Ortalama esas iş müteşebbis geliri 2017 yılında 35 681 TL iken, 2018 yılında 37 621 TL oldu.
Araştırma sonuçlarına göre erkeklerin esas iş müteşebbis geliri 2017 yılında 37 513 TL
iken, %5,8 artış ile 2018 yılında 39 694 TL’ye yükseldi.
Kadınların ortalama müteşebbis geliri ise; 2017 yılında 25 288 TL
iken, 2018 yılında %1,2 artış ile 25 580 TL’ye yükseldi.
Cinsiyete göre yıllık ortalama müteşebbis geliri, (TL), 2017, 2018
KAYNAK: TÜİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2018
Kadın Girişimci Destekleri
Kadın girişimci destekleri çeşitli kuruluşlar tarafından verilmektedir. Kadınların iş hayatına kazandırılması ve kadın girişimcilerin istihdam edilmesi amacıyla verilen destekler hibe, faizsiz kredi ve düşük faizli kredi şeklindedir.
Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar
Hem kamu kuruluşları hem de özel kuruluşlar kadın girişimciler için maddi destek sağlamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar şunlardır;
- KOSGEB
- TKDK
- Kadın Girişimciler Derneği
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
- Bankalar
Maddi destek almak için gerekli şartları karşılayan kadınlar kendi işlerini kurabilirler. Sosyal Yardımlaşma Vakfı ev hanımlarına 15 bin TL’lik faizsiz kredi imkanı verir. Bu kredi ilk 2 yılı geri ödemesiz, sonraki 6 yıl içinse faizsiz geri ödeme şeklinde alınabilir.
Kadın Girişimciler Derneği (KAGiDER), kadınların aktif olarak iş hayatında görev alması için kadın girişimcileri desteklemektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB ülkemizde hem kadın hem de erkek girişimcilere hibe ya da düşük faizli kredi desteği vermektedir. Bu bağlamda iş yeri kurulması amacıyla alınacak 50 bin TL’ye kadarki yatırımlar için hibe alınabilirken, 300 bin TL’ye kadarki yatırımlarda düşük faizli kredi alınabilir. KOSGEB’den destek alarak büyük işletmeler kurulabilir. Bunun için öncelikle girişimcilik belgesi almaya kazanmak gereklidir. Girişimcilik belgesi, belli eğitimlerden sonra verilen ve girişimcinin iş kurmaya yeterli olduğunu gösteren bir belgedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları
KOSGEB’in kadın girişimcilere verdiği destekten yararlanabilmek için aşağıdaki şartlara sahip olmak gereklidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşından küçük olmamak
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na kaydolmak
- İnternetten ya da KOSGEB’e direk giderek başvuru yapmak
Şartlara uyan kadın girişimcilere 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilir. Araç gereç, makine ya da mobilya gibi ihtiyaçlar için de 100 bin TL, %0 faizli kredi verilir.
Çiftçilikle Uğraşan Kadın Girişimcilere Verilen Destekler
TKDK’nın kontrolü altında gerçekleştirilen IPARD programı ile ilgili olarak, tarımla uğraşan kadınlara yüzde 70 hibe desteği sağlanır. Kırmızı ve beyaz et imalatı, süt imalatı, kanatlı hayvan imalatı, arıcılık ve arı ürünleri üretimi/işlemesi ve paketlemesi, mantar imalatı, örtü altı ve üstü bitki imalatı gibi alanlarda faaliyet göstermek isteyen ancak yeterli sermayesi olmayan kadınlara, IPARD şartlarını karşılamaları halinde TKDK tarafından hibe desteği sağlanır.
e-Ticaret sitesine kayıtlı Türk kadın girişimci sayısı 41 binin üzerinde
E-ticaret alanında sayıları hızla artan Türk kadın girişimciler, sadece Türkiyede değil, uluslararası alanda da büyük etkinlik gösteriyor. Alibaba.comun açıkladığı veriye göre, 2008 yılında siteye kayıtlı 23 bin Türk kadın girişimci sayısı, 2011de 41 bine yükseldi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kadınların kamudan özel sektöre, üniversitelerimizden sivil toplum kuruluşlarımıza, basına kadar tüm karar alma mekanizmalarında daha etkili, öncü roller alması için gayret ediyoruz.” dedi.
