Yeni yasal düzenlemeyle ordunun profesyonelleşmesi yönünde adımlar atılırken, belirli ücret karşılığında zorunlu askerlik hizmetinden muafiyet tanınması ve askerlik süresinde kısaltmaya gidilmesi halkın geniş bir kesimi tarafından memnuniyetle karşılandı .
Yükümlü olarak kıtaya gelenler temel eğitimleriyle birlikte toplam 6 ay askerlik yapacak. Şu anda görev yapan yükümlülerin yarıya yakını, zorunlu askerlik süresinin 6 aya düşeceği esas alınarak terhis olacak.
Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamasında, “Yeni Askerlik Sistemi düzenlemesinin ülkemize, milletimize, gençlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum”
“Günümüz dünyasında askerlik görevi çok iyi eğitim ve uzmanlık isteyen bir meslek haline dönüşmüştür. Türkiye, epeyce bir vakittir, planlı ve bilinçli bir şekilde profesyonel askerliğe geçişin hazırlıklarını yürütmektedir. Askerlik çağına gelen gençlerimizin sayısında sürekli yığılmalar yaşandığı da ortadır. Yeni sistemde profesyonel askerlik yaygınlaşacak.” dedi
Bedelli askerlik yapma hakkı kazanan herkes bir aylık temel eğitimden geçecek.
10 Haziran 2019 ‘da başlatılan Asker alma Kanun Teklifi, 11 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulu’na getirilerek Meclis’te görüşülmeye başlamanın ardından yapılan çalışmalar sonucu ,
“Asker alma Kanunu”, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın HDP dışındaki tüm siyasi partilerle diyaloğu sonrası TBMM’de yasalaştı. Asker alma Kanun Teklifi’nin oylamasından önce grup başkanvekilleri yerlerinden kısa birer konuşma yaptı. Daha sonra teklifin oylamasına geçildi. Teklif, 17 ret oyuna karşın 335 oyla kabul edildi. 2 oy da çekimser sayıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni askerlik kanunu’nu onayladı.
Kanun, resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
7179 sayılı yasa, ordunun mevcut yapısını değiştiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasayı onaylamasıyla birlikte ilk aşamada zorunlu askerlik süresi kısaldığı için kışlalardan 100 bin askerin erken terhisi gündemde.
12 aylık askerlik yapmak üzere birliklerine teslim olan ve 6 aylık sürelerini dolduran askerlerin faydalanabileceği erken terhis hakkı netlik kazandığına göre Yeni askerlik sisteminin onaylanmasının ardından erken terhis ne zaman olacak sorusu gündemde yer almaya başladı.
6 aya düşecek askerlik sistemi nasıl işleyecek ?
TBMM’den geçerek yasalaşan zorunlu askerlik süresinin 6 aya düştü.
Bu 6 aylık sürenin Zorunlu temel eğitimi 1 ay sürecek.
Yeni askerlik sistemine göre, lise mezunu ve altı gençler 1 ay temel askerlik süresini tamamladıktan sonra zorunlu olarak 5 ay kıta görevine çıkacak.
Bu 6 aylık sürenin sonunda isterlerse terhis olabilecekler ya da isteklerine göre sözleşmeli olarak 6 ay daha askerlik yapabilecekler.
Sözleşmeli askerlik süresince maaş alacak olan askerler, bu dönemde başarılı olmaları halinde de profesyonel askerliğe geçiş yapabilecekler.
Askerlikte aksamalar yaşanacak mı ?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen Asker alma Kanun Teklifi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu: “İşin teknik boyutunu ağırlıklı olarak Savunma Bakanım yapacak. Ben işin siyasi boyutu itibarıyla bakışı belirtmek istiyorum. Askerlikte devrim niteliğinde reformu hayata geçiriyoruz. Yılların beklentisini biz devreye aldık. Günümüz dünyasında askerlik görevi çok iyi eğitim gerektiren, uzman meslek haline dönüşmüştür. Kısa süreli eğitimle sahaya sürülen askerlerin can güvenliğini sağlamak da zorlaşmaktadır.”
