İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa‘nın, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından “İslam Dünyası Turizm Başkenti” ilan edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.
”Peygamberlerin atası” kabul edilen Hazreti İbrahim’in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayb peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa, dünya inanç turizminde Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra geliyor.
Şanlıurfa’da en fazla ilgiyi, kentle özdeşleşen ve üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim’in doğduğu rivayet edilen makam ve ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl çekiyor.
Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Balıklıgöl, İslam inancına göre ayrı bir öneme sahip olan recep, şaban ve ramazan aylarında adeta ziyaretçi akınına uğruyor.
Hazreti Eyyüp’ün çile çektiği makam olarak kabul edilen “Sabır Mekanı”nın yanı sıra sahabelerin cuma namazlarını kıldığı Ulu Cami ile Hasan Paşa ve Yusuf Paşa gibi tarihi camiler de kentte en çok ilgi çeken mekanların başında geliyor.
Önemli bir inanç merkezi olan kentin özellikle İslam ülkelerinden daha fazla turist çekmesi amacıyla İİT’ye 2021 veya 2022 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti’nin Şanlıurfa’ya verilmesi için başvuru yapıldı.
“ŞANLIURFA BUNU EN FAZLA HAK EDEN İLLERİN BAŞINDA GELİYOR”
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi sayesinde kentin turizmde iyi bir ivme kazandığını söyledi.
Turizm hareketliliğinin devam etmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Erin, İslam Dünyası Turizm Başkenti unvanının Şanlıurfa’ya verilmesi için gerekli tüm girişimleri ortaya koyduklarını ifade etti.
Vali Erin, Şanlıurfa’nın inanç turizminde önemli bir yerinin olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
“Bu konuda biz başvurumuzu yaptık, gerekli bütün belgeleri, dokümanları, gerekçeleri teslim ettik. Şu anda bütün çalışmalarımızı buna göre yürütüyoruz. İnşallah Şanlıurfa İslam Turizmi Başkenti olmaya aday ve bunu en fazla hak eden illerin başında geliyor. Bir aksilik olmazsa 2021’de ya da 2022’de Şanlıurfa’yı İslam Turizmi Başkenti yapmak suretiyle turizmde Göbeklitepe Yılı ile elde ettiğimiz o katma değerin çok daha fazlası almış olacağız. Bütün kurum ve kuruluşlarla bu yönde yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Bunu da almaya kararlıyız.”
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban:
“Şanlıurfa en güçlü adaylardan bir tanesi”
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban da inanç turizmi açısından önemli bir kent olan Şanlıurfa’da, bu alanda ziyaret edilebilecek çok sayıda değer olduğunu söyledi.
İslam ülkelerinden kente yönelik turizmi artırmak için başlatılan adaylık sürecinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çoban, “Şanlıurfa, İslam Turizmi Başkenti olmak için en güçlü adaylardan bir tanesidir. Şanlıurfa Turizm Anonim Şirketi olsun. Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi olsun. Bizlerde Şanlıurfa Rehberler Odası, resmi kurumlar yönünde dosyalarımız güçlü bir şekilde hazırlandı. Gerekli başvurular yapıldı. İslam dünyası açısından tabi ki Mekke, Medine özellikle Kudüs den sonra en çok Peygamberin olduğu şehirlerden biri de Şanlıurfa’dır. Malumunuz Peygamberler Şehri o bakımdan Şanlıurfa’nın İslam Dünyası Kültür Başkenti olması için hiçbir engel yoktur” dedi.
Turist Rehberler Odası Başkanı “Biz bu işi anlımızın akı ile çıkarız.” dedi.
