Deizm, Tanrıya saygı duyun fakat dinle savaşın, dinle ve dinini kutsal metinlere göre yaşayanlarla mücadele edin diyen, peygamberleri ve Kutsal kitapları reddeden felsefi bir inanç tuzağıdır.
“Bizim milletimizin hiçbir ferdi böyle sapık böyle batıl bir anlayışa asla prim vermez” dedi.
“Milletin gençlerin, insanların anlamını bilmediği bazı konuları allayıp pullayıp, cilalayarak batılın propagandasını yaparak belki de bir alan açmaya çalışılan bir plan…”
DEİZM NEDİR?
Yaradancılık anlamına gelen Deizm, evrenin bir yaratıcı tarafından yaratılıp daha sonra bu yaratıcının insanı kendi başına bıraktığını kabul eden bir felsefi akım ya da inanç biçimidir. Deizm, peygamberleri ve Kutsal kitapları reddeder.
Tüm dinleri reddeden ancak tanrının varlığına inanan deizm, peygamber, kutsal kitap, cennet ve cehennem, melek ve şeytan gibi kavramların hiçbirini kabul etmez. Deizme göre mutlak bilgiye ulaşmanın yolu vahiy ve peygamberlerden geçmez. Doğa, bilim ve akla dayanır. Bu inanca göre insan aklı yeterli olduğu için vahiy ve kutsal kitaplara da gerek yoktur. Yaratıcının dünyayı ve evreni bir kez yaratmış, sonra kendi yasalarına göre işlemesi için insanları ve evreni bir başına bırakmış olduğunu savunurlar. Deizm inancına göre Tanrı evrene ve dünyaya müdahale etmemektedir.
DEİST KİME DENİR?
İnanışın tanımlanmasında kullanılan doğal din ya da doğal inanç kavramları, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını belirtir. Bu inancı benimseyen kişiye Deist denir.
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz deizm inancı ateizm ile karşılaştırılmaktadır. Ancak bu iki inanç aslında oldukça farklıdır. Bilgi eksikliği nedeniyle birbirine yakın zannettiğimiz bu inançları yakından incelemek aralarında birçok fark bulunduğunu gösterecektir.
Deizm Nedir?
Zaman zaman aklımıza deizm nedir veya deistlik nedir gibi sorular takılıyor olabilir. Kendimize yeterli cevabı veremediğimizde ise bu sorular kafamızı kurcalamaya başlamaktadır. Deizm, Allah veya yaratıcının var olduğuna inanmakla birlikte, Deizm’deki esas görüşe göre evrenin yaratılmasından Tanrı sorumludur ancak yarattıktan sonra evrenin işleyişine doğrudan müdahale etmediği düşünülmektedir.
Günümüzde deizmin çok popüler olmasında birçok neden yatmaktadır. Ancak birçok çocuğun hayalini kurduğu ve belli bir yaştan sonra zorla da olsa zihninde canlandırdığı, Tanrı imajını hiçbir dini kitapta veya kaynakta bulamaması sonucunda daha sık görülmektedir. Yapılan araştırmalar kafasında bulunan sorulara doyurucu cevap alamayan kişilerin daha kolay deist olduklarını göstermiştir.
Deistler, ilahi dinlere ait İncil veya Kuran gibi kutsal kitapların Tanrı tarafından gönderilmediğini ve Tanrı’nın yeryüzüne hiçbir dini inanç sistemi indirmediğini düşünürler. Bu düşüncelerin sebebi ,evren ve canlılık ile ilgili soruların somut bir şekilde cevaplandırılamaması da olabilir.
Deizm veya deistlik dini inançların tümünü reddetse de ateizmden oldukça uzaktır. Ancak pek çok kişi tarafından deizmin dini ideolojiyi zararlı bulan agnostizm, panteizm ya da ateizm yolunda bir durak olduğu düşünülmektedir.
Ateizm nedir?
Ateizmde Tanrının varlığı tamamen reddedilmektedir. Ateistler, tüm Tanrılara ve metafizik alemde bulunan ruhsal varlıklara inancı reddeder.
İlahi dinlerin tamamında aralarında fark olsa da Allah ve peygamber inancı vardır. Ancak bir ateist tüm bunları kabul etmediği gibi evrenin bir bilinmeyen tarafından yaratıldığını veya doğa olayları neticesinde kendiliğinden meydana geldiğini düşünür.
Deizmin Siyasal Projesi Laisizm
Laisizmin deizmle ilişkisini anlamak için dünyadaki uygulamalarına bakmak gerekir. Dünya üzerinde ateist laikler olduğu gibi, deist laikler de vardır. Bunlardan daha tehlikeli olan küfür çeşidi deist laiklerdir. Çünkü onlar münafıklar gibi, sözde “din özgürlüğü” üzerinden Yüce Allah’ın hâkimiyet hakkını inkâr etmektedirler. Ve sürekli olarak “Laiklik din düşmanlığı değildir!” diyerek gerçek niyetlerinin üzerini “özgürlük edebiyatı”yla örtmektedirler. Burada “küfrün” lafzi anlamının “örtmek” anlamına geldiğini, zalimlerin tarih boyunca gerçek niyetlerini hep örterek gizlediğini hatırlamak gerekir.
Laisizmin tüm dünyadaki uygulamaları Yüce Allah’ın hayata müdahale hakkını inkâr üzerine kuruludur. En iyi uygulamalarda dahi, laikler dine sadece mabetlerde, hayatın sınırlı alanlarında hayat hakkı tanımaktadırlar.
Selam, Sevgi ve Muhabbetle
TÜRKİYE POSTASI GAZETESİ
Genel Yayın Yönetmeni
Mustafa Hakkı SEZGİN