İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, “Mevcut soğuk damgalı nüfus cüzdanlarının, kaybolmuş, tahribata uğramış ve kullanılmaz duruma gelmiş olması durumlarında mevcut soğuk damgalı nüfus cüzdanları, geçici kimlik belgeleri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarını teslim alınıncaya kadar geçerli olacaktır” dendi. Yani tarih belirtilmiş olmasa da açıklamaya göre, yeni kimlik kartınızı alana kadar eski nüfus cüzdanınızı kullanabiliyorsunuz.
Şuan kullanılan Nüfus Cüzdanlarının geçerliliğinin ne zaman biteceğine dair herhangi bir yasal düzenleme söz konusu değildir.
Bu kapsamda şuan eski kimliğini değiştirmeyip, hala Nüfus Cüzdanlarını kullanan Vatandaşların Nüfus Cüzdanları süresiz olarak geçerli olduğu belirtilmiştir. Vatandaşların sağduyulu davranması gerektiği ve asılsız haberlere asla itimat etmemeleri gerekmektedir.
Bu durumda eski kimliklerini değiştirmeyen Vatandaşların Nüfus Cüzdanlarının hala geçerli olduğu anlaşılmaktadır.
Bununla birlikte Çipli Kimlik Kartlarının dağıtımının son bulacağına dair yasal bir düzenlemenin de olmadığı anlaşılmaktadır.
Ayrıca dağıtım sürecinin ne zaman biteceğine dair karar çıkması durumunda bunun için önce yasal düzenlemenin olacağını ve resmi kanaldan bu durumun duyurulacağı anlaşılmaktadır.
İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, “Mevcut soğuk damgalı nüfus cüzdanlarının, kaybolmuş, tahribata uğramış ve kullanılmaz duruma gelmiş olması durumlarında mevcut soğuk damgalı nüfus cüzdanları, geçici kimlik belgeleri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarını teslim alınıncaya kadar geçerli olacaktır” dendi.
Yani tarih belirtilmiş olmasa da açıklamaya göre, yeni kimlik kartınızı alana kadar eski nüfus cüzdanınızı kullanabiliyorsunuz.
ESKİ NÜFUS CÜZDANLARI NE ZAMANA KADAR GEÇERLİ?
Ülkemizde nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesi hedeflenmektedir ancak mevcut nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitirdiğine dair herhangi bir son tarih ve yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Nüfus Cüzdanı Yerine Yeni Kimlik Almak İçin Gerekli Belgeler
1- Şuan kullandığınız Nüfus Cüzdanınız.
Nüfus Cüzdanı olmayan kişiler diğer kimlikleri de yanında götürebilir
Sürücü Belgesi, Pasaport, TSK Kimlik Kartı, Evlilik Cüzdanı, Pasaport, Avukatlık Kimlik Kartı, Öğretmen Kimliği, Hakim Savcı Kimliği, Sarı Basın Kartı
2- Bir adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)
3- 22,5 TL değişim ücreti (Bu ücreti başvurunuzdan önce yatırmanız gereklidir. Anlaşmalı bankalar ve internet üzerinden ödenme şekli ile ödenmiş olarak.
BAŞVURU TARİHLERİ BİTTİKTEN SONRA BAŞVURMANIZ DURUMUNDA NE OLUR?
Nüfus Cüzdanlarınızı Yeni Kimlikler ile değiştirirken değerli kağıt bedeli olarak küçük bir meblağ ödenmektedir (2019 yılı için 22,50 TL). Bu ücret normal kimlik değişim bedelinden düşüktür. Başvuru süreci bittikten sonra başvurmanız halinde Devletimizin indirimli olarak sunduğu kimlik değişim hakkınızı yitirmiş olacaksınız. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi başvuru tarihinin ne zaman biteceğine dair yasal bir düzenleme şuan için söz konusu değil.
YENİ KİMLİK ÜCRETİNİ NEREYE YATIRACAKSINIZ ?
Yeni kimlik ücretini başvuruya gelmeden önce anlaşmalı bankalara yatırmanız gereklidir
Nüfus Müdürlüklerinde kesinlikle ödeme alınmamaktadır. Başvuru yapmaya gitmeden önce muhakkak ödemenizi yapmanız gereklidir.
2019 ÇİPLİ YENİ KİMLİK ÜCRETİ, KAYIP – ÇALINTI, DEĞİŞİM VS ÜCRETİ NE KADAR?
2019 yılı ücretleri ise aşağıdaki gibidir:
Nüfus Cüzdanı Yerine Yeni Kimlik Almak İçin: 22.50 TL
Kaybolan Kimlik Kartını Yeniden Çıkarmak İçim : 45 TL
Evlilik Nedeniyle Kimlik Değişimi : 22,50 TL
Yeni Doğan Bebekler İçin Ücret : Ücretsiz
Yeni kimlik ücretleri Vergi daireleri vezneleri, PTT ve Banka şubelerinden yatırılabilmektedir.
KİMLİK ÇIKARMA YA DA YENİLEME İŞLEMİ İÇİN NEREYE BAŞVURMANIZ GEREKLİDİR?
Dilediğiniz Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sınırlama yoktur. Kimlik almak için randevu almak zorunda değilsiniz. Yani randevu almadan direk başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak öncelik randevu alan kişilere tanındığı için çok sıra bekleme yada sıra alamadan geri gelme gibi bir tabloyla karşılaşabilirsiniz.
ALO 199 Çağrı Merkezini Arayarak Randevu Oluşturma İşlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Nüfus Müdürlükleri yeni dönemde artık Ehliyet Belgeleri ile Pasaportları da dağıtmaya başlamıştır. Dolayısı ile kimlik randevusuna gittiğiniz zaman ehliyet belgesi içinde başvuru yapmanızı tavsiye ederiz, bu işlem içinde ayrıca randevu oluşturmanız şarttır. Yeni kimlik randevusu alırken ehliyet randevusu alınmıyor. Ancak ehliyet randevusu alırken yeni kimlik için randevu alabilirsiniz.
EHLİYET YENİLEME BELGELERİ NELERDİR 2019
Eski ehliyetini yeni ehliyet ile değiştirmek isteyenler aşağıda ki belgeleri hazırlamalıdır.
Eski ehliyet belgeniz
Kimlik Belgeniz (Nüfus Cüzdanı – Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)
Sürücü olur sağlık raporu,
2 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi,
Sürücü belgesi yenileme harcı ücreti + Vakıf Bedeli
belirleyen belge (Beyan etmenizde yeterlidir).
KAYNAK: YENİ KİMLİK KARTI İŞLEMLERİ