Müşterilerin alışveriş yapmaları için bin bir kolaylık yapan tesis sahipleri iş ibadete gelince uzun dönemden bu yana, elbette mescidi yapacağız diyerek eksikliklerini kabul ediyor ,fakat projemiz var diyerek oyalamayı tercih ediyor.
Anayasal güvence altında olmasına rağmen Türkiye’de ibadet engelleri yaşanmaya devam ediyor. Şehirler arası seyahat eden vatandaşların mola verdiği dinlenme tesislerinde ciddi oranda ibadethane sorunu yaşanıyor. Bazı dinlenme tesislerinde vatandaşların namazlarını kılabilmesi için mescit bulunurken birçok tesis bu hassasiyeti göstermiyor.
Mola sürelerinde ibadethane sıkıntısının yaşandığı mekanlar arasında Afyonkarahisar’daki “Kolaylı Dinlenme Tesisleri” de yer alıyor.
Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin kesiştiği Afyonkarahisar’ın çıkışında bulunduğu için çok sayıda tur ve yolcu otobüsünün uğradığı Kolaylı Tesisleri’nde ibadethane bulunmadığı, namaz kılmak isteyen vatandaşların tesisin karşısında yer alan benzin istasyonundaki mescide yönlendirildiği belirtiliyor.
Söz konusu mescidin oldukça küçük ve yetersiz kaldığı yönünde şikayetlerde bulunan yolcuların şikayetlerinin dikkate alınmadığı ifade ediliyor.En fazla 10 kişinin sığacağı bir mescit ve iki kişinin abdest alabileceği bir şadırvan var. Aynı anda yüzlerce yolcunun mola verdiği tesiste insanlar namaz kılmakta sıkıntı yaşıyor. Hava yağışlı olmadığı için yolculardan bazıları namazlarını çimler üzerinde kılabilir, ancak kışın soğukta ve yağışlı havada ibadetini yerine getirmek isteyen yolcular ne yapacak? Tesiste Yetkili ve ilgili kişiler mescidin yetersiz olduğu söylenildiğinde ise proje bahanesi ile üç yıldan bu yana sorunun çözümünü zora sokuyorlar. Bilmem merak edermisiniz, Satışlara olumlu etki yapılacağı yeni bir bina gerekse aynı gecikme ve geçiştirme mazeretine sığınacaklar mı.
Tüm tesislere mescid zorunluluğu getirilsin
Mağdur yolculardan Müslüm Aktürk, “Molalarda yolcuların maksimum 30 dakikalık süresi oluyor. Mescit ile lokanta, market gibi alanlar aynı binada olmadığı için hem zaman kaybına uğruyor ve bu yüzden yemek yemeye zamanımız kalmıyor. Aynı zamanda yağışlı, soğuk havalarda ıslanıyor ve üşüyoruz” dedi. Aktürk, Türkiye genelindeki tüm dinlenme tesislerinde namaz engellerinin yaşanmaması için AVM gibi sosyal yaşam alanlarına getirilen mescit zorunluluğunun dinlenme tesisleri için de geçerli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
İşletmeden açıklama: Projemiz var
Kolaylı İşletme Müdürü Ahmet Sert demir, konuya ilişkin muhabirimize yaptığı açıklamada mescidin kurumdan ayrı bir yerde olduğunu kabul ederek, gece saatlerinde yolcu yoğunluğundan dolayı mescidin yetersiz kaldığını ve daha büyük ibadethane inşası için proje yürüttüklerini ifade etti.
KAYNAK :YENİ AKİT/ FARUK ARSLAN