Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Biz Müslümanlara çağlar ötesinden yaşadığımız Dünyanın güzel bir hale getirilmesini ve ahir hayatta sevap olacak emir hükmünde bir tavsiyede bulunuyor. “Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu Kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın “demiştir.
Ağaç dikmek Peygamber (s.a.v.) tavsiyesidir
Evet, Peygamberimiz (s.a.v.) Kıyamet günün de İnsanların, sığınacakları yer arayacakları böyle korkunç bir günde dahi Müslümanlara ağaç dikmelerinin tavsiye etmiş olması, konunun önemini, başka söze ihtiyaç duyurmayacak kadar açık ve kesinlikle, anlatmış olmaktadır. Bizde sözümüze Ağacın Dini olarak öneminin hem yaşadığımız bu Dünya hem de var olduğuna kesin olarak inandığımız ahir hayatta ne kadar önemli olacağını anlatmaya iki hadis ile devam edelim.
“Hiç bir Müslüman yoktur ki, o, ağaç diksin yahut ekin eksin ve mahsulünden insan, kuş, kurt yesin de kendisi bundan istifade etmiş olmasın. Elbette o Müslüman da diktiğiyle, ektiğiyle sevap alır. ” (Tecrid-i Sarih Trc. VII, 121)
Bir Müslümanın diktiği ağacın meyvesinden, ektiği ekinin mahsulünden herhangi bir insan, veya herhangi bir canlı yerse, o meyve, ağacı diken Müslüman için sadaka olur . (Tecrîd-i Sarîh Trc.,VI I, 123)
“Şanlıurfa’da dikili bir ağacın olsun”
Değerli Urfa gönüllüleri ve memleket aşıkları, Yazımızla kapınıza gelmemizin sebebi Şanlıurfa’da başlatılmış olan Şanlıurfa’yı ağaçlandırma kampanyası ile ilgilidir, şimdi beraberce bakalım neler yapıla bilinir, hangi yollarla bu kampanya kalıcı hale getirilir, ya da evde ocağın üzerinde metal tabakta annelerimizin yaktıkları üzerlik kokusu ve dumanı gibi gelip geçici mi olur.
Öncelikle bu kampanyadan maddi çıkar sağlamak isteyen bozuk niyetli kişilere fırsat vermemek için en kısa zamanda denetlemek ve teşvik etmek manasın da ağaçlandırma, resmi kurumlarımızın hangisinin alanına giriyor ise o kurum kendini ilan etmelidir.
Hangi ağaç cinsleri Şehrimize uygun ise o ağaçların ve fiyatlarının tespiti yapılmalıdır.
Şanlıurfa’mız başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışın da tanıtım ve destek talep kampanyaları başlatılmalı, kamuya açık reklam spotları hazırlanmalıdır. Sosyal medyada yiyecek -Müzik paylaşımlarımıza biraz ara verip bu reklam spotları ile talebi canlı tutmalıdır.
Gerek Şanlıurfa’da gerek ise tüm ülkemizdeki STK’larımız , ya birleşerek yada bağımsız olarak ağaç ve bağış miktarını ilan edip kendi ormanlarını kurmaya talip olmalıdır.
Bildiğimiz kadarı ile Şanlıurfa’da 2018 yılı itibari ile Sosyal ve spor ile ilgili dernekler, ibadethane yaptırma ve yaşatmayı amaçlayan dernekler olmak üzere de ise bin 146 (1146), İstanbul’ da ise on(10) derneğimiz bulunuyor.
Memleket sevdalısı ve şehir kültürüne, İslami hassasiyete, tabiat sevgisine sahip olan evlenmek üzere olan genç çiftlerimiz evliliklerini kalıcı güzellikte bir eser ile taçlandırabilirler, Nikah sonrası dağıtılan nikah şekeri yerine , ürünün ederi kadar bir para bağışlayarak kendi adlarını ormana yazdırabilirler. O bağışı alan kurum da tek sayfalık davetiye formatın da bağış belgesi takdim etmelidir.
Okullarda genç nesillerimizi de bu hayırlı işin sahibi yapmak ,Şehrimize aidiyet duygusunu aşılamak için, her öğrenciden asgari Bir TL gibi bir katkı ile toplanacak miktar ederindeki ağaç sayısı ile her okulun kendi adına ormanlarımızda yer almasını sağlamalıdır.
Üniversitelerimizin , Şirketlerimizin ve Resmi kurumlarımızın da her birisinin kendi adına orman kampanyası olmalıdır. Daha çok kişiyi kurumu ayrı ayrı kampanyaya çağırmada ki amacımız , sorumluluğu geniş bir alana yaymak ve ağaçlandırma kampanyasını en kısa zaman da en etkin biçim de meyvelerini alabilmek içindir. Meyvelerin ne olduğunu hepimiz ağacı ve bitki örtüsü zengin memleket ve bölgelerden çok rahat görebiliyoruz.