“Şanlıurfa öteden beridir bir turizm şehri olduğu için, şuanda otel sıkıntılarımız 2019 yıllını baz alarak, 2020 – 2021 yıllını biz saymıyoruz. Özellikle pandemi şartlarından dolayı 2019 yıllında otellerimiz ful doldu. O yoğunluktan sonra birçok otellimiz açıldı. Şanlıurfa’da butik otel tarzında, birçok turizm tesisi açıldı. Biraz etki tepki meselesi vardı. İnsanlar geldikçe insanlar o alanda boşluk gördükçe yeni yatırımlar oluşuyor. Eksikliklerimiz var. Yapmamız gereken çok şeyler var. Kat etmemiz gereken çok yol var. Şu an itibari ile gelen misafirlerimizi memnun edecek ve onlar memnun bir şekilde gönderecek potansiyelimiz var. Biz bu işi anlımızın akı ile çıkarız.” dedi
Kentin son yıllarda turizmde hareketli bir dönem geçirdiğini anlatan Çoban, kentin, İslam Turizmi Başkenti seçilmesi durumunda İslam dünyasındaki tanınırlığının da artacağını ifade etti. Müslüm Çoban, kente son yıllarda Malezya ve Endonezya’dan ziyaretçilerin gezmeye geldiğini de sözlerine ekledi.
57 İSLAM ÜLKESİNDE İSLAM DÜNYASI’NIN BAŞKENTİ ŞANLIURFA
2022 yılında Şanlıurfa, İslam Dünyasının Turizm Başkenti olarak görülebileceğini belirten Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu, şu ifadeleri kullandı:
“Biz, 2019 yılında o çalışmayı büyükşehir belediyesi ve valiliğimiz nezdinde yaptık. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Dışişleri Bakanlığımıza dosyamızı hazırlayıp sunduk. Dışişleri Bakanlığımız da İslam İşbirliği Teşkilatına dosyayı sundu. 6 Haziran 2020 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gündeme alınıp görüşülecekti. Ancak pandemiden dolayı bir türlü gerçekleşmedi. Halihazırda İslam İşbirliği Teşkilatı Üyelerinin bir tarih belirleyerek, bu tarihte Kültür ve Turizm Bakanlığının toplantısıyla beraber bu belirlemesini bekliyoruz.
Şanlıurfa’nın 57 İslam ülkesinin başkenti olması için gerekli çalışmaları devam ettiğine dikkat çeken Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu: sözlerine şöyle devam etti:
“Birinci katkısı 57 İslam ülkesinde Urfa tanınmış olacak. Bahsettiğim gibi evet hac yolu üzerinde yer alıyor ama bundan sonra 57 İslam ülkesinde İslam Dünyası’nın Başkenti olarak konumlanacağız. İkincisi tanındıktan sonra insanlar buraya turla gelmeye başlayacak. Biz, mesela Endonezya ve Malezya’ya özel turlar da yaptık. 7 gün umreye 1 gün Türkiye’ye şeklinde. Bunun bir ayağı da Urfa’ydı. Bu kapsamda bu tür rotalar geliştirilecek. Üçüncüsü, Urfa, sadece Göbeklitepe veya diğer şeylerle değil, İslami kısmı da ön plana çıkartılacak. Dördüncü ayağı ise sadece Urfa için değil, bütün Güneydoğu için bir katkı sağlar. Buraya gelen insanlar bir iki gün için değil, birkaç gün için geliyor. Etraftaki bölge illerini de kalkındıracak. Bunun yanında Urfa’nın dini yönü de ön plana çıkmış olacak.
Ancak yakın zamanda Haziran ya da Temmuz ayında toplantı gerçekleşirse 2022 yılında biz Urfa, İslam Dünyasının Turizm Başkenti olarak görebileceğiz. İslam Dünyasının Başkenti olursa Urfa, aslında bir zamanlar hac yolundu olduğu, büyük hanların olduğu, hacıların özellikle Urfa’ya uğrayıp ondan sonra Mekke’ye gittiği bir güzergahta yer alıyor. Bunu tekrardan canlandırmış oluruz.” demiştir.
Mustafa Hakkı SEZGİN/ Türkiye Postası Gazetesi /Genel Yayın Yönetmeni
KAYNAK: A.A.
Haberin Ayrıntılı olarak Devamı ve Tamamı https://www.urfapusula.com