Türkiye’de 2016 yılında 413 bin 169 trafik kazası gerçekleşti 7300 Kişi Öldü….,303 BİN 812 kişi yaralandı. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75’i yerleşim yeri içinde, yüzde 25’i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.
Türkiye’de 2016 yılında 413 bin 169 trafik kazası gerçekleşti 7300 Kişi Öldü….,303 BİN 812 kişi yaralandı. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75’i yerleşim yeri içinde, yüzde 25’i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.
Bunlar sadece rakam değil Ülkemiz de dikkatsizlik ve sürat adına yapılan hatalardan dolayı ölen insanlarımızın sayısını gösteren istatistikler. Evet Ne yazı ki, çok acı gerçek bilançolar.
Trafikte sarı ışık demek kırmızı yanacak yavaşla uyarısıdır ya, oysa bizde kırmızı yanacak hızlan olarak anlaşılıyor. İsterseniz gelin en çok hatalar ve kazalar nasıl oluyor kazaların kabahatleri en çok kimde hep beraber tekrar bakalım.
SÜRÜCÜ HATALARI ÖLÜME GÖTÜRÜYOR
Karayolu ağında 2016’da gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin yüzde 43,5’i sürücü, yüzde 33,1’i yolcu, yüzde 23,4’ü ise yayalardan oluştu. Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin yüzde 77,9’unun erkek, yüzde 22,1’inin kadın, yaralananların ise yüzde 69,3’ünün erkek, yüzde 30,7’sinin kadın olduğu görüldü.
Türkiye’de ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 kusura bakıldığında kusurların yüzde 89,6’sının sürücü, yüzde 8,7’sinin yaya, yüzde 0,8’inin yol, yüzde 0,5’inin taşıt ve yüzde 0,4’ünün yolcu kaynaklı olduğu belirlendi.
Ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 295 bin 727 taşıtın yüzde 52,1’i otomobil, yüzde 15,7’si motosiklet, yüzde 15,7’si kamyonet, yüzde 3,1’i minibüs, yüzde 2,9’u kamyon, yüzde 2,4’ü çekici, yüzde 2,3’ü otobüs, yüzde 1,1’i traktör ve yüzde 4,7’si diğer taşıtlardan oluştu.
ÖLÜM GECE GÜNDÜZ ARA VERMİYOR
Türkiye’de geçen yıl en fazla ölümlü yaralanmalı kazanın meydana geldiği ay yüzde 10,7 ile temmuz oldu. En az kaza ise yüzde 5,9 ile ocakta gerçekleşti.
Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazaların yüzde 15,1 payla en fazla cuma, yüzde 13,6 payla en az perşembe gerçekleştiği görüldü.
Karayolu ağındaki ölümlü yaralanmalı kazanın yüzde 67,6’sı gündüz, yüzde 29,9’u gece ve yüzde 2,5’i alacakaranlıkta oldu.
Bu korkunç ve üzücü bilançolar Devletimize ve bizlere yani sürücü –yolcu-idareci olarak sorumluluklar düştüğünü göstermektedir. Savaşlarda bile bu kadar yüksek sayıda insan kaybımız olmamaktadır. Emperyalist Amerika ikinci dünya savaşından sonraki en büyük savaş olan ve 20 yıl süren Vietnam savaşın da 58.000 askerini kaybetmiştir. Eğer bu bir savaş ise biz kiminle ve kime karşı savaşmaktayız. Son yıllarda Türkiye’de karayollarının hızla iyileşmesine, uluslararası standartlara ulaşılmasına rağmen, trafik kazalarında her yıl yaklaşık on binlerce insanımız hayatını kaybetmeye devam ediyor. Yaklaşık yüz binlercesi de yaralanıyor. Kazaların nedeni ise emniyet kemeri kullanım alışkanlığının azlığı ve aşırı hız… Yani trafik kazası kayıpları, önemli ölçüde hatalı insan davranışlarına bağlı. Trafik kazalarının önüne geçilmesinin önündeki en büyük neden, bu sorunun ne kadar büyük ve ciddi olduğunun henüz farkına varılmaması. Gelecek nesillerimizi korumak ve maddi kayıplarımızın önüne geçmek için ortak hareket etmeliyiz. Öncelikli olarak toplumun tüm kesimleri elini taşın altına koyması ve kamuoyunun ortak hareket etmesi gerekiyor. Bizde Başarabiliriz. Yeter ki, bu konuda hem fikir olalım ve üzerimize düşeni yapalım. Yollarda sürat uğruna on binlerce insanımızı kaybetmeyelim.