Yar yıl tatili geldi kapıya dayandı. Karnelerde bol bol taktirler ve teşekkürler ortalığa saçıldı .Anne ve babaların keyifleride Facebook’ta Instagram’da ve Twitter’da paylaşıldı.
Güzellikleri paylaşmak tabiki güzeldir. Hatta paylaştıkça artar ve onure olur insan. Ama hangi taktiri hangi teşekkürü paylaşalım. Herkesin çocuğu taktirli teşekkürlü. Nasıl oluyor da bir sınıfın yaklaşık %30 taktir, %50 si teşekkürlü, diğerleri zayıfsız. Yapmayın hocalarım, yapmayın veliler .Bu çocukların hepsi çalışkan ve zeki çocuklar mı?
Bu başarıları hangi kaygıyla ve hangi kriterlere göre veriyorsunuz. Madem bu kadar başarılı çocuklarımız var da neden okuma ve yazmada bu kadar gerideyiz. Neden Dünya standartlarının altındayız. Okuduğunu anlama da neden gerideyiz. Neden Dünya çapında başarı gösteren bir üniversitemiz yok.
Sizleri bazı rakamlara boğmak istemem. Fakat, bazı üniversitelerinde başarılarını görmekte fayda var ki taktir ve teşekkürlerin sonuçlarını görelim.
1 yılda ABD’de 204.000, İngiltere’de 42.000, Almanya’da 26.000, Fransa’da 20.000, Türkiye’de 968, Suriye’de 21 ilmi araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmalar eski olsa da rakamlar değişse de oranlarda değişme yok yinede.
Neden taktirli, teşekkürlü masum gençlerimiz üniversite kapılarında heder oluyorlar. Neden üniversiteye girmek için özel derslere ve özel dershanelere dünyanın parasını veriyorlar. Neden bu gençlerimiz işsiz ve güçsüz. Düşünmek gerekmez mi? Çocuklarımıza bazı kaygı ve menfaatlerimizden dolayı verdiğimiz taktir ve teşekkürlerle çocuklarımızın çalışmalarını, içlerinde var olan azmi ve cevheri dışarıya çıkartma gayretini engellediğimizin farkında değiliz.
Algılar ve suni algı operasyonları ile çocuklarımızın gayret ve amaçlarını engellemeyelim. Hak edene hak ettiğini verelim. Başarıyı da insan ve insanlık zaviyesi den bakarak değerlendirelim. Başarı insan için sadece akademik başarı olmamalıdır. Sadece akademik başarı insanı topluma ve ailesine vede kendisine yararlı kılmaz. Başarıyı, akademik, sosyal ve ahlâkî değerler bütünün de değerlendirmeliyiz. Zira teröristler akademik başarısız insanlar değillerdir.
Çoğunluğu üniversite mezunudur.
Çocuklarımızı harap etmeyelim.
Başarı ödüllerini verirken çocuklarımıza ödül verirken, hem akademik, hemde sosyal yapısını beraber değerlendirelim. Taktir ve teşekkürü çok basite indirmeden, onun onurunu yaşamak için gayret ve azmin olması gerektiğini çocuklarımıza kavratmalıyız. Çocuklar belge yarısına değil, çalışma ve gayret yarısına girsinler. İlim ve irfan yarışmasında birbirlerinin önüne geçsinler ve onun sonunda yeni aydınlar, mucitler alimler ortaya çıksın. Milletine ve devletine yararlı, çağdaş ve medeni bireyler olsunlar.
Mevlam bizleri hakkı hak bilenlerden edip, hakkı hak sahibine verenlerden eylesin.
Ahmet AL
Türkiye Postası Gazetesi
23.01.2022