ORMANLARIN ÖNEMİ
Ormanlar, karalar üzerinde yaşayan türlerin yarıdan fazlasına yaşanabilir bir ortam sunmanın yanı sıra, bitki örtüsünde ve toprakta büyük miktarlarda karbon depolayarak atmosferdeki karbon dengesini düzenlemekte, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına olanak sağlamaktadır. Ormanlar, yerel ve bölgesel yağışın düzenlenmesine yardımcı olarak başta içme suyu olmak üzere tarım ve endüstrinin ihtiyaç duyduğu suyu sağlar. Ayrıca ormanlar, milyonlarca insan için, besin, ilaç, içme suyu, sınırsız estetik yararlar İş ve uykudan arta kalan serbest zamanını Kazanç amacı gütmeden değerlendiren, kişiyi tazeleyen ve çevresiyle etkileşimini sağlayan bir yaşamsal bir kaynaktır.
Karbon biriktirmenin önemi küresel olduğu için, ormanlar Yerküre iklimini etkilemesi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Ormandaki bitkiler ve topraklar, karbondioksiti, Fotosentez yoluyla tutarak ve solunum yolu ile salarak, küresel karbon dengesini yönetir ve düzenler.
Bitkiler, toprağın derinliklerindeki suyu çekebilecek özel kök sistemleri ile yüzlerce metre yükseklere kadar suyu taşıyabilecek özel bir boru sistemine sahip gövdesi ve terlemeyi sağlayan yaprakları ile özel olarak var edilmişlerdir. Bitkiler sürekli olarak kökleriyle topraktan aldıkları suyu terleme yoluyla yapraklarından atmosfere vererek o bölgenin su dengesinin korunmasında da ve ikliminin üzerinde etkili olduk önemli bir rol oynarlar.
“Şanlıurfa’da dikili bir ağacın olsun”
Biz bu hayırlı ve bereketli mücadeleyi başarabilir miyiz diye kimsenin aklından olumsuz bir sonuç geçmemelidir. Ülkemizde TEMA vakfı gibi, bir şahsın başlatmış olduğu kuruluş sekiz yüz bin( 800.000)’in üzerinde gönüllü sayısına ve de Türkiye’mizde ağaçlandırmada, erozyonla mücadelede önemli işlere imza atmış, örnek alınacak başarılara ulaşmıştır.
Başka şehirlerin başarıları bir tarafa bırakalım,biz işimize bakalım, bizim maddi zenginlikte hatırı sayılır insanlarımız var ve de kendileri koca çınarlar gibi dal budak salan, Kökleri ta binlerce sene öncelerine dayanan anlı şanlı Türkmen,Arap,Kürt aşiretlerimiz var. İşte size fırsat, hadi Aşiretinizin büyüklüğünü vede gücünü göstermede yarışın,hadi memleketimize bir hayrı dokunacak ağaç dikme işinde yarışın, hem dini bir güzellik hem de kendi memleketine vefa borcu, hem de ahir hayatın haricinde Dünya var oldukça,Şanlıurfa yaşadıkça, ormanın o bölgesinde o aşiretlerin, şahısların isimleri beraber yaşayacak, gerçekten övünülecek bir eser var olacak. Al sana sadaka i cariye, başını ağrıtacak olan değil, sana kat kat sevap getirecek olan, senin kalacak olan ebedi bir eser.
Şanlıurfa’mız şehirlerin Ana kraliçesidir, üzerinde elmas değerinde yüzlerce tarihi eser taşıyan Kadim bir Dünya kentidir. Bu Dünya Şehrini ,bu Marka şehri layık olduğu yere getirmek ona ağaçlardan oluşan bir gerdanlık takmak Urfa’lıya yakışır. Biz hanımımıza, kızımıza gelinimize gerdanlıklar vererek onlara verdiğimiz değeri ve sevgimizi gösteriyoruz ya, işte şimdi de Şehrimiz Urfa’mıza verdiğimiz değeri gösterelim.
Biz TÜRKİYE POSTASI gazetesi olarak Sloğan atmıyoruz, Çağrı yapıyoruz, Urfa’lılar ve Urfa’ya değer veren herkes muhatabımızdır, “Şanlıurfa’da dikili bir ağacın” olsun diyoruz.
Selam, Sevgi ve Muhabbetle
TÜRKİYE POSTASI GAZETESİ
Genel Yayın Yönetmeni
Mustafa Hakkı SEZGİN
ALLAH RAZI OLSUN. ÇOK GÜZEL YAZINIZ. ŞANLIURFA İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİDİR. YETKİLİLER DİKKATE ALIRSA ÇOK DAHA İYİ OLUR. SİYASİLERİN ÇIKARINA BİRŞEY YOK. SAYGILARIMLA
Çok Teşekkür ediyorum,sizlerin güzel duygu ve düşünceleri ile yepyeni bir şehrin temelleri atılıyor.Esnafından.memuruna,Cami imamından,öğretmenine kadar her canın katacağı güzellikler olduğu kadar sorumlukları da devam etmektedir. Saygı ve Sevgiler