Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak” dedi.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ
Öncelikle enerji kimlik belgesi nedir diyerek tarifine bakalım. EKB,Binalar için düzenlenen, bina genelinde; ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, sıcak su vb. enerji sistemlerinin yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir.
1 Ocak 2020 yılından sonra alınması zorunlu hale gelen EKB lerin geçerlilik sürelere on yıl olacak. EKB olmayan binaların 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılmayacak. Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen söz konusu belgede, binaların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak sınıflandırma olacak.
EKB almak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine müracaat edilecek. Bu konularda yetkilendirilen kişi/kurumlar, serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebilecek.
EKB alma mecburiyeti olmayan yerler
Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binalar, münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait binalar EKB almayacak.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
Enerji Kimlik Belgesi binalarda tek bir daire için düzenlenmiyor. Enerji Kimlik Belgesi binalara alınmaktadır, bu şu anlama geliyor. Dairenize ait enerji kimlik belgesi düzenlenemez, oturduğunuz binanın tamamına enerji kimlik belgesi almak zorundasınız. Enerji kimlik belgesi işlemleri apartman ve site yönetimleri tarafından yapılıyor ve ödemeleri de toplanan aidatlardan tahsil ediliyor. Enerji kimlik belgesi ücretleri standart 20 kişilik bir apartman için ortalama 700-1.000 TLdir.
EKB düzenlemeye yetkili şirketlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.bep.gov.tr/BEPTRWEB/SMM_Firmalari.aspx#.XFC00lwzaUk
Enerji Verimliliği Daire Başkanlığı – Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
Türkiye’de yer alan mevcut binaların yaklaşık %90’ı enerji kimlik belgesine sahip değildir.
Bakanlık listesinde yer alan her kuruma enerji kimlik belgesi düzenlemesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Hatta bu firmaların sizinle aynı il sınırlarında olmasına da gerek yok, istenilen evraklar mail ya da başka yollar ile de firmalara ulaştırılabilir.
Başka bir firmanın yetkisi ile belge düzenleyen firmalardan uzak durulmalıdır.
Faturasız belge düzenlemek isteyen firmalardan uzak durulmalıdır. Enerji kimlik belgesi üzerinde imzası olan firmanın size fatura kesmesi gerekir.
EKB düzenlenmesinde ve işlemin takibinde size bir ofis sunamayan hiçbir kimse ile belge düzenlemesi noktasında anlaşmanızı tavsiye etmiyoruz.
Bakanlık rastgele ve şikâyet üzerine düzenlenmiş enerji kimlik belgelerini incelemektedir. Usule uygun olmayan belge düzenleyen yetkili firmalara, yetki dondurma veya yetkilerini almak suretiyle cezalar vermektedir.
Gerekli Evraklar Nelerdir ?
EKB için gerekli evrakları tedarik etmek kolaydır. Gerekli evraklar şunlardır:
-Mimari Proje
–Yapı Ruhsatı
-Talep Formu
-Isı Yalıtım Raporu (Isı Yalıtım Belgesi)
Enerji Kimlik Belgesi için Mantolama Şart Mı?
Binalarda Enerji kimlik belgesi almak için mantolama yaptırmak zorunda değildir.
SORU
Binama mantolama yaptırmak zorunda mıyım?
CEVAP
Halk arasında mantolama tabir edilen uygulama yönetmeliklerimizde adı geçen bir uygulama olmadığı gibi kamuoyunda sanki enerji performansının bizatihi kendisiymiş gibi bir algılama vardır. Bu yanlış algıya sebep bu işi yapan kesimlerin toplumda oluşturmaya çalıştığı kanı ve bilgi eksikliğidir.
Binasında enerji performansını iyileştirme yönünde bir faaliyette bulunmak isteyenlerin tercihan yetkilendirilmesi Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nce yapılan Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinden birisiyle irtibata geçmesi, enerji performansı ile ilgili faaliyetlerin konusunda uzman ve lisans sahibi kişiler marifetiyle yaptırılmaması durumunda enerji performansı ile ilgili olarak hedeflenen ve tatmin edebilecek sonuçlara ulaşılamayabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Zorunlu olan husus mantolama yaptırmak değil 02.05.2017 tarihi itibarıyla mevcut-yeni tüm binaların enerji kimlik belgelerini almış olmalarıdır.
SORU
Bims bloklar ve benzeri yapı malzemeleri ilave ısı yalıtımı yapılmadan kullanılabilir mi?
CEVAP
Bims bloklar ve benzeri yapı malzemelerinin kullanıldığı binalara ait, zorunlu TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına” göre hazırlanan ısı yalıtım raporunun standardı sağlamasının yeterli olacağı, bunun içinde TS 825 Standardına göre hesaplanan, (Q) yıllık ısıtma ihtiyacının, (Q’) standardın izin vereceği en büyük ısı kaybından küçük çıkma şartını sağlayacak binanın tüm dış duvar (dolgu ve betonarme), tavan ve tabanının ısı köprüsü oluşturmayacak şekilde yalıtılmasının yeterli olacağı değerlendirilmektedir.
Mustafa Hakkı Sezgin