Bakan Selçuk, 2002’den 2019 Ağustos sonuna kadar özel sektöre yerleştirilen kadın sayısının 2 milyonu aştığını, 2008’de ülkede istihdam edilen 5,5 milyon kadın bulunurken, 2018 itibarıyla bu rakamın 9 milyonu aştığını kaydetti.
Selçuk, 2011’den bu yana kadın istihdamını teşvik etmek için birçok teşvik paketi hazırladıklarını dile getirdi. Bakan Selçuk, aktif iş gücü programlarından 2002’de 571 kadın faydalanırken, geçen yıl bu kurslardan neredeyse 285 bin kadının faydalandığını ifade etti.
Kadınların okur-yazarlık oranının yüzde 80’lerden 95’e çıktığını anlatan Selçuk, yüksek öğretimde kadınların okullaşma oranının da yüzde 13’lerden yüzde 46’ya ulaştığını belirtti.
Aile, Çalışma ve Hizmetler Bakanı Selçuk “Çalışan Annelere Aylık 650 Lira (100 Avro) Destek Sağlayacağız” dedi.
Projeden 0-60 aylık çocuklarını Bakanlığımız ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna veya gündüz bakım evine gönderen ve sigortalı işçi statüsünde çalışan anneler yararlanacak.
Biz fazla yorum yapmadan sitemizdeki yazıyı okumanızı rica ediyoruz.Buyrun…
Her geçen yıl daha fazla kadını evden ,çocuktan uzaklaştırarak kendi toplumumuza geri dönüşü olmayacak zarar veriyoruz. Kadın, çocuk ve erkeklerimizi tüketim manyağı haline getiren kapitalist sistem, her gün daha fazla kazanca ihtiyaç mecbur bırakmaktadır.
Kurulacak yuvalara başlangıçta tuzak kurulmaktadır. Evliliğe haddi aşan düğün masrafları ve uzun dönemde ödenecek borçlarla başlanmakta ve eşinde çalışıp aileye katkı yapacağı hesaplanmaktadır. Bu tuzağın adı İKİ MAAŞ tuzağıdır, KADIN EVİNE YUVASINA DÖNMELİDİR. Elbette kadınlar fıtratlarına uygun mesleklerde çalışmalıdırlar, fakat kadın için en yüksek makam Annelik, en yüksek ücrette ayaklarının altına serilen cennettir.
Anayasanın 41. Maddesi: Aile Türk toplumunun temelidir” demekte ve “Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ve uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar” şeklinde temel esasları belirlemektedir.
İşte bu anayasal gereklilik çerçevesinde hükümet yetkililerine göreve çağırıyor, aklı yeten eli tutan tüm kurum ve kişileri de Aile kurumumuzu geleceğimizi korumaya davet ediyorum.
https://www.turkiyepostasi.com/wp-content/uploads/2019/10/xAFfNWs8azDY4CoqCf49OevC5wwTXAm88WKo4aFx.jpeg
Selam, Sevgi ve Muhabbetle
TÜRKİYE POSTASI GAZETESİ
Genel Yayın Yönetmeni
Mustafa Hakkı SEZGİN
Resim : Yapabiliriz ! / Kadınların Tarih Ayını Kutlayın!
Zaten bu kanunları çıkarıp,yürürlüğe sokan Sayın Hükümet yetkilileri değilmi ?
Kalplere hükmeden Cenab’ı Hak’tır biz o mevkiye müracaat etmeliyiz.
Ailenin parçalanmasına hizmet edenler en evvele kadına zulüm etmektedirler.Evinden zorunlu ihtiyacı dışında çalışmak sosyalleşmek için çıkanlarda bu günaha bilerek veya bilmeyerek ortak olmaktadırlar.Hanımlara zorunlu
hizmette veya hanımların yapmasında zaruret bulunan mesleklerde dışın da ,çalışmak için evini terk edenlerin kazandıkları zorluk ve eziyetten başkası olmaz.