Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler bu maaştan yararlanabilir.
Kendisi işten istifa eden kişi, bu haktan faydalanmamaktadır.
Kendisi işten istifa eden kişi, bu haktan faydalanmamaktadır.
Buna göre, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine doğrudan veya elektronik ortamda (www.iskur.gov.tr) başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşuluyla işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.
İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
İşsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor?
İşsizlik maaşı, çalışırken alınan son 4 aylık ortalama ücretin yüzde 40’ı üzerinden ödeniyor. İşsizlik maaşı süresi, prim ödenen gün sayısına göre değişiyor.
İşsizlik maaşı iş akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
– 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün(6 ay)
– 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay)
– 1080 gün ve fazlası sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün (10 ay) İŞSİZLİK maaşı olarak ödenmektedir.
İşsizlik maaşı alabilmek için gereken son üç yılda en az 600 gün sigortalı olmak şartı ile son 120 gün kesintisiz çalışma zorunluluğu ortadan kaldırılıyor.
İşsizlik maaşı ödenebilmesi için işten ayrılmadan önceki son 120 gün “sürekli” çalışmak gerekiyordu. Bu durum uygulamada mağduriyetlere yol açmakta idi.. Örneğin, bir işten ayrılıp yeni işe başlarken arada 1-2 günlük boşluk bulunanlar işsizlik maaşı bağlanma hakkından yararlanamıyordu. Bu aksaklıktan doğan mağduriyetlerde böylece son 3 yılda 600 gün prim yatırmış olma ile ortadan kalkıyor.