“Yükümlüler daha çok kıta görevlerinde geri hizmetlerde değerlendiriliyor.”
“Ben Genelkurmay Başkanı değilim. Bize Anayasa gereği Başkomutan diyorlar. Birçok genelkurmay başkanıyla çalıştım. Burada kuvvet komutanlıkları, en son Genelkurmay Başkanlığı ve daha sonra da Savunma Bakanlığı görevinde olan Hulusi Paşamızı burada dinleyeceğiz.
Bugün toplamda 419 bin olan TSK mevcudunun 200 bine yakını, yaklaşık yarısı subay, astsubay, yedek subay, uzman, sözleşmeli er erbaş kadrolarındaki muvazzaf personelden oluşmaktadır.
Yükümlüler daha çok kıta görevlerinde geri hizmetlerde değerlendiriliyor”, dedi.
Terhis ile boşalan görev yerlerine profesyonel asker gönderilecek.
AK Parti’nin basına kapalı toplantısında ise TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, “TSK’nın bu konuda gerekli tüm hazırlıkları ve organizasyonu yaptığını, bir sorun yaşanmayacağının kendilerine iletildiğini belirtti.” Toplantıda, yeni yasanın çıkması ile birlikte terhis olacak asker sayısı 106 bin olarak verildi.
70 bin de genel azalma olacağının altı çizildi. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre” terhislerde her gidenin yerine üç kişi düşünülerek planlama yapıldı. Boşalacak bazı yerler olması halinde ise buralara profesyonel askerler gönderilecek. Özellikle sınır ve Kıbrıs’ta da profesyoneller görevlendirilecek ”denildi.
Yurt dışın da çalışanlar, Kaçaklar ve Bakayalar
Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.
Bedelli ücreti ne kadar olacak
MSB bakanı Hulusi AKAR’ın konu ile ilgili, “Profesyonelliği iyi anlamamız ve iyi anlatmamız lazım. Türk Ordusu’nun peygamber ocağı olarak aldığımız ordu-millet geleneği olan bir ülkeyiz. Adı ne olursa olsun tamamen para karşılığı hizmet edenlerden müteşekkil bir ordu istemiyoruz. Mutlaka Mehmetçiğimiz olacak, bizim tüm askerlerin paralı hizmet eden olmasını istemiyoruz. Daima bir tarafta bedelli, bir tarafta yükümlü olarak Mehmetçiğimizi silahlı kuvvetlerde görmek istiyoruz.
Gençlere biz seçim hakkı sunuyoruz, şu şekilde bedelli, şu şekilde dövizli, şu şekilde yükümlü olabilir diye. Gençlerimiz bunu kendi belirleyecek.
Askerlik bedelinin tespitinde ki 31 bin liraya gelince,
Bir Asteğmenimizin aldığı takriben 5 bin lira maaşın 6 katı.
Askerlerin maaşı arttıkça bunlar artacak.
Kaçaklara bir sefere mahsus bedelli hakkı
“Asker alma Kanunu”, zorunlu askerlik süresi altı aya indirerek bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiriyor. Bedelli askerlik ücreti ise tek seferde ödenmesi koşuluyla 31 bin lira olarak belirlendi.
Yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlara ise, 1 Kasım’a dek başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili bedeli peşin ödemeleri şartıyla kur aya tabi tutulmaksızın bir defaya mahsus bedelli askerlikten yararlanma hakkı tanındı. Bu kapsamda 460 bin kişi olduğu duyuruldu.
Vatan toprağı vatansevere kefen hükmündedir.Askerlik 6 ay da olsa hiç olmasa da, bu Milletin genci ihtiyarı vatana can vermeye kan olmaya her dönemde hazır olmuştur.
Mustafa Hakkı SEZGİN