde bilmekteyiz.Benim tuhafıma gitmesi bu kadar kısa zamanda bir karar alıp, kanun çıkarmak neyin nesi.
Eğer hakikaten halkın sağlığını korumak ise, daha öncelikli tedbirlere ihtiyaç vardır, nelermi diyeceksiniz , öyle ise buyrun beraberce bakalım.
Patlamış mısır,rafine şeker ve meyve gazozu,yapay tatlandırıcalar,patetes cipsleri,diyet gıdalar .Ayrıca kanserin son dönemlerde bu denli artmasına GDO lu besinler ve tarım ilaçlarının neden oldugunu ayan beyan ortada iken ve türkiyede yaklaşık yılda 20 bin kadında meme kanseri oluştugu tesbit edilmiş iken ,naylon poşet kanunu bu saydıklarımızdan daha mı öncelikli, daha mı elzem.
Ayrıca okularda çocuklarımıza servis edilen tüm meyve suları,hazır yoğurt,ayran,süt gibi gıdalar,piliç,yumurta,gibi yeme dayalı olan et tüketimi,çocuklarımızınokulda kullandığı saglıksız okul gereçleri ve daha çok sayıda kategorilere ayırabiliriz.
Türkiye pediatrik onkoloji grubu yönetim kurulu başkanı prof.mehmet kantar ,
Her yıl yaklaşık 2500 çocuğun kansere yakalandıgını söylemişlerdir, Türkiye de yaşanan bu olumsuzlukların etkisi çocuklarımıza kadar sirayet etmiştir. Çocuklarımızın yakalanma ihtimali olan kanser oluşumunun muhtemel belirtileri şu şekildi sıralanabiliriz.
1-Çürüklerin kolay oluşması, burun ve ciltte tekrarlanan kanamalar,
2-Nedeni henüz tespit edilmemiş yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik,
3-Baş ağrısı ve bu ağrıyı sabahları mide bulantısı,
4-Nedeni açıklanmayan ve uzun süreli ateşler,
5-Niyet yapmaksızın son altı ayda yüzde on dan fazla kilo kaybetmesi,
6-Kemik ve eklemlerde uzun süren ağrılar,
7-Boyun karın veya vucudun bir yerinde şişlik ortaya çıkması,
8-Bebek ve çocuklarda lökokori denilen kedi gözü görüntüsü oluşması,
diye sıralayabilmemiz mümkündür. Çocuklarda oluşan kanser oluşumlarını örnek vermemizin amacı gelecek nesillerimizin de tehlike altında olduğuna işaret etmek içindir.
Ayrıca bakkal ve marketlerde satılan ürünlerin ekseriyatı naylon torbalar içersin de
piyasaya arz edilmektedir. Hatta kuru gıdalar plastik veya naylon mühteviyatlı ambalajlar içinde satışa arz edilmiyor mu.
Çocuklarımıza satılan oyuncakların tamamına yakını veya gençliğimizin internet kanaları daha mı az toplumsal sağlığımızı ilgilendirmekte.
hatta cinsel içerikli çocuk oyuncakları, sokaklarda gençlere kurulan tuzaklar , genç yaşta hatta çocuk yaşta ki uyuşturucu batağına saplanan kız ve erkek bireyler,TV kanalarında gençliği kötü örneklerle fuhuş gasp, bonzai, esrar, uyuşturucu ve uyarıcılı nesnelere özendiren diziler, internetten bu zararlı maddelerin reklam ve satışlarını önlemek ve bunların teşhir etmek çok mu önemsiz.
Evet, saymakla bitiremeyecegimiz ve bunlar gibi daha niceleri toplumsal ve kamu sağlığı açısından daha mı az önemli. Naylon torba yasasının yanında alev alev toplumumuzun tüm katmanlarını saran, yakan bu sorunlarımız da elzemdir geleceğimiz açısından bunlarla ilgili kanunlar çıkarabiliriz. Hemde acilen aynen naylon poşetle beraber bunları da kanunlaştıralım.
KALIN SAĞLICAKLA.